Irányzatok a világgazdaságban

Full text search

Irányzatok a világgazdaságban
A világgazdaságban 1986-ban is folytatódott egy több éve tartó tendencia: egyre tágul az árolló a nyersanyagok és a feldolgozóipari termékek között. Ez rontja a legtöbb, már amúgy is súlyosan eladósodott fejlődő ország helyzetét, és eltérően érinti a szocialista országokat. Az importált nyersanyagok és energiahordozók árának mérséklődése is elősegítette, hogy a fejlett tőkés országok 1986-ban is fenn tudták tartani az 1983-tól kibontakozó szerény fellendülést (bruttó hazai termékük átlagos növekedése 3,5% volt). Ugyanakkor – főként a gazdasági szerkezet átalakulása miatt – állandósult az igen magas munkanélküliség. A szocialista országok többsége elsősorban alkalmazkodási zavarok, a szerkezetátalakítás lassúsága miatt nem tudott úrrá lenni a gazdasági egyensúlyi gondjain; ez a tényező is erősíti a reformtörekvéseket.
A világgazdaság egy másik tartós irányzata, hogy a tőke- és hiteláramlás, valamint a valutaárfolyamok alakulása egyre inkább elszakad a reálgazdasági folyamatoktól. Az 1985-ös év végétől jelentkező „fordított kőolajválság” csak betetézte a nyersanyagpiacok többségére már 1977-től – bizonyos megszakításokkal – jellemző árcsökkenési folyamatot. Míg 1985 jó részében a hordónkénti olajár még megközelítette a 30 dollárt, 1986-ban már volt olyan időszak, amikor az ár 10 dollár alá süllyedt, általában pedig 12-15 dollár között alakult. Ez tetemesen csökkentette a Kőolajexportőr Országok Szervezete, az OPEC tagországainak, valamint az OPEC-en kívüli nagy olajexportőrök, így pl. a Szovjetunió, Nagy-Britannia, Norvégia, Mexikó bevételeit.
A nyersanyagoknak a feldolgozóipari termékekhez viszonyított átlagos árszintje 1986-ban olyan alacsony volt, mint az 1929-33-as nagy gazdasági világválság idején, sőt egyes termékeknél (így a réznél) még ennél is alacsonyabb.
A nyersanyagárak összeomlása és a nyersanyagok iránti kereslet csökkenése rácáfolt a 70-es évek elején közzétett jóslatokra, így a Római Klub 1972-es jelentésére („A növekedés határai”), amely szerint 1985-ig világméretű nyersanyag- és élelmiszerhiány alakult volna ki.
Ténylegesen az történt, hogy a 70-es évek elején az emelkedő nyersanyagárak hatására a fejlődő országok nagy beruházásokba kezdtek, részben azoknak az „olajdollároknak” a kölcsönfelvételével, amelyekre az 1973-74-es olajárrobbanást követően a kőolajexportőrök szert tettek. A fémek, ásványok termelése ennek hatására az utóbbi 10 esztendőben mintegy 20-35%-kal emelkedett, és a növekedési tendencián az árcsökkenés sem változtatott, mivel a nyersanyagtermelőknek törleszteniük kellett korábban felvett hiteleiket. Ezért a csökkenő árak olykor éppen a termelés növelésére késztették őket, amitől viszont az árak esetenként tovább csökkentek.
A fejlett ipari országokban eközben energia- és nyersanyag-megtakarító beruházásokat, fejlesztéseket hajtottak végre, de az ipari szerkezet változása is a takarékosságot segíti. Az élenjáró iparágak – így az elektronika, a biotechnika, a robottechnika – alig igényelnek energiát és nyersanyagot, ill. az energia- és nyersanyagfogyasztás épp az általuk gyártott termékekkel csökkenthető.
A nyersanyagpiacok pangása igen súlyosan érinti a fejlődő országokat, amelyek 1986-ban – a Nemzetközi Valutaalap szerint – exportbevételeik majdnem negyedrészét az adósságok törlesztésére voltak kénytelenek fordítani.
