Bányászat és nyersanyagtermelés

Full text search

Bányászat és nyersanyagtermelés
Egy évtizeddel ezelőtt a gazdasági szakértők még a világ nyersanyagkészleteinek gyors kimerülésétől féltek. Ez a jóslat nem igazolódott be. Manapság sokkal inkább a fémfelhasználás stagnálása és a folyamatos áresés jellemzi a világ fémpiacait. Kivételnek csupán az újonnan iparosodott országok – pl. Brazília és Dél-Korea – számítanak, ahol még erőteljesen nő a fémek felhasználása.
A 70-es évek elején még igen jó ára volt az elsődleges nyersanyagoknak, az akkortájt még erős dollárban számítva. A stabil és relatíve magas ár arra ösztönözte a termelőket, hogy újabb bányákat nyissanak, ill. növeljék a meglévők termelőképességét. Mire ezek a beruházások „beértek” volna, fenekestül felfordult a világ. Az olajárrobbanások stagnálásra kényszerítették a világgazdaságot. A termelés visszaesése miatt egyre kevesebb nyers-, ill. alapanyagra lett szükség, s emiatt a világ bányászata a 80-as évek elejétől mély válságban van.
A viszonylag drága nyersanyagok iránti kereslet csökkent. A technológiai fejlődés eredményeképpen ugyanis adott termékhez kevesebb nyersanyag szükséges, ezért a kitermelőipar helyzete még általános gazdasági konjunktúra idején sem javulhat lényegesen. A fajlagos fémfelhasználás csökkenése egyébként az elektronikai berendezéseket gyártó és alkalmazó ágazatokban a legszembetűnőbb. Ezenkívül a fémeket az utóbbi időben egyre inkább kiszorítják a helyettesítésükre alkalmas egyéb anyagok, többségükben műanyagok. Az egyes kormányok szubvenciós politikája is elősegítette a veszteséges termelés folytatását, s így közvetve növelte a túlkínálatot. Emellett az utóbbi években egyre nagyobb a másodlagos fémhasznosítás aránya, különösen azoknál a fémeknél, amelyeknek ércből való kinyerése kimondottan energiaigényes.
A rézpiacot 1986-ban a világpiaci túlkínálat és az egész évben stagnáló kereslet uralta, bár az utolsó negyedévben már mutatkozott némi jele az árak – esetleg hosszabb időn át tartó – emelkedésének. Az 1987-es árszint messze elmarad ugyan az 1978-82 között regisztrált, tonnánként 3100 dollárt közelítő rekordtól, de az 1986. évi 1400 dollár körüli átlagot mindenesetre meghaladja. Az alacsony árak sok új rézbánya megnyitását torpedózták meg. A világ jelenlegi, 8 millió tonnát meghaladó kitermelő-kapacitása – a kimerülő bányák bezárásával – feltehetően csak az évtized végére csökken, s ezzel együtt addigra várhatóan a jelenlegi 84%-ról 90% fölé emelkedhet a kapacitások kihasználtsága. A világ réztermelése 1986-ban összességében nőtt, és 1987-ben is további, bár igen mérsékelt ütemű bővülés várható. A finomítottréz-termelés ennek nagyjából megfelelő arányban, 7,45 millióról 7,5 millió tonnára nőhet 1987-ben. A finomítottréz-felhasználás ennél gyorsabb javulása segítheti a felhalmozott készletek csökkentését.
Az ónárak az 1987. évi 5500-6000 dolláros tonnánkénti szintről a következő 2-3 évben akár 60%-kal is emelkedhetnek. Az alacsony árak 1986-ban azonban még nem hozták meg a felhasználás nagyarányú fellendülését: a statisztikák szerint a kereslet az előző évihez képest mindössze 10-15 000 tonnával nőtt, elsősorban az európai szocialista országok jelentősebb importja következtében. Az óntermelő országok szövetségének (ATPC) tagjai 1987-re legalább 10 000 tonna együttes termeléscsökkentésben állapodtak meg. Az ATPC-országok ettől remélik, hogy sikerül 20 000 tonnára apasztani a világ jelenlegi, mintegy 80 000 tonnás fölös készleteit. Az ATPC-n kívüli öntermelő országok közül Brazília és Kína tett ígéretet, hogy 1987-től 1989 közepéig 21 000, ill. 5000 tonnára korlátozza éves ónkivitelét.
A színesfémpiacok egyik kiemelkedő drágulása 1986-ban az ólompiacon játszódott le. A piac erőssége azonban csak néhány hónapnyi távlatban igazolható a kereslet-kínálati helyzet változásával, hosszú távon továbbra is meglehetősen bizonytalanok az ólomtermelők kilátásai. Az 1986 végén tapasztalt áremelkedés mindenekelőtt a kínálat zsugorodására, nem pedig a kereslet jelentős javulására volt visszavezethető. A kitermelés az előző évihez képest 6%-kal csökkent, a felhasználás viszont mindössze 1%-kal nőtt. A korábban rendkívül nyomott árszínvonal az USA-ban jelentős bánya- és másodlagos feldolgozó-kapacitások leállításához vezetett.
Az év vége felé kifulladt az árjavulás az ólom ikerféme, a vele legtöbbször együtt bányászott horgany piacán 1986-ban. Az árakat ebben az esetben is a kínálat átmeneti visszaesése hajtotta fel. Összességében a piaci előrejelzések kedvezőbbnek ítélik meg a horganypiacot, mint az ólomét. A horganytermelés 1986-ban csökkent, a felhasználás viszont 5%-kal nőtt. Az 1987-re tervezett kapacitásbővítések azonban előreláthatólag ismét többletet eredményeznek a piacon is, újból összekuszálva az egyensúlyba lendült árakat.
