Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa, KGST

Full text search

Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa, KGST
(Szovjet Ekonomicseszkoj Vzaimopomoscsi, SZEV)
Székhely: Moszkva (Szovjetunió)
Főtitkár: Vjacseszlav V. Szicsov (Szovjetunió)
A szocialista országok gazdasági tömörülése, melyet 1949. január 25-én hoztak létre Moszkvában a részt vevő országok szuverén jogegyenlősége alapján.
Célja, hogy a tagállamok erőforrásainak összefogása és egybehangolása révén elősegítse a népgazdaságok tervszerű fejlesztését, a gazdasági és műszaki haladást, az iparilag kevésbé fejlett országok iparosítási szintjének emelését, a munka termelékenységének fokozását és a népek jólétének állandó növelését.
A szervezet alapító tagjai. Bulgária, Csehszlovákia, Lengyelország, Magyarország, Románia és a Szovjetunió. Albánia 1949-ben, az NDK 1950-ben, Mongólia 1962-ben, Kuba 1972-ben, a Vietnami Szocialista Köztársaság pedig 1978-ban csatlakozott hozzá. Jugoszlávia 1965 óta vesz részt azoknak a bizottságoknak a munkájában, amelyekben számára figyelemre méltó kérdéseket tárgyalnak. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság, újabban pedig Afganisztán, Angola, Etiópia, Laosz, Mozambik és Nicaragua megfigyelőként vesz részt a munkában. 1962-ig a Kínai Népköztársaság is ezt tette. Együttműködési egyezmény van érvényben 1973 óta Finnországgal, 1975 óta pedig Irakkal és Mexikóval. Albánia 1961-ben kilépett a szervezetből.
A KGST legfontosabb szerve a Tanács Ülésszaka, amely a tagállamok magas szintű delegációiból tevődik össze. A legfontosabb ülésszakokra a delegációkat az első, ill. főtitkárok vezetik. A Képviselők Értekezlete helyett 1962-ben megalakították a Végrehajtó Bizottságot, mely negyedévenként tartja üléseit miniszterelnök-helyettesi szinten és irányítja az ágazati, ill. átfogó jellegű állandó bizottságok és a Titkárság munkáját. A KGST-hez két bank is kapcsolódik, az 1964-ben alapított Nemzetközi Gazdasági Együttműködési Bank (Mezsdbank) és az 1970-ben létesített Nemzetközi Beruházási Bank.
A szervezet tevékenységének középpontjába kezdetben az árucsere-forgalom emelése, 1956-tól kezdve a tervkoordináció, 1971 óta pedig a szocialista gazdasági integráció fejlesztése került. A komplex program különböző célprogramok és megállapodások kidolgozása révén 15-20 évben jelöli meg az integráció kibontakoztatását. A legfontosabb célprogramok a fűtőanyag-, nyersanyag- és energiaigények kielégítését, a lakosság magasabb szintű élelmiszer-ellátásának biztosítását, a gépipar korszerűsítését, az ipari közszükségleti cikkek gyártásának növelését és a szállítás fejlesztését irányozzák elő. Az 1985-ben elfogadott új komplex program a tudományos-műszaki haladás kérdéseit helyezi előtérbe.
Postacím: Kalinyin Proszpekt 56, 121205 Moszkva, S-205

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me