Programnyelvek

Full text search

Programnyelvek
Az ember és a gép kapcsolatának másik nagy akadálya a nyelv kérdése. Minél kezdetlegesebb volt egy számítógép, annál több emberi energiát kellett fordítani a programozására. Az első gépeket kívülről, dugaszolással vagy más mechanikus eljárással kellett a megfelelő programra beállítani – hasonlóan a harangjátékok tüskés hengereinek időrabló, egyenkénti elhelyezéséhez. Más dallamhoz más pozíciókba kellett helyezni a működtető tüskéket. Az első elektronikus számítógépeknél a bitekig lebontott gépi kód felelt meg a fenti eljárásnak. A fejlődés második lépcsője az ún. assembly-nyelvek megjelenése, amelyek a műveleti kódokat már nemcsak számokkal, hanem memonikus, vagyis emlékeztető jellegű rövidítésekkel, szótagokkal adják meg. A következő és (1965-től) napjainkban is tartó szakasz a magas szintű programozási nyelvek alkalmazása, többnyire az angol nyelvnek erősen redukált és matematikai műveleti jelekkel kombinált formájában.
A programnyelvek közeledése a természetes emberi nyelvhez kényelmes ugyan az embernek, de hátrányos, mert nehezebben értelmezhető a gép szempontjából. Ezért kell különböző fordító és értelmező programokat közbeiktatni: ezek automatikusan és nagy sebességgel futnak az operációs rendszer felügyelete alatt.
A fejlesztés célja, hogy a programok egyre gyorsabbak, intelligensebbek legyenek és minél kevesebb előképzettséget igényeljenek a felhasználótól.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me