Nemzetközi eseménynaptár • 1987. július–1988. június

Full text search

Nemzetközi eseménynaptár • 1987. július–1988. június
1987. július 1. – A közel-keleti válságról tanácskozik Moszkvában Mihail Gorbacsov főtitkár és Jimmy Carter volt amerikai elnök. – Brazília felfüggeszti 1,05 milliárd dolláros esedékes tőketartozásának visszafizetését
Július 3. – A szovjet kormány javasolja, hogy vonják ki a Perzsa (Arab)-öböl vizeiről az idegen hadihajókat.
Július 4. – A washingtoni kormány készségét nyilvánítja, hogy katonai kíséretet biztosít minden Perzsa (Arab)-öböl menti ország teherhajóinak. – Irán 5 nap után feloldja a teheráni francia nagykövetség blokádját amelyet a hasonló francia intézkedés nyomán rendelt el A háttér: Párizsban az egyik iráni követségi tolmács gyaníthatóan terrortevékenységet folytatott.
Július 6. – Richard von Weizsäcker NSZK államfő moszkvai látogatása alkalmával a külügyminiszterek gazdasági és műszaki-tudományos megállapodásokat írnak alá. – A dél-koreai kormány amnesztiát ad csaknem 2500 politikai elítéltnek, köztük Kim Dze Dzsung ellenzéki vezetőnek.
Július 7. – A Szovjetunióban megkezdődik a csernobili atomerőmű volt vezetőinek bírósági tárgyalása. Felelőtlen kísérletek végzésével vádolják őket.
Július 8. – Habib Burgiba tunéziai államfő, az algériai nyomás ellenére elutasítja a Líbiával való kibékülés gondolatát.
Július 9. – A Varsói Szerződés tagállamainak parlamenti vezetői Varsóban szoros együttműködést javasolnak a NATO-országok törvényhozóinak.
Július 10. – Cson Tu Hvan dél-koreai elnök lemond pártvezetői tisztségéről; 3 nappal később pártok fölöttinek minősített kormányt nevez ki.
Július 12. – Helmut Kohl NSZK kancellár 8 napos látogatást kezd Kínában vendéglátói szorgalmazzák: alakítsanak ki több évtizedre szóló együttműködési politikát. – Szovjet konzuli küldöttség érkezik Izraelbe. A delegáció mandátumát folyamatosan meghosszabbítják. – Szovjet belügyminisztériumi közlemény szerint az év első 5 hónapjában 8000 állampolgár kapott engedélyt külföldi letelepedésre
Július 13. – Iráni hadihajók megtámadnak egy francia tartályhajót, válaszul arra, hogy a párizsi repülőtéren állítólag bántalmaztak egy iráni diplomatát. – Olaszországban Giovanni Goria kereszténydemokrata politikus alakít kormányt.
Július 14. – Az afgán kormány miniszteri tárcákat ajánl fel azoknak a lázadó vezetőknek, akik leteszik a fegyvert s hajlandók az együttműködésre. Tajvanon feloldják a 38 éve érvényben lévő rendkívüli állapotot.
Július 15. – Az osztrák kormány, amerikai nyomásra, megszigorítja a csúcstechnológia továbbadását a szocialista országoknak.
Július 17. – Franciaország megszakítja diplomáciai kapcsolatait Iránnal. – Az Egyesült Államok és Angola párbeszédet kezd az Afrika déli részén kialakult helyzetről. – Federico Fellini Interjú c. alkotása nyeri el a fődíjat a moszkvai filmfesztiválon.
Július 19. – Az NDK kormánya széles körű amnesztiát jelent be; ezt az NSZK hivatalos körei üdvözlik.
Július 20. – Tűzszünetre szólítja fel Irakot és Iránt az ENSZ Biztonsági Tanácsa. Irán elutasítja, Irak üdvözli a dokumentumot.
Július 21. – Mihail Gorbacsov bejelenti: országa kész leszerelni közepes hatótávolságú rakétáit Ázsiában is, és eltekintene a Dél-Koreában, a Fülöp-szigeteken és a Diego Garcia-i támaszponton tárolt amerikai nukleáris eszközök figyelembevételétől.