Az 1986 szeptemberi mélypont után az év hátralévő részében ismét emelkedtek az árak a nikkel piacán, de minden valószínűség szerint csak átmeneti jelleggel. A hosszabb távon kedvezőtlen árkilátások hatására ezen a piacon is bányabezárásokról, ill. hosszabb-rövidebb munkabeszüntetésekről szóló hírek terjedtek el. A tőkés felhasználás 1986-ban egyébként 567 000 tonna volt, 3%-kal több, mint egy évvel korábban. Elsősorban Nyugat-Európában és a Távol-Keleten használtak fel több nikkelt az előző évinél. A Szovjetunió nagyarányú exportját ellensúlyozta a kubai szállítások csökkenése és a tőkés cégek szocialista kivitelének növekedése.
A kobaltpiac 1986 második felében tudott csak nagyjából kiegyensúlyozottá válni, az első félévben tapasztalt katasztrofális árzuhanást követően. Az év során összeomlott a világtermelés közel háromnegyedét adó két fő termelő, Zaire és Zambia által fenntartott listaár is, és csak jóval alacsonyabb szinten lehetett újat megállapítani. Az előrejelzések szerint a stagnáló felhasználás 1987-ben sem segít a kobaltpiac normalizálásában. Bár az űrhajózás és a repülőgépgyártás igénye bizonyára növekszik, ezt ellensúlyozza az olajipar részéről várható kereslet-csökkenés.
A világ bauxitbányászatában 1986-ban is a 6 nagy alumíniumtermelő multinacionális konszern játszott vezető szerepet, de szerepük fokozatosan mérséklődik, aminek fő oka, hogy a nagy bauxitlelőhelyekkel rendelkező fejlődő országok egyre inkább saját maguk veszik kezükbe a kitermelést és az elsődleges feldolgozást. A 6 nagy cég azonban még mindig a világ bauxit-kitermelő kapacitásának 34, a tőkés országok további 50 vállalata 26, míg a szocialista országok a kapacitások 12%-át mondhatják magukénak.
Az utóbbi években főbb bauxitbányászati beruházások Brazíliában, Guineában és Ausztráliában történtek. Az emelkedő szállítási és energiaköltségek miatt a fejlett tőkés országok egyre inkább kivonulnak a timföldgyártásból is, s ennek súlypontját mindinkább az olyan nagy bauxit-kitermelő országokba helyezik át, mint Ausztrália, Brazília, Venezuela.
A színesfémek piacához hasonlóan már több éve áreséssel küszködik a vasércpiac is. Ez a végtermék az acélféleségek iránti csökkenő kereslettel magyarázható. A kedvezőtlen piaci jelenségek az évtized végére több bánya bezárását vetítik előre, különösen azokét, ahol az érc ferrumtartalma alatta marad az 50%-nak. A fejlődő országokban a közelmúltban feltárt készletek ugyanis már a 65%-ot is meghaladják.
Az ipari fémeknél tapasztalható jelenségek – legalábbis egy ideje – nem vonatkoztathatók a nemesfémekre. A befektetők körében ugyanis egyre nagyobb a kincsfelhalmozó funkciójú fémek keletje. Ebben a dél-afrikai politikai feszültségek és a dollár árfolyamcsökkenése mellett más megfontolások is szerepet játszanak. Az Egyesült Államokban pl. arany- és platinavásárlásokra készteti a tőkebefektetőket az értékpapírok viszonylag alacsony hozama. A svájciakat, japánokat és az NSZK állampolgárait pedig az ösztönözte a nemesfémek fokozott vásárlására, hogy saját felértékelődő valutájukban kifejezve a nemesfémárak egyre olcsóbbak.
A két olajválság meghozta a szén reneszánszát. A jelenlegi becslések szerint az évszázad végéig szerepe növekedni fog az energiagazdálkodásban. Az ENSZ Európai Gazdasági Bizottságának előrejelzése szerint az ezredfordulóra mintegy 4-4,5 milliárd tonna lesz a világ évi szénszükséglete. Ebből félmilliárd tonna a nemzetközi kereskedelem csatornáin jut majd el a felhasználókhoz. Az azonban már most biztonsággal megjósolható, hogy bármerre is mozduljanak az olajárak, hosszabb távon a széntermelésben is csak az olcsón termelő, kedvező geológiai fekvésű lelőhelyeken lévő bányaüzemeknek van jövőjük. Egyébként a világtermelés több mint fele külszíni fejtésből származik. Ausztráliában pl. ez az arány 50, az Egyesült Államokban 60, Kanadában pedig 80%.
Változik a nemzetközi szénkereskedelem szerkezete is. A most még domináns exportőrökhöz – Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika és Kanada – a közeli jövőben újabb országok – Kolumbia, Kína, Indonézia és Botswana – zárkózhatnak fel.
Növekedett a (kőolaj és a szén mellett) harmadik fontos alap-energiaforrás, a földgáz szerepe is. A földgáztermelés aránya a világ összes energiatermelésében 1960-ban 14% volt, napjainkban eléri 22%-ot. A termelés mintegy kétharmada két országban, az Egyesült Államokban és a Szovjetunióban összpontosul. Piaci elemzések szerint a földgáz visszaszerezheti az olaj áresése miatt 1986-ban elvesztett részesedését, ha az OPEC képes lesz a nyersolaj hordónkénti árát a 15-18 dolláros sávban tartani.
A műtrágyák iránti lanyha kereslet miatt 1986-ban rendkívül nyomott volt a világ kálisópiaca. Ennek következtében különösen kiéleződött a harc a szállítok között: a nézeteltérések középpontjában a kanadai kereskedők állottak, akiket többször is dömpingvád ért.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me