Szovjet–amerikai csúcstalálkozók

Full text search

Szovjet–amerikai csúcstalálkozók
Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov nemcsak Genfben és Reykjavíkban használta a saját gépkocsiját. A szovjet főtitkár páncélozott ZIL autóján közlekedett Washingtonban, az amerikai elnök ugyancsak páncélozott Lincolnján járta a moszkvai utcákat. A két világhatalom „felvértezett” vezetőiből – érthető módon – nem tűnt el teljesen az óvatosság, mindamellett a Reagan által szívesen idézett orosz közmondás – Doverjaj, no proverjaj (bízzál, de ellenőrizz) – mindinkább uralkodó elvvé válik a két nagyhatalom viszonyában.
1987 második fele éppen e közmondás második felének a kutatásával telt el: a Genfben tárgyaló szovjet és amerikai szakértő küldöttség arra igyekezett biztos választ találni, hogy ha a felek megegyeznek valamennyi közepes és rövidebb hatótávolságú (1000–5500 km) rakétájuk megsemmisítéséről, hogyan ellenőrizhetik a szerződésben foglaltak betartását, vagyis hogyan győződhetnek meg arról, hogy a partner nem csapja be őket.
Amikor az ezt megbízhatóan szavatoló, 17 cikkelyből és 4 mellékletből álló szerződés szövege elkészült, akkor került sor a két vezető harmadik találkozására, ezúttal Washingtonban.
1987. december 8-án a Fehér Ház Keleti termében az Egyesült Államok elnöke és az SZKP KB főtitkára ünnepélyesen aláírta a szerződést, amelynek értelmében az Egyesült Államok 429 darab Pershing–2, ill. szárazföldi telepítésű cirkáló rakétáját (robotrepülőgépét), a Szovjetunió pedig 553 darab SS–20 és SS–4 típusú ballisztikus rakétáját semmisíti meg a megállapodás hatályba lépését követő 3 esztendőn belül.
A december 8–10. közötti washingtoni csúcstalálkozón Gorbacsov és Reagan a leszerelés, a kétoldalú kapcsolatok, a nemzetközi helyzet, az emberi jogok sok kérdését vitatta meg. Ezek közül a legfontosabbak a támadó hadászati fegyverrendszerek 50%-os csökkentését célzó szerződés problémái voltak. A két vezető azt a reményét fejezte ki, hogy következő találkozójuk alkalmával aláírhatják ezt a megállapodást, bár mindketten hangsúlyozták, hogy ez nem előfeltétele a moszkvai csúcsnak.
Közben a szovjet és az amerikai diplomaták, szakértők folytatták szívós „aprómunkájukat” a hadászati rakétaegyezmény elkészítése és más megállapodások elérése érdekében. 1988 első felében a két külügyminiszter – Eduard Sevardnadze és George Shultz – többször találkozott ebből a célból. Áprilisi, soron kívüli genfi találkozójukra abból az alkalomból került sor, hogy fél évtizednyi tárgyalás után Afganisztán és Pakisztán külügyminisztere a svájci városban megállapodást írt alá az afganisztáni konfliktus rendezéséről, és a két nagyhatalom képviselői is ellátták kézlegyükkel az okmányt, mint annak szavatolói. A megállapodás értelmében az Egyesült Államok megszünteti beavatkozását Afganisztánban, a Szovjetunió pedig egy éven belül kivonja ott harcoló csapatait. Ezzel az afganisztáni konfliktus – ha nem szűnik is meg, de – elveszíti nemzetközi jellegét.
A szovjet–amerikai érintkezés sok más területen is felélénkült. Bernben találkozott – a II. világháború óta első ízben – a két ország honvédelmi minisztere. Amerikai üzletemberek népes csoportja tárgyalt Moszkvában, és vegyes vállalatok felállításáról egyezett meg a szovjet partnerekkel. A szovjet és amerikai nézők tízmilliói sokszor voltak szem- és fültanúi a „tévéhidaknak” a két ország képviselői, több ezer kilométeres távolságból, a műholdaknak köszönhetően egymást hallva és látva vitatták meg a legőszintébb hangnemben különféle, mindkét ország közvéleményét foglalkoztató kérdéseket.
Ilyen előzmények után került sor 1988. május 29. és június 2. közölt Reagan és Gorbacsov negyedik találkozójára, ezúttal Moszkvában. A hadászati „felező” szerződés nem készült el ugyan, de a két vezető megállapíthatta, hogy a munka halad, és hogy a megállapodás aláírására – legalábbis elvben – Reagan elnöksége idején még van remény.
E csúcstalálkozó alkalmával cserélte ki a két vezető a Washingtonban aláírt közepes hatótávolságú rakétaegyezmény ratifikációs okmányait (a szenátus hosszú halogatás után, csak közvetlenül a csúcstalálkozó előtt – igaz, akkor óriási többséggel – hagyta jóvá a szerződést), s ezzel hatályba lépett a világtörténelem első nukleárisfegyver-csökkentési megállapodása. A találkozó idején több kisebb jelentőségű megállapodást is aláírtak. Ezek között van a föld alatti atomkísérletek közös ellenőrzéséről szóló megállapodás (ami lehetővé teszi majd két, e kísérletek korlátozását kimondó, még a 70-es években kötött szerződés hatályba léptetését), továbbá egy olyan bizalomerősítő egyezmény, amelynek értelmében a felek előre értesítik egymást ballisztikusrakéta-felbocsátásaikról. Eredményesen tárgyalt a két vezető a bécsi utótalálkozó munkájáról, az emberi jogokról, a környezetvédelmi, űrkutatási, halászati, légiforgalmi stb. együttműködésről is.
Ami azonban e csúccsal kapcsolatban valószínűleg a legemlékezetesebb marad: Ronald Reagan ez alkalommal járt első ízben a Szovjetunióban. Abban az országban, amelyet fél évtizeddel korábban még a „Gonosz Birodalmának” nevezett. E korábbi kijelentésével azután mind az amerikai, mind a szovjet újságírók előszeretettel ütköztették. Az elnök elismerte: a Szovjetunió ma nem a sátán földje. Erről nemcsak a szovjet vezetőkkel való megbeszélései alkalmával győződhetett meg, hanem a többi között a Lomonoszov Egyetemen, Andrej Voznyeszenszkij költő dácsájában vagy a moszkvai Danyilov-kolostorban tett látogatása, Vörös téri, kremlbeli, Arbat utcai sétái alkalmával is.
E találkozón és annak nyomán mindkét ország közvéleményében tovább halványult a másik nagyhatalomról annak idején kialakult „ellenségkép”. Sokan éppen ezt a lélektani tényezőt tartják a moszkvai csúcs legfőbb eredményének.
1988 nyarán a Szovjetunióban, ill. Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban munkához láttak a közepes hatótávolságú rakétaegyezmény betartását ellenőrző amerikai és szovjet ellenőrök. Genfben a szakértők folytatják a hadászati felezőegyezmény kidolgozását. Moszkvában és Washingtonban jóformán mindenki bizonyos abban, hogy a következő szovjet–amerikai csúcstalálkozóra a nem távoli jövőben sor kerül, s hogy a jövendő párbeszéd már arról a hőfokról indul, amelyet az elnöknek és a főtitkárnak 1988 májusában-júniusában sikerült elérnie.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me