Július 22. – Szíriai úrhajósa Szojuz TM–2 fedélzetén 8 napot tölt a világűrben. – Kuvaiti tartályhajók amerikai lobogó alatt incidens nélkül áthaladnak a Hormuzi-szoroson, de később aknára futnak és megsérülnek. – Libanonban baloldali egységfront alakul; a tömörülésen kívül marad a Hezbollah nevű Irán-barát szervezet.
Július 23. – Phenjanban javasolják, hogy mindkét koreai állam 100 000 főre csökkentse hadseregének létszámát 3 év alatt. Az indítvány szerint az amerikaiaknak távozniuk kellene Dél-Koreából.
Július 24. – Újabb áttörés a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták ügyében: az NSZK kormánya hajlandó tárgyalni a tulajdonában lévő Pershing–1/A típusú rakétákról.
Július 25. – Moszkvában krími tatárok több napon át tartó tüntetéseket szerveznek. Gromikó államfő vezetésével bizottság alakul a tatárok autonómiakövetelésének kivizsgálására A tüntetők augusztus 6-ig fokozatosan elhagyják Moszkvát.
Július 27. – Az NDK-ban eltörlik a halálbüntetést. – A Kazah KP KB kizárja soraiból Gyinmuhamed Kunajevet, aki első titkári beosztásában visszaélt hatalmával.
Július 28. – Az Egyesült Államok elfogadja az ún. kettős nulla megoldásra vonatkozó szovjet javaslatot, de amerikai vélemény szerint a majdani megállapodás nem vonatkozhat az NSZK-ban lévő 72 darab Pershing–1/A rakétára. – Irak lelő egy szíriai vadászgépet. – Peruban államosítják a magánbankokat.
Július 29. – Csernobilban 10–10 évi börtönbüntetésre ítélik a nukleáriserőmű-szerencsétlenségért felelős igazgatót és főmérnököt.
Július 30. – Lemond az Egyesült Államok fegyverzet-ellenőrzési és leszerelési hivatalának igazgatója, Kenneth Adelmann – Franciaország hadihajórajt indít útnak a Közel-Keletre. „földközi-tengeri és indiai-óceáni érdekeinek megvédésére”.
Július 31. – Mekkában 400 halálos áldozatot követel az összecsapás iráni zarándokok és szaúdi karhatalmi erők között. – Nyugati kereskedelmi bankok 15 éves haladékot adnak Lengyelországnak 8 milliárd dolláros adóssághányada törlesztésére.
Augusztus 1. – Irán megtorlást helyez kilátásba Szaúd-Arábia, valamint Kuvait és az Egyesült Államok ellen, mert őket teszi felelőssé a mekkai véres eseményekért.
Augusztus 2. – Az Izrael által megszállt gázai övezetben merénylet áldozata lesz a helyi katonai rendőrség parancsnoka.
Augusztus 5. – A Szovjetunió és Irán megállapodik a használaton kívüli földgázvezeték újramegnyitásáról, továbbá a szovjet határ és az Öböl közötti vasúti összeköttetés megteremtéséről. Dél-Koreában Ro Te Vu-t választják a kormánypárt elnökévé.
Augusztus 6. – Mozambik és Dél-Afrika tárgyalásokat kezd a köztük lévő feszültség enyhítéséről.
Augusztus 7. – Közép-amerikai rendezési és tűzszüneti tervet fogadnak el Costa Rica, Guatemala, Honduras, Nicaragua és Salvador vezetői.
Augusztus 8. – Irán felszólítja az iszlám világot: döntse meg a szaúdi uralkodócsalád hatalmát.
Augusztus 10. – Amerikai tankhajó Irán által telepített aknára fut a Hormuzi-szorosban Szovjet-amerikai megállapodás a vegyifegyver-megsemmisítő üzemek kölcsönös meglátogatásáról
Augusztus 11. – A brit és a francia kormány elhatározza: aknaszedő hajókat küld a Perzsa (Arab)-öbölbe. – A Bolgár KP PB társadalmi reformokat sürget.
Augusztus 12. – Lengyelországban kivonják a légi forgalomból az IL–62-es repülőgépeket, miután lezuhan egy ilyen típusú gép. – Portugáliában több mint 10 év után először alakul egypárti többségi kormány, a szociáldemokrata Annibal Cavaco Silva vezetésével
Augusztus 13. – Ronald Reagan amerikai elnök elismeri: tévedett, amikor az előző évben összekapcsolta a politikát, az üzletet és a túszul ejtett amerikaiak ügyét. Cáfolja viszont, hogy tudott a nicaraguai kontrák törvényellenes segélyezéséről. – Az Egyesült Államok Kommunista Pártjának kongresszusán ismét Gus Hallt választják meg főtitkárrá.
