Hásemi Rafszandzsáni

Full text search

Hásemi Rafszandzsáni
Az olykor áttekinthetetlen iráni iszlám hatalmi gépezet tengelyében megannyi nagy hatalmú és nagy szakállú ajatollah között biztos helyet foglal el egy bajszos hodzsatoleszlám: Rafszandzsáni. Bár az egyházi hierarchiában „rangon aluli” ahhoz, hogy a legfőbb poszt, Khomeini imám tisztének örököse legyen, kevesen kételkednek benne, hogy Rafszandzsáni a legbefolyásosabb személyiségek közé tartozik Teheránban.
Az 1988. tavaszi parlamenti választások lebonyolítását is gondosan a kezében tartotta, és megtartotta a törvényhozó terület (a madzslisz) elnöki tisztét, amelyet 1980 óta tölt be. Emellett ő képviseli az imámot a védelmi tanácsban, és félreérthetetlenül rajta tartja kezét az iráni diplomácia pulzusán. Ez egyértelműen kiderült akkor, amikor nyilatkozatával kipattintotta az „Irangate” botrányt (az iráni fegyvervásárlásokból befolyó pénzt a nicaraguai kontráknak átjátszó washingtoni politikusok posztjukkal fizettek ezért), vagy amikor a franciaországi elnökválasztás finisében francia túszok libanoni szabadon bocsátására adta áldását.
A Rafszandzsán városkában, módos pisztáciakereskedő családjában született férfiú végérvényesen „befutott”. Manapság senki se csodálkozik ezen, hiszen már 1962-ben Khomeini ajatollah közvetlen tanítványául szegődött Kum szent városában. A sahi rendszer idején a moszlim megújulás lelkes élharcosaként négyszer is letartóztatták. Ám a síita klérus feltartóztathatatlanul tört előre, így az iszlám köztársaság kikiáltása után Rafszandzsánit is egyre magasabb posztokkal jutalmazták feltétlen odaadásáért.
Kezdetben belügyminiszter, majd-midőn az „iszlám forradalom” ellenfelei terrorakciókkal megtizedelik annak vezetését – újabb és újabb pozíciókat szerez. Nemcsak a parlament élén vagy a védelmi tanácsban, hanem immár pénteki előimádkozóként is a legbefolyásosabbak szűk köréhez tartozik. Szavai alapján Rafszandzsánit – iráni mércével mérve – a vezetés realista tagjai közé sorolják. Olyan pragmatikus prédikátor, aki nagy hittel fáradozik az iszlám köztársaság nemzetközi elszigeteltségének lazításán az Irakkal vívott pusztító háború 8. esztendejében is.
A hithű hodzsatoleszlám változatlanul aktív és harcrakész. „Világszerte mi vagyunk az iszlám legelső frontvonalában” – mondogatja, és jól kiismeri magát az otthoni forró frontszakaszokon is. Hogy mi következik Khomeini imám távozása után – senki sem sejti. Ali Akbár Hásemi Rafszandzsáni ravaszdi mosolya sejteti, hogy befolyása a jövőben is számít. De tudják ezt azok is, akik tudnak számolni – és leszámolni – ebben a közép-keleti viharzónában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me