A fejlődők együttes adóssága 1986-ban megközelítette az 1000 milliárd dollárt, azaz az Egyesült Államok egyévi nemzeti össztermékének mintegy negyedrészét. A Világbank tanulmánya szerint a nyersanyagárak hanyatlása – legalábbis rövid távon – folytatódni fog, és csak a 90-es évekre várható újabb áremelkedés.
A világ élelmiszertermelése 1972 és 1985 között majdnem egyharmadával emelkedett, és a 80-as évek közepén minden korábbi rekordot megdöntött. Az agrártermelés gyorsan nőtt a fejlett tőkés országokban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban és a Közös Piacon, ahol a mezőgazdaság jelentős állami támogatást élvez. Egyrészt az élelmiszer-önellátás megfelelő szintjének fenntartása céljából, másrészt a gazdálkodók életszínvonalának védelmében az Egyesült Államokban közvetlen támogatást adnak a termelőknek, a Közös Piac országai pedig közvetett módon támogatják őket a magas élelmiszerárak szavatolásával és az import diszkriminációs korlátozásával.
India, Kína és a rizstermelő délkelet-ázsiai országok is nagy ütemben fejlesztik mezőgazdaságukat. Kína egy évtizeden belül jelentős élelmiszerexportőrré válhat. Pillanatnyilag a legjelentősebb élelmiszer-felvevő a Szovjetunió, ahol az Egyesült Államok, a Közös Piac, Argentína, Ausztrália és Új-Zéland is el akarja helyezni termékfeleslegét. Az agrártermelés megreformálására tett szovjet erőfeszítések hosszabb távon a szovjet importot is visszaszoríthatják.
A világszerte mutatkozó élelmiszer-felesleg ellenére a világ 5 milliárd lakosából 400 millió az éhhalál mezsgyéjén él, és a becslések szerint legalább 800 millióan nem fogyasztanak elegendő élelmiszert.
Az ipar fejlődésének jellege, szerkezeti átalakulása miatt a fejlett tőkés országokban nem tudták megoldani a munkanélküliségi gondokat: az ipar részaránya a nemzeti össztermékben – átlagosan – immár három évtizede 25% körül alakul. A fejlődéshordozó iparágak: az elektronika, a biotechnika, a robottechnika munkaerő-szükséglete alacsony, és termékeik felhasználása más ágazatok munkaerőigényét is csökkenti. A sok dolgozót foglalkoztató hagyományos iparágak – a textilipar, a kohászat, a járműgyártás – továbbra is tömegesen bocsátják el dolgozóikat. A legtöbb új munkahely a szolgáltatásokban létesül, de nem annyi, hogy a felszabaduló, ill. az újonnan belépő munkaerő zökkenőmentesen el tudjon helyezkedni.
Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) tagországaiban nyilvántartott munkanélküliek száma 1986-ban elérte a 31 milliót: ez több mint 50 éve bármikor.
A Közös Piac államaiban a munkanélküliek aránya az aktív lakosságon belül tartósan 11% fölött van, az Egyesült Államokban több mint 7%, és még Japánban is, ahol hagyományosan alacsony, megközelítette a 3%-ot.
Az Egyesült Államok gazdaságuk élénkítésére szólította fel partnereit, abban a reményben, hogy a gyorsabban fejlődő gazdaságok importigénye is nő, több amerikai terméket vásárolnak, így enyhíteni lehet a tetemes amerikai külgazdasági deficiten. Az Egyesült Államok partnerei azonban a jelentős munkanélküliség és az amerikai felszólítások ellenére sem voltak hajlandók határozott ígéretet tenni a gazdaságélénkítésre, attól tartva, hogy ezzel ismét felerősítik az inflációt, amelyet sikerült visszaszorítaniuk.
A fejlett tőkés országok az 1980-81-es második olajválság idején még kénytelenek voltak 10%-ot is meghaladó inflációt elkönyvelni, de a fogyasztói áremelkedés ütemét 1986-ra átlagosan 3,4%-ra csökkentették.