Augusztus 16. – Romániában csempészés miatt lefoglalnak egy jugoszláv folyami hajót. Jugoszláviának 70 000 dollárt kell fizetnie a hajó és a személyzet szabadon bocsátásáért.
Augusztus 17. – Nyugat-Berlinben meghal Rudolf Hess náci főbűnös, aki 1945 óta volt börtönben. A hatósági vizsgálat öngyilkosságot állapít meg. – Etiópia a világ közvéleményéhez fordul azonnali élelmiszersegélyért
Augusztus 18. – Bukarestben tárgyal Jichak Samir izraeli miniszterelnök. Előzőleg Arafat palesztin vezetőt fogadja Ceauşescu román államfő. Peruban a szenátus alkotmányellenesnek nyilvánítja a magánbankok államosítását.
Augusztus 20. – Szovjet–izraeli diplomáciai konzultáció Bonnban. – Kiutasítják a Szovjetunióból a japán haditengerészeti attasét, Tokióban ugyanaznap a szovjet kereskedelmi képviselet helyettes vezetőjét nyilvánítják nemkívánatos személynek.
Augusztus 23. – Szovjetellenes tüntetések Litvániában, Lett- és Észtországban, a 48 évvel korábban aláírt szovjet–német megnemtámadási szerződés évfordulóján
Augusztus 24. – A szíriai légvédelem – 5 év óta először – rakétákat lő izraeli katonai gépekre.
Augusztus 26. – Helmut Kohl NSZK kancellár bejelenti: egy szovjet–amerikai megállapodás esetén országa hajlandó felszámolni a tulajdonában lévő Pershing–1/A rakétákat. – Japánban ismeretlen tettesek rakétát lőnek a császári palotára, de csak kisebb anyagi kár keletkezik.
Augusztus 28. – A Fülöp-szigeteken Gregorio Honasan ezredes puccskísérletét a hatalom megragadására csak több nap alatt fojtják el a kormánycsapatok.
Augusztus 30. – Dél-Afrikában véget ér 300 000 fekete bőrű bányász 3 hetes sztrájkja.
Augusztus 31. – A brit Szociáldemokrata Párt úgy dönt, hogy összeolvad a Liberális Párttal. – Dél-Koreában konszenzus jön létre a politikai pártok között az új alkotmányról.
Szeptember 1. – A moszkvai városi tanács ezentúl engedélyhez köti a belvárosban szervezett tüntetéseket – NDK–NSZK megállapodás a nyugdíjasok és a sürgős családi ügyekben utazók 50%-os vasúti kedvezményéről.
Szeptember 2. – Mathias Rust pere Moszkvában. A szovjet légtérbe illegálisan berepült fiatalembert 2 nappal később 4 évi szabadságvesztésre ítéli a szovjet bíróság. – Nicaraguában autonómiát kapnak azok az indiánok, akik korábban az ellenforradalmárokat támogatták.
Szeptember 3. Jugoszlávia Koszovó tartományában egy albán nemzetiségű katona agyonlövi 4 alvó bajtársát, 6-ot megsebesít, majd öngyilkosságot követ el. – Katonai puccs az afrikai Burundiban: Pierre Buyoya őrnagy az ország új elnöke.
Szeptember 4. – A japán parlament törvényt fogad el a szocialista országokba irányuló export ellenőrzésének szigorításáról.
Szeptember 5. – Kiutasítanak Kuvaitból 5 iráni diplomatát.
Szeptember 6. – Kuvaiti bejelentés szerint Irán kínai gyártmányú rakétákkal támadja az ország területét. – Törökországban a népszavazás eredményeként ismét folytathat politikai tevékenységet az 1980-as katonai hatalomátvételt megelőző korszak legtöbb tekintélyes politikusa.
