A világ ipara

Full text search

A világ ipara
Az utóbbi évtizedben forradalmi változások mennek végbe a világ feldolgozóiparában, tart a szerkezetváltás folyamata. Az új technológiák rendkívül gyors ütemben terjednek, évről évre új termékek jelennek meg, és ezek hasznosítása a hagyományos iparágakban is a túlélés és a versenyképesség feltétele. Manapság egy-egy termékcsoport erkölcsi kopása olyan gyors, hogy 2-3 évenként új termékgenerációk kerülnek a piacra, míg korábban 10-15 év volt a „forgási sebesség”.
Ezzel a fejlődéssel lépést tartani rendkívüli erőfeszítéseket követel, és szükségessé teszi, hogy a nemzeti összterméken belül növekedjék a beruházások, a felhalmozási ráta részaránya. Az új technológiák bevezetése tőke- és kutatásigényes. Ezzel szemben az operatív termelési költségek csökkennek, az új eljárások lényegesen kisebb energia- és nyersanyag-felhasználást, valamint élőmunka-felhasználást tesznek lehetővé.
Míg a nyugati fejlett tőkés országok (Nyugat-Európa, az Egyesült Államok és Kanada) feldolgozóiparának növekedési üteme – két évtizedes expanziót követően – az 1974-es energiaválság után lelassult, sőt a 75-ös és a 81-82-es recesszió éveiben csökkent. Japán és több újonnan iparosodó fejlődő ország figyelemre méltóan magas növekedési rátákat ért el.
Az újonnan iparosodó fejlődő országok a 70-es évek elején a feldolgozóipari világexportnak még csak 5%-át adták, a 80-as évek közepén viszont már 20%-át.
A gazdaságpolitika közvetlen vagy közvetett eszközökkel, egyes gazdasági vagy ipari ágazatok előnyben részesítésével segíti a strukturális átalakulást, a hagyományos iparágakat pedig zsugorodni hagyja. Az utóbbi években nyilvánvalóvá lett, hogy a strukturális változások által fenyegetett iparágak mesterséges életben tartása – a szociális feszültségek mérséklése és a kényes döntések megkerülése érdekében – defenzív stratégia, amely már középtávon sem hoz eredményt. A hagyományos ágazatok, melyek közül az acélgyártás, a könnyűipar, az építőipar a legjelentősebbek, csak úgy tarthatók fenn, ha egyszersmind offenzív intézkedések születnek a struktúra modernizálására. Az új és élvonalbeli technikai hordozó iparágak – mint amilyen az elektronika, a híradástechnika, a biotechnológia, az új szerkezeti anyagok gyártása stb. – és a hagyományos iparágak szoros kapcsolatban vannak egymással, amennyiben az előbbiek technológiai eredményeinek az alkalmazásával lehet ismét versenyképessé tenni a hagyományos iparágakat is.
A szocialista országokban mind a termelés nemzetköziesedése, mind a műszaki eredmények hasznosítása terén lemaradás mutatkozik. A műszaki fejlesztés gátja mindenekelőtt a relatív tőkehiány és az, hogy a kutatási-fejlesztési eredmények igen lassan kerülnek be a termelésbe. A szocialista országokban jelentős erőfeszítéseket tesznek az ipari termelési szerkezet korszerűsítésére, de a külső körülmények romlása – mindenekelőtt a nyersanyagok világpiaci árának csökkenése és a konvertibilis valutabevételek lemorzsolódása – fékezi ezt a folyamatot.
A viszonylagos lemaradás azonban Nyugat-Európában is érvényes. A számítógépek és a félvezetők gyártásában a nyugat-európai cégek részesedése 10% alatt van a világpiacon; Japánban és az Egyesült Államokban az egy főre jutó szilícium-chip-fogyasztás négy-ötszöröse a nyugat-európainak. A 70-es évek végén Nyugat-Európa még a félvezetők világtermelésének mintegy 14%-át adta, 1984-re ez 8,5%-ra esett, a mikroáramkörök terén pedig alig haladta meg a 6%-ot. A félvezetők világtermeléséből 1984-ben az Egyesült Államok 63%-kal, Japán pedig 26%-kal részesedett. Nyugat-Európára viszont csupán 9% jutott.
A nemzetgazdasági súlyukat tekintve legjelentősebb ágazatok közül az acéliparban mentek végbe a legszembetűnőbb változások. Bár az acélfelhasználás a gazdasági élénkülése következtében nőtt, a piacot továbbra is meglehetősen nyomott árak jellemzik, így a profitok mindenütt, még a nagy japán termelőknél is csökkentek. A létszámleépítések folytatódnak, a Közös Piac országaiban az acélipari dolgozók száma 10 év alatt 780 000-ről 400 000-re, az Egyesült Államokban 453 000-ről 243 000-re csökkent. Az EGK 1985-ig mintegy 100 milliárd NSZK-márka értékben támogatta a tagországok acéliparának korszerűsítését, és a modernizálással párhuzamosan kb. 50 millió tonna termelőkapacitást építettek le.
Hasonló a helyzet a hajógyártásban, amely szorosan kötődik az acéliparhoz – nem egy helyen 30-50%-os a kapacitáskihasználtság, elsősorban a távol-keleti – japán és dél-koreai – konkurencia miatt.
Nagyszabású szerkezetátalakító programok révén jelentősen javult a textilipar helyzete. Megfigyelhető, hogy a fejlett ipari országok a tömegáruk termelését teljes egészében átengedték a fejlődő országoknak, megtartották azonban a minőségi termékek gyártását. Figyelemre méltó, hogy a termelési szerkezet átalakításával a nyugatnémet textilipar minden állami támogatás nélkül a világ harmadik exportőrévé lépett elő. Igaz, eközben a vállalatok száma az 1970. Évi 2400-ról 1985-re 1400-ra csökkent, a textiliparban foglalkoztatottak száma pedig 500 000-ről 235 000-re esett vissza.
Nehézségek mutatkoznak a legkorszerűbb technikát hordozó elektronikai iparban. Ez természetes ellenhatása az előző évek gyors felfutásának; a félvezetők iránti kereslet a piac telítődése miatt csökkent, az árak folyamatosan zuhannak. A korábbi években az amerikai félvezetőipar pl. évente 40-50%-kal tudta növelni eladásait, manapság viszont 3-5% között van a növekedés üteme. Ebben elsősorban a távol-keleti, főleg a japán verseny a ludas. Az árkülönbségekre jellemző, hogy a mikroáramköröket a japán termelők átlagosan 30-40%-kal olcsóbban állítják elő, mint az amerikai és a nyugat-európai gyártók.
Mintegy felére csökkent a világon a vegyipar fejlődésének üteme a 80-as évekre. Többek között jelentős átrendeződés ment végbe a textilszál-felhasználásában: a korábban közkedvelt műszálak helyét ismét a természetes szálak vették át. A környezetvédelem tekintélyének növekedése is kedvezőtlenül befolyásolja a vegyipari termékek iránti keresletet. A műanyagok felhasználásának visszaszorítására – éppen környezetkárosító hatásuk miatt – egyes országokban a 90-es évekre már törvény is születhet.
A 70-es évek végén a világ gyógyszerpiaca még mentesnek ígérkezett a hektikus ingadozásoktól. Az újabban elterjedt betegségek – köztük is az egyelőre halálos kórnak számító AIDS – jelentkezésével a nemzetközi figyelem ismét a gyógyszerkutató, gyógyszergyártó cégek felé fordult. Még a tüneteket csupán enyhítő, de végleges gyógyulást lényegében nem ígérő szerek is hatalmas nyereséget hoznak egyes nyugati cégeknek. Szakértők szerint a piac eme sajátossága a 80-as évek hátralévő részében is jellemző marad.
A kereslet fokozatosan mérséklődő növekedése jellemezte az autóipari helyzetét az utóbbi években, s hasonlóan lehet számítani a következő néhány évben is. Ma már az autógyártóknak világszerte sokkal inkább minőségi igények kielégítésére kell törekedniük, mint a mennyiségiekre, figyelembe véve a takarékos üzemanyag-felhasználás szempontjait is. A japán autóipar változatlanul ontja a kocsikat, de egyes gyáraknak már nehézségek vannak, a Nissan pl. – fennállása óta először – az 1986-87-es pénzügyi évben veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Magukhoz tértek a nagy amerikai autógyárak; a General Motors, a Ford és a Chrysler összesített profitja meghaladja a 10 milliárd dollárt. A nyugat-európai gyárak, a Fiat, a Volkswagen, a Peugeot, a Renault, valamint a Ford és a GM európai gyára 1984-ben 800 millió dolláros veszteséget szenvedtek. 1986-ban azonban már összességében nyereségesek voltak.