Az Egyesült Államok kereskedelmi deficitjének egyik oka, hogy teret vesztett a csúcstechnikában, mindenekelőtt Japánnal és az újonnan iparosodó délkelet-ázsiai országokkal szemben. A deficit ezenkívül a dollár korábban irreálisan magas árfolyamára is visszavezethető. 1985 szeptemberében az 5 legfejlettebb tőkésország pénzügyminiszterei New Yorkban találkoztak, és megállapodtak, hogy a nemzetközileg túlértékelt amerikai valuta árfolyamát – elsősorban a japán jennel és az NSZK-márkával szemben – csökkenteni kell. A döntést követően 1987 közepéig a dollár a legfontosabb tőkés valutákhoz képest 35-40%-ot veszített értékéből. A nemzetközi valutaárfolyamok szélsőséges ingadozása zavarokat okozott a világkereskedelemben, de nem csökkentette az Egyesült Államok kereskedelmi mérleghiányát. Hozzájárult az amerikai külgazdasági egyensúlyzavarok elmélyüléséhez a 200 milliárd dollárt meghaladó költségvetési deficit is.
A tőkés gazdaságokat jellemző jelenségek közé tartozik, hogy a tőkemozgás, a hitelezés és a valutaárfolyamok alakulása teljesen elszakadt a reálgazdasági folyamatoktól, vagyis az áruk és szolgáltatások mozgásától. A londoni ún. eurodollár-piacon, ahol a pénzintézetek az Egyesült Államokon kívül tartózkodó dollárköveteléseket adják-veszik, egyetlen munkanapon 300 milliárd dollár értékű hitelügyletet kötnek. Ez egy évre átszámítva 75 000 milliárd dolláros forgalomnak felel meg, azaz legalább harmincötszöröse a teljes világkereskedelem értékének. A világ pénzpiaci központjaiban napi 150 milliárd dollár értékű devizaügyletet kötnek, ez évi 35 000 milliárd dollárral egyenlő, azaz tizenötszöröse a világ teljes évi áruforgalmának. A pénzügyi folyamatok elszakadása a kereskedelemtől, a reálgazdasági folyamatoktól növeli a spekulációs haszon, de a csődök lehetőségét is.
A fejlett tőkés országokban – a bajok orvoslásának egyik eszközeként – több éve csökken az állam gazdasági szerepe. Ez 1986-ban többek között az amerikai adóreformban és a franciaországi reprivatizációs hullámban tükröződött. Az Egyesült Államokban többéves előkészítés után 1986 őszén kezdték meg az adóreform végrehajtását, melynek lényege, hogy radikálisan csökkentik a vállalati és személyi adókulcsokat, de egyben az adókedvezmények körét is. Franciaországban az új polgári kormány 1986-ban megkezdte több állami pénzintézet és nagyvállalat eladását: több más országban, mindenekelőtt Nagy-Britanniában, folytatódott a reprivatizálás.
A szocialista országokban az 1986-os év részben reformtörekvések felerősödését hozta. A legtöbb KGST-államban, beleértve a Szovjetuniót is, éles bírálatok érték az eddigi gazdaságirányítási gyakorlatot, amely nem tudta elejét venni a fejlődési ütem lelassulásának, a belső és külső egyensúlyzavarok elmélyülésének. Az SZKP 1986. február 25. – március 6. Között tartott XXII. Kongresszusa gazdasági szempontból is fontos bejelentéseket hozott. Mihail Gorbacsov, a párt főtitkára elkerülhetetlennek nevezte a gazdaság gyökeres átalakítását, a vállalati önállóság kiterjesztését.
A KGST 1986. november 3-tól 5-ig tartott 42. bukaresti ülésszakán a résztvevők síkra szálltak a reformok mellett, szükségesnek tartották a vállalatközi együttműködés kiterjesztését, a szervezet munkastílusának felülvizsgálatát és korszerűsítését, az átképzési rendszer tökéletesítését és a valutáris-pénzügyi kapcsolatok fejlesztését.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me