Szeptember 7. – Erich Honecker NDK-államfő, pártfőtitkár az NSZK-ban: vendéglátóival megállapodik a két német állam gazdasági, politikai és humanitárius kapcsolatainak bővítéséről. – Jugoszláviában leváltják az Agrokommerc agráripari kombinát vezérigazgatóját, egy váltóbotrány főszereplőjét. A Fikret Abdics elleni bűnvádi eljárás leleplezi, hogy a bűncselekményhez magas rangú politikusoknak is közük volt.
Szeptember 8. – Moszkvában külön-külön tárgyal az iraki külügyminiszter és az egyik iráni külügyminiszter-helyettes.
Szeptember 9. – Bulgária bejelenti csatlakozási szándékát az Általános Vámtarifa- és Kereskedelmi Egyezményhez, a GATT-hoz. – Az olasz FIAT cég 0,5 milliárd dollárértékű szerződést ír alá új típusú kiskocsi lengyelországi gyártásáról.
Szeptember 10. – II. János Pál pápa az Egyesült Államokban és Kanadában. Vendéglátói sürgetik, hogy a Vatikán létesítsen diplomáciai kapcsolatot Izraellel.
Szeptember 13. – Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter Washingtonban bejelenti: csaknem teljesen elkészült a történelem első igazi leszerelési egyezménye, a közepes hatótávolságú rakéták felszámolásáról szóló megállapodás.
Szeptember 14. – Belgium, akárcsak néhány nappal korábban Hollandia és Olaszország, úgy dönt, hogy az amerikai, a francia és a brit példát követve aknakutató hajókat küld a Perzsa (Arab)-öbölbe.
Szeptember 15. – A kelet-európai szocialista országok megállapodnak az esetleges nukleáris balesetekkel kapcsolatos kárrendezésről – Lemond a jugoszláv államelnökség alelnöke, Hamdija Pozderac, mert belekeveredett a váltóhamisítási botrányba.
Szeptember 16. – Az amerikai kormány elrendeli a PFSZ washingtoni irodájának bezárását.
Szeptember 17. – Közvetlen telefon-összeköttetés létesül Bonn és Moszkva között.
Szeptember 18. – Eduard Sevardnadze szovjet külügyminiszter 3 napos washingtoni tárgyalásai eredményeként elvi megállapodás jön létre a közepes és a rövidebb hatótávolságú nukleáris rakéták teljes felszámolásáról
Szeptember 19. – Lengyelországban külföldi adományokra épülő egyházi alapítvány létesül a magánparaszti gazdaságok támogatására.
Szeptember 21. – New Yorkban az ENSZ-közgyűlés ülésszakán Eduard Severdnadze szovjet külügyminiszter Simon Peresz izraeli külügyminiszterrel is tárgyal. – Egy amerikai járőrhelikopter a Perzsa (Arab)-öbölben megsemmisít egy iráni hajót, mert az aknákat telepített. – Feladja magát a svájci hatóságoknál Licio Gelli, az évekkel korábban leleplezett P–2 olasz árnyékhatalmi szervezet illegalitásban élő vezetője.
Szeptember 22. – Nicaragua kormánya tűzszünetet léptet életbe, s engedélyezi több, addig betiltott újság és rádióadó működését.
Szeptember 23. – Az amerikai Soros Alapítvány kiterjeszti tevékenységét a Szovjetunióra is.
Szeptember 24. – A Szovjetunió cáfolja, hogy fegyvereket és más katonai eszközöket szállít Iránnak.
Szeptember 25. – Katonai puccs a Fidzsi-szigeteken; Rabuka ezredes új kormányát nem ismerik el a dél-csendes-óceáni térség országa.
Szeptember 26. – Az Egyesült Államok visszaszolgáltatja a napokkal korábban elsüllyesztett iráni hajó legénységének tagjait, illetőleg a holttesteket.
Szeptember 28. – Daniel Ortega nicaraguai elnök visszautasítja a washingtoni követelést, hogy kezdjen közvetlen tárgyalásokat az ellenforradalmárokkal.
Szeptember 30. – A Nemzetközi Valuta Alap és a Világbank közgyűlésén amerikai javaslat: a valutaárfolyamok összehangolásakor a vezető tőkés országok vegyék figyelembe a legfontosabb nyersanyagok árát is – Afganisztánban államfővé és a parlament elnökévé is megválasztják Nadzsibot, a Népi Forradalmi Párt főtitkárát.
