A sinto

Full text search

A sinto
Japán ősi vallása, a sinto egyike a világ különleges, rendhagyó vallási képződményeinek: nincs körvonalazott tanítása és erkölcsi parancsrendszere, hanem csupán mitológiája, kultikus és szokásrendszere. Az ősi Japán hitvilágának alapja mitológiává bővülő természetkultusz volt, amely idegen kulturális hatások, a konfucianizmus és a buddhizmus megjelenése után az i. sz. 5. sz.-t ól kapta az „Istenek útja” (sinto) nevet. Kezdetben Japán népi vallásosságának középpontjában az ősök és a különféle szellemek kultusza állt, amelyben animisztikus vonások mellett a totemizmus és a sámánhit egyes elemei is megőrződtek. E hagyományra épült ez i. e. évszázadokban a Kína felől érkező termékenységkultusz és az a mitológiai rendszer, amely a későbbi sinto felfogás gerincét alkotja. E szerint a világot uraló Legfőbb Lény a Kami, egyfajta személytelen, ábrázolhatatlan és kultikus tiszteletben sem részesített világelv. A mitológiai rendszer középpontjában a Nap istennője, Amateraszu Ómikami áll. Ő és fivére, a vihar és a tenger istene a leghatalmasabbak az istenek égi társadalmában; ők Japán patrónusai és a császári ház ősei is.
Az i. sz. 7-8. sz.-tól származó forrásmunkákból ismerjük a sinto ősi mitológiáját. E szerint az ég és a föld a férfi és a női ősprincípium szétválásából születve hozta létre az istenek első generációját. Ezek az istenek alkották meg az óceánt és a japán szigeteket, s nászukból született Amateraszu Ómikami, valamint a többi isten is. Sorra jelennek meg a mítoszban az agrárkultúra istenei, majd az istenek közötti küzdelem végeredményeképpen kialakul a földi, a császári birodalom.
A sinto vallás első, általunk ismert szentélyei az i. sz. 5. sz.-tól valók. A szentélyeket, amelyeket papok gondoznak, szent ligetekben helyezik el és többnyire a napistennőnek szentelik. A szentélyekben az istenséget jelképező kultikus tárgy (többnyire tükör) áll. A szentélyek látogatásának szinte egyetlen követelménye a rituális tisztaság. A hívek a szentélyekbe ellátogatva ajándékokat ajánlanak fel, imákat azonban nem mondanak. Szokás viszont a családi otthonokban házi oltárt állítani az istenek tiszteletére. A sinto gazdag ünnepköre – a vallás egész jellegének megfelelően – az évszakok változásához, a természet folyamatos változásaihoz idomul. A buddhizmus elterjedését követően a sinto vallás is átalakult. Isteneit buddhista istenek megtestesülésének minősítették, s a két vallás hit- és szokásvilága szorosan összefonódott. 1867-től 1947-ig a sinto Japán hivatalos államvallása volt, ez azonban alig jelentett többet az állami ceremóniának számító császárkultusznál.
A japánok nagy többsége azóta is gyakorolja e vallás szokásait, párhuzamosan azonban a buddhista személyeket is látogatja, és tartja magát a buddhizmus vallási és kultikus előírásaihoz, erkölcsi hagyományaihoz és mitikus tradíciójához is.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me