Branko Mikulić

Full text search

Branko Mikulić
A jugoszláv kormány bosnyák származású miniszterelnöke 1988 júniusában töltötte be 60. születésnapját, de már jó 3 évtizede szerepel a politika porondján.
Gyermekfejjel csatlakozott az antifasiszta partizánokhoz, majd a fölszabadulás után közgazdasági és jogi tanulmányokat folytatott. Ezzel a háttérrel teljesen logikusnak tűnt lendületes politikai pályafutása. Volt járási párttitkár és körzeti tanácselnök, boszniai KB-titkár és helyi kormányelnök, majd 1969-től közel 1 évtizeden át a Bosznia-hercegovinai Kommunisták Szövetségének elnöke (egyben az országos pártelnökség tagja). Tito elnök legközvetlenebb munkatársai közé tartozott, így nem okozott meglepetést amikor e legendás vezető halála után-a rendszeres rotáció jegyében – egy esztendőre őt választották a párt elnökévé.
Ezután ismét „szűkebb pátriájában” serénykedett: a tagköztársaság elnökeként, majd a szarajevói téli olimpia fő szervezőjeként. E posztokon feltűnően jó adminisztrátornak bizonyult, így kevesen lepődtek meg igazán, hogy a belgrádi „nagypolitikába” visszatérve az államelnökség körforgása helyett tartósabb és alighanem kényesebb megbízatást vállalt: 1986-ban a szövetségi kormány élére került.
A gazdasági gondtömeg ritkításában – úgy tűnik – nagy szükség van elnyűhetetlen kezdeményezőkészségére. De olykor még ez is kevésnek bizonyul az öröklött és alig csillapodó nehézségek enyhítéséhez. A rekordinflációért (1987: 167%), a hatalmas adóssághegyért (jó 20 milliárd USD) súlyos árat fizet a kormány is, amelynek a parlament ülésszakán lemondását követelték.
Ám Mikulićot – aki egy erdész fia – keményebb fából faragták, és ideológiai fegyelme is visszatartja attól, hogy egykönnyen meghajoljon a követelések előtt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me