Október 1. – Gorbacsov szovjet pártfőtitkár északi atomfegyvermentes övezet kialakítását javasolja . – Véres tüntetések Tibetben: 6 ember életét veszti, 19 megsebesül.
Október 3. – Vegyifegyver-megsemmisítő üzemet mutatnak be a Szovjetunióban nyugati diplomatáknak és katonai szakértőknek.
Október 5. – Csehszlovák–NSZK környezetvédelmi megállapodás. – Joaquim Chissano mozambiki államfő Ronald Reagan amerikai elnöknél. Chissano hangsúlyozza országa szorosabbra kívánja fűzni kapcsolatait a Nyugattal.
Október 6. – Kikiáltják a köztársaságot a Fidzsi-szigeteken. A nyugati országok továbbra is az angol koronát képviselő főkormányzót ismerik el.
Október 7. – A külföldön élő dalai láma további tiltakozó megmozdulásokra szólítja föl tibeti honfitársait, de azt mondja: nincs szükség a Kínától való teljes elszakadásra.
Október 8. – Amerikai helikopterek, iráni provokációra válaszul, elsüllyesztenek 3 iráni naszádot. Teherán hadüzenetnek tekinti az amerikai akciót. – A kambodzsai kormány magas állami tisztséget ajánl fel Norodom Szihanuknak, az ellenzéki koalíció vezetőjének.
Október 9. – Afganisztán fővárosában 27 halálos áldozatot követel egy pokolgépes merénylet.
Október 10. – Az afgán hatóságok pénzt ajánlanak fel azoknak az ellenforradalmároknak, akik beszolgáltatják modern amerikai fegyvereiket.
Október 11. – Egy genfi szállodában öngyilkosságot követel Uwe Barschel, az NSZK Schleswig-Holstein tartományának kereszténydemokrata párti miniszterelnöke, aki előzőleg politikai és pénzügyi botrányba keveredett.
Október 12. – A dél-koreai parlament megszavazza az új alkotmányt, mely szerint közvetlenül választják az államfőt, s mandátuma legfeljebb 5 évig tarthat.
Október 13. – Nobel-békedíjat kap Oscar Arias Costa Rica-i államfő a közép-amerikai térség békéjéért végzett tevékenységéért. – A lengyel kormány együttműködést ajánl fel a betiltott Szolidaritás Szakszervezet egykori tanácsadóinak a létrehozandó reformbizottságban.
Október 14. – Kizárják a Francia KP-ból Pierre Joquint, egykori magas rangú vezetőt, aki előző nap bejelentette: egyéni jelöltként indul a következő elnökválasztáson.
Október 15. – Moszkvában zsidó állampolgárok tüntetnek, kiutazási engedélyt követelve. – Iráni–szovjet olaj-megállapodás: 5 millió tonna iráni nyersolajért a Szovjetunió 2 millió tonnányi olajipari terméket szállít.
Október 19. – Tőzsdeválság. A New York-i tőzsdén 1929 óta a legnagyobb mértékű az árfolyamesés A következő napokban a tőkés világ többi nagy tőzsdéjén is zuhannak a részvényárfolyamok. – A Perzsa (Arab)-öbölben amerikai hadihajók megsemmisítenek egy iráni olajfúró tornyot, egy másikat időlegesen elfoglalnak.
Október 21. – Az SZKP KB ülésén lemond PB-póttagságáról Borisz Jelcin moszkvai első titkár, miután élesen bírálja az átalakítási folyamat lassúságát. Felmentik PB-tagsága alól Gajdar Alijevet.
Október 22. – Szovjet–amerikai külügyminiszteri találkozó Moszkvában. Az űrfegyverkezéssel kapcsolatos álláspontok nem közelednek egymáshoz. – Az izraeli légitársaság felújítja menetrend szerinti járatait Varsóba.
Október 23. – Berlinben hivatalosan megemlékeznek a város fennállásának 750. évfordulójáról.
Október 25. – Pártkongresszus Kínában. Elhatározzák a többes jelölés és a titkos szavazás gyakorlatát. A pártfőtitkár: Csao Ce-jang. – A feszült nemzetiségi helyzet miatt különleges rendőri alakulatokat vezényelnek Jugoszlávia Koszovó tartományába.