 

A világ alapenergia-termelésének megoszlása energiahordozók szerint, % A folyékony tüzelőanyagok felhasználásának csökkenése (kőolaj-egyenértékben, millió t) Energiafelhasználás (kőszén-egyenérték*, millió tonna) Villamosenergia-termelés (milliárd kWh) Részesedés a világon megtermelt összes energiából, 1984 (%) A termelés (GDP, ill. nemzeti jövedelem) energiaigényességének alakulása 1970 és 1984 között (GDP növekedés 1970-84 = 100%) Egy főre jutó energiafelhasználás (kőszén-egyenérték, kg) Az ipari termelés indexe (előző év = 100,0%) Az energiaigény belföldi termelésből fedezett hányada, % Az egy foglalkoztatottra jutó ipari termelés indexe (1980 = 100%) Az ipari foglalkoztatottak számának indexe (előző év = 100%) Az ipari foglalkoztatottak számának indexe (1980 = 100%) Nyersvas-termelés (millió tonna) Acéltermelés (millió tonna) Alumíniumtermelés (ezer tonna) Cementtermelés (millió tonna) Az építőipari termelés indexe (1980 = 100%) A gépgyártás termelésének indexe (1980 = 100%) A gépipari összes termelésének indexe (1980 = 100%) A vegyipar összes termelésének indexe (1980 = 100%) Vegyiszál-termelés (ezer tonna) Összes műtrágyatermelés (hatóanyagban) (ezer tonna) A gyógyszergyártás indexe (1980 = 100%) Műanyagok és gyanták termelése (ezer tonna) A ruházati ipar termelésének indexe (1980 = 100%) A cipőipar termelésének indexe (1980 = 100%) A textilipar termelésének indexe (1980 = 100%) Újságnyomópapír-termelés (ezer tonna) Papír- és kartontermelés (ezer tonna) Üveggyártás (millió m2) A villamosipari gépek és berendezések termelésének indexe ( 1980 = 100%) Háztartási hűtőszekrény-termelés (ezer darab) Háztartási mosógép-termelés (ezer darab) Porszívótermelés (ezer darab) Rádiótermelés (ezer darab) Televízió-termelés (ezer darab) Fényképezőgép-termelés (ezer darab) Karóratermelés (ezer darab)

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me