Hőtan

Full text search

Hőtan
A hő valójában egy energiafajta, mikroszkopikus mozgások energiájának makroszkopikus megjelenési formája. Ezt az azonosságot fejezi ki a hőmennyiség korábbi mértékegysége és az energia SI egysége közti összefüggés: 1 kcal = 4186 J (hőegyenérték), valamint a termodinamika I. főtétele: egy rendszer belső energiájának változása egyenlő a rajta (vagy az általa) végzett munka és a felvett (vagy leadott) hőmennyiség összegével. A fajhő az a hőmennyiség, amely az anyag egységnyi tömegének egységnyi hőmérséklettel való melegítéséhez szükséges. Az abszolút 0 fok az a hőmérséklet, amelynél minden mozgás megszűnik: ez a Kelvin-skála 0 pontja, a Celsius-skálán: –273,15 °C.
A termodinamika kezdetben a gázok állapotváltozásait tapasztalati törvényekkel leíró tudományág volt (pl. az általános gáztörvény szerint p x V/T = állandó, ahol a p a gáz nyomását, V a térfogatát, T pedig a hőmérsékletét jelöli egy tetszőleges állapotban), ma már azonban a sok-sok molekula együttes mozgását a nagy számok törvényei alapján értelmező statisztikus mechanikai alapokon nyugszik. A termodinamika II. főtétele a természetben lejátszódó folyamatok irányáról állítja, hogy „hő önmagától nem juthat hidegebb testről melegebb testre”. Ugyanez a törvény a statisztikus mechanika nyelvén: „egy zárt rendszer entrópiája, azaz az őt alkotó részecskék rendezetlenségének mértéke nem csökkenhet”. A III. főtétel is az entrópiával kapcsolatos: „az abszolút 0 fokhoz közeledve minden test entrópiája nullához tart”. A termodinamika főtételeinek nagy jelentősége van a hőerőgépek, hűtőgépek működésének megértésében, és annak igazolásában is, hogy lehetetlen örökmozgót, perpetuum mobilét építeni.
A hőtan külön fejezete foglalkozik a fázisátalakulásokkal, amelyek az anyag belső szerkezetének átrendeződéseivel vannak kapcsolatban (pl. halmazállapot-változások).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me