Október 26. – Az amerikai elnök teljes kereskedelmi embargót rendel el Iránnal szemben.
Október 27. – A jugoszláviai Koszovó tartomány elnöksége megvonja Fadit Hoxha veterán politikus előjogait, mert felelősséggel tartozik az albán nacionalizmus megerősödéséért.
Oktbber 28. – Jugoszláv–román vita robban ki, mert az al-dunai vízi erőműből Románia a megengedettnél több villamos energiát használ.
Október 30. – Ismét Washingtonban a szovjet külügyminiszter. Bejelentik: december 7-én Reagan–Gorbacsov találkozó lesz az amerikai fővárosban.
November 2. – Norodom Szihanuk visszautasítja a kambodzsai kormány ajánlatát, hogy fogadjon el magas állami tisztséget.
November 5. – Lemond Caspar Weinberger amerikai hadügyminiszter. Utódja Frank Carlucci addigi nemzetbiztonsági főtanácsadó. – A szovjetunióbeli Dnyeprodzerzsinszkben felavatják az első olyan köztéri szobrot. amely az Afganisztánban elesett szovjet katonáknak állít emléket.
November 7. – Tunéziában egészségi állapota miatt felmentik Habib Burgiba államfőt, utódjává Ziu ben Alit nevezik ki.
November 8. – Az Arab Liga csúcsértekezlete Jordániában a palesztinok helyzetéről nem esik szó, Irakot és Iránt tűzszünetre szólítják fel.
November 11. – Lev Zajkov a moszkvai városi pártbizottság új első titkára. Borisz Jelcin addigi első titkár állami funkcióba kerül.
November 14. – A jugoszláv parlamentben inflációellenes programot, ár- és bérbefagyasztást fogadnak el.
November 17. – Az iraki légierő egy félig elkészült iráni atomerőművet bombáz: radioaktív sugárzás nem keletkezik. – Li Peng az új kínai miniszterelnök, miután Csao Ce-jang pártfőtitkár lemond kormányfői tisztéről.
November 19. – Szovjet szakértők látogatása egy amerikai vegyifegyver-telepen.
November 20. – Szovjet–amerikai megállapodás: 1988-ban több közös kísérleti nukleáris robbantást hajtanak végre.
November 22. – Felújítják a kubai–amerikai kivándorlási szerződést; az Egyesült Államok 20 000 kubait fogadna be évente.
November 23. – Szovjet-amerikai külügyminiszteri tanácskozás Genfben: tisztázzák az utolsó vitás kérdéseket is a rakéta-megállapodással kapcsolatban.
November 25. – Izraeli katonai táborba hatol be egy palesztin, megöl 6 izraelit, majd agyonlövik.
November 29. – Lengyelországban népszavazáson elvetik a kormány gazdasági és politikai reformjának ütemtervét. A kormány az ügyet nem tekinti bizalmi kérdésnek. – A franciaországi Lyonban elfogják az Action Directe terrorcsoport feltételezett vezetőjét, Max Freot.
December 2. – A román parlament úgy dönt: felfüggesztik a Világbanktól kapott kölcsönök törlesztését. – Bukarestben hivatalosan elismerik, hogy november közepén tüntetések és sztrájkok voltak Brassó városában. – Hun Sen kambodzsai miniszterelnök Párizsban személyesen tárgyal Norodom Szihanukkal, a kormányellenes koalíció vezetőjével.
December 3. – Közvetett tárgyalások folynak a nicaraguai kormány és az ellenforradalmárok között. A megbeszélések december 22-én megszakadnak.
December 4. – Koppenhágában közös piaci csúcsértekezlet; egyetértésre jutnak a költségvetési hozzájárulás és a strukturális segélyalapok emelésében. – A Szovjetunió csatlakozik a légi kalózkodás elleni nemzetközi konvencióhoz.
December 7. – Washingtonba érkezik Mihail Gorbacsov: útközben Londonban Margaret Thatcher brit kormányfővel tárgyal.
December 8. – Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan aláírja a rakétaszerződést. A következő 3 évben leszerelik az összes közepes és rövidebb hatótávolságú nukleáris rakétát. Megbeszélések a stratégiai támadófegyverek 50%-os csökkentéséről. – A szovjet államfői testület el utasítja Mathias Rust NSZK állampolgár kegyelmi kérvényét.
