Távközlés, hírközlés

Full text search

Távközlés, hírközlés
Az iparilag fejlett világban a távközlést úgy tekintik, mint kulcsszerepet betöltő tényezőt a gazdasági, kereskedelmi és társadalmi tevékenységben, és mint a kultúra széles körű elterjesztésének elsőrendű forrását. Ezekben az országokban a távközlést a gazdasági növekedés hajtómotorjának, a foglalkoztatottság és a prosperitás alapvető forrásának is tartják. A távközlés technológiai innovációja olyan rohamos, hogy a fejlett világ lakossága számára a századfordulón elérhető lesz az „információs társadalom” minden előnye. Ugyanakkor ma az egyes földrészek és országok között szélsőséges eltérések vannak a távközlési ellátásban. Erre jellemző, hogy a földünkön működő 600 millió távbeszélő állomás háromnegyede 9 fejlett ipari országban összpontosul, a többi egyenetlenül oszlik meg a fennmaradó országok között.
Magyarország távközlési szolgáltatásainak helyzete nemzetközi összehasonlításban – főként Európához viszonyítva – rendkívül kedvezőtlen képet mutat. Telefonellátottsági szintünk a világátlag (becsült érték: 13 beszélőhely/100 lakos) közelében van ugyan, de az európai átlag (32 beszélőhely/100 lakos) felét sem éri el.
A távközlési rendszer – egyszerűsített formában – helyi hálózatokból kapcsolódó központokból és helyközi (belföldi és nemzetközi) hálózatból tevődik össze. A helyi hálózat jellegzetes eleme a lakásból az első távközlési csomópontba (helyi telefonközpont) befutó érpár: ezek összessége alkotja az előfizetői hálózatot. A nagyobb városokon belül a távközlési csomópontokat szintén érpárok (vagy sokcsatornás átviteli berendezések) kötik össze.
A kapcsolóközpontok a kapcsolt információ jellege (távbeszélő, távíró, adat) és a kapcsolás típusa (automatikus vagy kézi) szerint osztályozhatók. A felépítendő kapcsolattól függően a kapcsolóközpontok kialakítása változó, így megkülönböztetünk helyi és tranzit (helyközi és nemzetközi) központokat. E bonyolult, összetett rendszerben az előfizetői hívószámok, az országon belül a körzetszámok, a nemzetközi kapcsolásnál az országok hívószámai vezérlik a kapcsolóközpontokat és építik fel – akár több ország távközlési hálózatán keresztül – az előfizetők közötti összeköttetést.
A helyközi összeköttetések általában vezetékes (szimmetrikus, koaxiális és optikai kábelek) és/vagy vezeték nélküli (mikrohullámú földi és műholdas rendszerek) sokcsatornás berendezésekkel valósíthatók meg.
Az átvitel- és kapcsolástechnikában a rendszerek analóg (frekvencia-, ill. térosztású) vagy digitális (időosztású) elven működnek. A mikroelektronika rohamos fejlődése gyorsítja a digitális rendszerek kialakítását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me