Lézertípusok

Full text search

Lézertípusok
A lézerek osztályozásának egyik legkézenfekvőbb elve – a működés folytonos vagy impulzus voltán túl – az aktív anyag halmazállapota szerinti megkülönböztetés. Így beszélhetünk szilárdtest-, folyadék-, gáz- és plazmalézerekről. A halmazállapot mellett léteznek más osztályozási szempontok, így kerültek a szilárdtest-lézerektől elkülönített csoportba eltérő elektromos vezetési tulajdonságaik miatt a félvezetőlézerek, s a gerjesztés különlegessége választotta ki a kémiai lézereket a gázlézerek osztályából.
Az első lézer szilárdtest-lézer volt. A lézer aktív anyaga egy villanólámpákkal gerjesztett rubinkristály (króm szennyező ionokat tartalmazó aluminium-oxid-kristály) volt. A rubinlézer megépítését hamarosan nagyon sok más szilárd anyag lézerként való kipróbálása követte. Több száz olyan szilárd anyagot találtak, amely lézerfény kibocsátására képes, a gyakorlatban azonban mégis csak három típus terjedt el: a rubin, a neodímium: YAG (neodímium-ionokkal szennyezett ittrium-aluminium-gránát) és a neodímium: üveg (szilikát-, vagy foszfátüvegbe ágyazott neodímium-ionok). A szilárdtest-lézerek legfontosabb sajátossága, hogy velük állíthatók elő a legnagyobb energiájú és teljesítményű fényimpulzusok.
A lézerek legelterjedtebb és legtöbbet tanulmányozott típusa, a hélium-neon gázlézer felfedezését (1961) csupán 8 hónap választja el a szilárdtest-lézerek felfedezésétől. A gázlézerek gerjesztését általában egy elektromos kisülési csőben az elektronok, atomok és ionok között lezajló ütközések, energiakicserélődési folyamatok segítségével valósítják meg. Külön érdemes szólni a kriptonfluorid-lézerről, amely csak egyike a nemesgáz- és halogén-atomok vegyülésével keletkező „excimer” molekulákra alapuló excimer lézereknek (xenon-klorid, xenon-fluorid, argon-fluorid stb.). Ezek a legutóbbi évtizedben kifejlesztett lézerek azok, amelyek a gázlézerek között is lehetővé teszik rendkívül nagy fényintenzitások elérését. Mivel hullámhosszuk jóval rövidebb a korábbi gázlézer-hullámhosszaknál, jobb energiakoncentrálás valósítható meg velük.
A félvezetőlézerek jó hatásfokukkal, kis méreteikkel foglalnak el különleges helyet a lézerek között. 1962-ben történt felfedezésük után sokáig csak laboratóriumi érdekességnek számítottak. Rövid élettartamuk (néhány másodperc vagy perc működés után tönkrementek), viszonylag rossz koherenciájuk és nagy divergenciájuk szabott határt elterjedésüknek. Gerjesztésük elektromos árammal, a félvezető p-n átmenetére adott elektromos térrel oldható meg. Tükörként a félvezetőkristály simára csiszolt véglapjai szolgálhatnak. Napjainkban a félvezető-technika fejlődése tette lehetővé elterjedésüket, kis terjesztési küszöbárammal való működtetésüket. Legjellemzőbb típusuk a gallium-arzenid, amelyet gyakran galliumalumínium-arzenid/gallium-arzenid egymásra rétegezett szerkezetben állítanak elő.
A folyadék halmazállapotú festéklézerekben általában valamilyen szerves oldószerben oldott festékmolekulákat használnak a lézersugár előállítására. Gerjesztésük egy másik lézer (nitrogén, argon, neodímium, YAG, excimer) fényével történik, s legvonzóbb tulajdonságuk a hangolhatóság. Ez a lézerfény színének, hullámhosszának folyamatos változtatási lehetőségét jelenti, a molekulák fizikai sajátosságai által megszabott korlátok között. Pl. a Rhodamin-6G nevű festék alkalmazásával 570-620 nm között bármilyen hullámhosszú lézersugárzás előállítható, de a festék cseréjével akár az egész látható színskála átfogható. Napjainkban a festéklézerek a velük előállított legrövidebb időtartamú fényimpulzusokról, a mindössze 6-8 femtoszekundum (10-6 s) időtartamú, ultragyors, alig 3-4 optikai rezgési ciklust tartalmazó fényfelvillanásokról híresek. (Ennyi idő alatt a 300 000 km/s sebességű fény is csupán kb. 2 ezredmilliméter utat tesz meg!).
A kémiai lézerekben vegyi reakciók energiáját használják fel az aktív anyag gerjesztésére. Mivel az alkalmazott molekulák energiaszint-különbségeinek infravörös sugárzás felel meg, a kémiai lézerek fényének hullámhossza a 3000-10000 nm-es tartományba esik. Tipikus példájuk a haditechnikában alkalmazott gázdinamikus hidrogén-fluorid-lézer, amely 1-2 MW átlagteljesítmény kisugárzására képes, 15-20% kémiai hatásfokkal.
Az anyag atomjait ionizálva elektronok, ionok és semleges atomok keveréke, plazma képződik. Nagyon gyorsan (néhány nanoszekundum alatt) pl. összefókuszált lézerfénnyel létrehozott, magas hőmérsékletű (105-107 K) plazmákban a többszörösen ionizált atomok energiaátmeneteinek felhasználásával röntgentartományba eső lézersugárzást lehet előállítani. A röntgenlézerek jelentősége hullámhosszuk rövidségében (néhány tized nm-50 nm) rejlik. Még rövidebb hullámhosszú koherens sugárzás állítható elő az atommagokon belüli folyamatok kihasználásával, ezek a fényforrások a gammalézerek. Ez utóbbi két típus megvalósítása ma még számos technikai akadályba ütközik (pl. a gerjesztett állapotok rendkívül rövid spontán élettartama, az adott hullámhossztartományban is jól működő optikai elemek hiánya). Váltakozó mágneses térben haladó elektronok koherens fényt sugározhatnak: ez a szabadelektron-lézer működésének alapelve, amelynek megvalósításához nagy energiájú elektronokra, elektrongyorsítókra van szükség.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me