AUTÓSPORT

Full text search

AUTÓSPORT
A világ első autóversenyét 1884-ben – Párizs és Versailles között – a Georges Bouton által épített háromkerekű, gőzhajtású autó nyerte. Az első lezárt pályás vetélkedést az Egyesült Államokban rendezték 1896-ban, de a rendkívül népszerűvé vált versenyek továbbra is az országutakon folytak.
Az első Grand Prix 1906-ban a franciaországi Le Mans közelében rajtolt. Az 1238 km távú versenyt egy háromszöget megközelítő 103,18 km-es lezárt pályán rendezték, a két napos viadal minden napján hat kört kellett teljesíteni. A győzelmet a magyar Szisz Ferenc, a Renault gyár szerelője szerezte meg több mint 12 000 cm3-es gépével; 12.14,07 órás idővel, ami több mint 100 km/órás átlagteljesítménynek felel meg.
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA – Fédération Internationale de l’Automobile) 1904-ben alakult meg. Ezen belül működik a Nemzetközi Autósport Szövetség (FISA – Fédération Internationale de Sport Automobile), amely mint legfőbb sporthatóság több szakágat (gyorsasági, hegyi, rali, cross) felügyel; a tagszövetségek száma: 96.
A gyorsasági autósport legmagasabb osztályában – Forma-1 – először 1950-ben írták ki a vezetők világbajnokságát.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me