December 9. – Hónapokon át tartó véres tüntetéssorozat kezdődik az Izrael által megszállt területeken. – Politikai jellegű tüntetés Prágában John Lennon halálának évfordulóján. – Románia tiltakozik amiatt, hogy az NSZK parlamentje a román élelmiszergondokról, az esetleges segélyekről tárgyal.
December 10. – Újabb tüntetés Prágában. A szervezőket előállítja a rendőrség.
December 11. – Gorbacsov szovjet pártfőtitkár Berlinben tájékoztatja a szövetséges országok párt- és állami vezetőit a washingtoni csúcstalálkozóról.
December 12. – Rendkívüli állapot Nicaraguában az élelmiszerhiány miatt. – A washingtoni szenátus 9 millió dolláros nem-katonai segélyt szavaz meg a nicaraguai kontráknak.
December 14. – Amerikai-izraeli egyezmény a fegyvergyártási együttműködés magasabb szintre emeléséről – Országos pártértekezlet Romániában. Megállapítják: döntő szakasz következik a sokoldalúan fejlett szocialista társadalom építésében.
December 16. – Elnökválasztás Dél-Koreában: az eddig is kormányzó Demokratikus Igazságpárt elnöke, Ro Te Vu győz.
December 17. – Lemond a CSKP pártfőtitkári tisztségéről Gustav Husák, de továbbra is államfő marad. Az új főtitkár: Miloš Jakeš. – Nicolae Ceauşescu román államfő megígéri Genscher NSZK külügyminiszternek a családegyesítések folytatását, de elutasítja az élelmiszersegélyeket.
December 20. – Nicaragua északi részén nagy offenzívát indítanak a kontrák. A kormány szigorítja a gazdasági szükségállapotot.
December 21. – Dokumentumot írnak alá a szovjet–amerikai rakétaegyezményhez való brit hozzájárulásról.
December 22. – Hét vezető tőkés ország pénzügyminiszterei nyilatkozatot tesznek közzé a dollárárfolyam stabilizálásának támogatásáról. Jugoszláviában Petar Gračanin nyugalmazott vezérkari főnököt választják meg a Szerb Köztársaság elnökévé.
December 23. – 38 év után: ismét postaforgalom Kína és Tajvan között.
December 28. – Kijárási tilalom Ciszjordániában és a gázai övezetben. Jordánia nem fogadja be az Izraelből kiutasított palesztinokat. – Az afganisztáni harcokban életét veszti egy amerikai tanácsadó is. – A Román KP vezetői úgy döntenek: az ország nem vesz föl további külföldi kölcsönt. – Újabb mélyponton az amerikai dollár Frankfurtban kevesebb mint 1,60 márkát adnak érte. Kínában megalakul az első magánbank.
December 29. – Visszaérkezik a Földre Jurij Romanyenko szovjet űrhajós, aki 326 nappal világrekordot állított fel.
1988. január 1. – Az amerikai és a szovjet televízióállomások kölcsönösen közvetítik Ronald Reagan és Mihail Gorbacsov újévi üzeneteit.
Január 2. – Az izraeli légierő nagy támadása Dél-Libanon ellen. – Megszűnik minden kereskedelmi korlátozás az Egyesült Államok és Kanada között.
Január 4. – A szovjet államfői testület törvényerejű rendeletben szabályozza az ideg- és elmegyógyintézetek tevékenységét, megakadályozandó a visszaéléseket. – Párizsban, valószínűleg kurd szélsőségesek, agyonlőnek egy nyugatnémet diplomatát.
Január 5. – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elítéli Izraelt, amiért palesztinokat toloncol ki. Az Egyesült Államok 7 év óta először szavaz meg Izraelt bíráló ENSZ-határozatot. – A Szovjetunió kiképzési célra bérbe ad Indiának egy atommeghajtású tengeralattjárót.
Január 6. – A Szovjetunióban visszakapják eredeti nevüket a Leonyid Brezsnyevről elnevezett helyek.
Január 7. – Az NDK-francia együttműködés bővítéséről tárgyal Párizsban Erich Honecker és vendéglátója, François Mitterrand. – Kuba nyilvánosságra hozza: 40 000 katonája állomásozik Angolában.
