A hinduizmus

Full text search

A hinduizmus
Az árja népek honfoglalásával (i. e. II. évezred dereka) új szakasz kezdődött India vallástörténetében. Az ekkortól kibontakozó vallási kultúra több évezredes fejlődése a mai India vallási világának is meghatározó eleme. Azt a hitrendszert, amelyet ma a hinduk többsége követ, általában hinduizmusnak szokás nevezni. E név mögött valójában egységes, de három korszakra tagolódó fejlődési folyamat áll: a védikus periódus (az i. e. 6. sz.-ig) a brahmanizmus (i. sz. 10. sz.-ig) és a hinduizmus (máig tartó) szakasza.
Az Indiát meghódító nomádok vallási képzeleteinek középpontjában istenített természeti erők álltak: az Ásurák és a Dévák, a segítő és ártó lények csoportja. Diausz, az ég, Szurjá, a Nap, vagy Agni, a tűz istene, akik felett a személytelen Sors, a Ritá uralkodott. A pantheonba hamarosan bekerültek ősi indiai istenek is: Lahami, a szerencse, Szárászvati, a tudás vagy Durgá, a természeti erők úrnője. E fejlődés dokumentumai a legősibb indiai szent könyvek, a Védák, ősi himnuszok, dalok, szertartási és varázsszövegek gyűjteményei. E szövegek szerint a világ Diauszpita és a Földanya nászából származik. Az istenek társadalmának élén a harcos király, Indra, Mithra napisten és Varuna, a pusztulás ura áll. Az istenek egész világa felett pedig a kifürkészhetetlen Világtörvény, a Dharmá parancsol. E fogalom az indiai vallási világkép alapja; az örök, kozmikus körforgás elve. Eszerint a világ végtelen és örök; története a káosz és a kozmosz állandó váltakozása, az istenek, a természet és az ember szakadatlan születése, pusztulása és újjászületése.
E folyamatban az emberek sorsát a jó-, ill. a rossztettek által meghatározott végzet, a karman irányítja. Már ebben a korszakban kibontakozik a lélekvándorlás hite, aminek következtében az indiai vallásban nincs túlvilághit. Az emberek világában az állandóság és a változás alapja a kasztrendszer: a papok, harcosok, kézművesek és szolgák osztálya örök, s csak a türelem és belenyugvás ad némi esélyt, hogy az ember következő életében magasabb kasztba szülessen. A végzetnek az istenek sem parancsolnak, ők is csupán segíthetik az embert boldogulásában.
Az i. e. 6. sz.-tól új szakasz kezdődik az indiai vallásfejlődésben. Új szent könyvek, az Upanisadok születnek, megszilárdul a kasztrendszer, megerősödik a papi rend szerepe. E kor indiai hitének alakulásáról őriz emléket a két nagy eposz, a Máhábháráta és a Ramajána. A régi istenek elvesztik vezető szerepüket, s helyükbe egy sajátos istenhármasság (trimurti) lép: Brahmá, a világ teremtője, Visnu, a világ fenntartója és Siva, a pusztulás ura. E három isten tevékenységeinek sajátos körforgása a világfolyamat ciklikus, ismétlődő rendje.
A klasszikus indiai vallásosság soha nem ismerte az egységes, dogmatizált hitrendszer vagy a szervezett egyház fogalmát. Kialakult a számtalan isten szentélyének kultuszát ápoló papság; a remeteség és szerzetesség; a mai hindu életét is kultikus (étkezési és magatartási) szabályok sokasága alakítja. Ugyanakkor az alapvető rituális és teológiai elvek közül ki-ki kedvére választhatott magának szemléletmódot, iskolát, sőt istent is. Így alakulhatott ki az utóbbi fél évezredben az a vallási sokféleségbe vesző brahmanizmus, amelyet hinduizmusnak neveznek. A mai hindu vallási világában Brahmá kultusztalan isten, csupán mitológiai, filozófiai fikció. Vannak, akik Visnut, mások Sivát tisztelik főistenként, ismét mások pedig archaikus kultuszoknak hódolnak. Ami közös, az a karma-tan és a lélekvándorlás hite, a meditációra és az aszkézisre való hajlandóság. Sokoldalúan hatott a hinduizmusra a buddhizmus, majd az iszlám: ezeknek sok elemét magába fogadta, mitológiájába és rítusába építette.
Képlékenysége ellenére a hinduizmus korunk egyik legtöbb hívőt számláló vallási rendszere: Indiában, a környező országokban és az Indiából kivándoroltak között mintegy 600 millió követőjét tartják számon. Ugyanakkor a hinduizmus nem volt és ma sem misszionáló vallás: hatása soha nem lépett túl az indiai civilizáció hatókörén.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me