Január 9. – Újságírók számára zárt területté nyilvánítják a gázai övezetet. A következő hónapokban többször vezetnek be hasonló intézkedést.
Január 10. – Mihail Gorbacsov találkozót ajánl Teng Hsziao-pingnek. A kínai vezető ezt az afganisztáni és a kambodzsai helyzet alakulásától teszi függővé.
Január 11. – A Szovjetunió bejelenti: részt vesz a szöuli olimpián.
Január 12. – A spanyolországi Baszkföld parlamenti pártjai megállapodnak a terrorizmus elleni közös fellépésről. – A japán Daihatsu autóipari konszern bejelentése szerint 120 000 gépkocsi összeszerelésére alkalmas üzemet építenek fel Lengyelországban.
Január 13. – 77 éves korában meghal Csang Csing-kuo tajvani államfő. A Kínai KP vezetése is részvéttáviratot küld.
Január 14. – NDK–NSZK–nyugat-berlini megállapodás az elektromos hálózatok összekapcsolásáról. – A Szovjetunió először biztosítja támogatásáról a közép-keleti fegyverszállítási embargó gondolatát.
Január 15. – Spanyol-amerikai megállapodás a Spanyolországban állomásozó amerikai katonák létszámának csökkentéséről, 72 vadászbombázó kivonásáról. – Világhírű közéleti személyiségek Moszkvában magánalapítványt hoznak létre az emberiség legsúlyosabb gondjainak megoldásáért. – Argentínában megszökik házi őrizetéből Aldo Rico ezredes, az 1987-es húsvéti lázadás egyik vezetője. Január 17-én újabb katonai lázadás, amelyet egy nappal később levernek.
Január 16. – Dél-Korea felszólítja a nemzetközi szervezeteket: terrorizmus vádjával ítéljék el a népi Korea kormányát. Egy túlélő terrorista vallomása szerint phenjani hatóságok álltak egy dél-koreai polgári repülőgép felrobbantása mögött. – Nicaraguában feloldják a rendkívüli állapotot s felújítják a tárgyalásokat az ellenforradalmárokkal. – A szovjet vezérkari főnök, Ahromejev marsall cáfolja, hogy a nukleáris leszerelés kérdésében szakadás történt a szovjet politikai és katonai vezetés között.
Január 17. – Leslie Manigat Haiti új államfője. Megfigyelők szerint durva csalások történtek a választásokon.
Január 19. – Az NDK-ban letartóztatnak 22 személyt, mert 2 nappal korábban megzavartak egy hivatalos tömegfelvonulást.
Január 20. – Újabb találkozó Párizsban Hun Sen kambodzsai miniszterelnök és Norodom Szihanuk ellenzéki vezető között. Megegyeznek: Kambodzsa a jövőben független, sem leges, el nem kötelezett ország lesz. – Az Egyesült Államok a „terrorizmust támogató országok” listájára helyezi a népi Koreát.
Január 22. – Nagy-Britannia, Hollandia és Belgium felére csökkenti a Közép-Keletre küldött aknaszedő hajóinak létszámát.
Január 26. – Helmut Kohl NSZK-kancellár prágai tárgyalásai eredményeként Csehszlovákia megszünteti néhány nyugatnémet rádióadó műsorainak zavarását. – Japán és néhány más tőkés ország kormánya minimálisra korlátozza kapcsolatait a népi Koreával a dél-koreai repülőgép felrobbantása kapcsán.
Január 27. A NATO-országok és Japán képviselői megállapodnak a COCOM-lista szűkítéséről, ugyanakkor néhány stratégiailag különösen érzékeny termék exportellenőrzésének szigorításáról.
Január 29. Chester Crocker amerikai külügyi államtitkár Angolában Afrika déli részének jövőjéről tárgyal Jorge Risquettel, a Kubai KP egyik vezetőjével.
Január 30. – Norodom Szihanuk kambodzsai ellenzéki vezető megszakítja a párbeszédet a kambodzsai kormánnyal. Egyúttal lemond posztjáról, de ezt a döntését a következő hónapokban többször is megváltoztatja.
Február 1. – Lengyelországban nagy áremelések, a zloty 40%-os leértékelése. – 86 éves korában meghal Georgij Malenkov, aki Sztálin halála után néhány hónapig a párt első titkára volt.
Február 2. – A szovjet kormány jelzi: nem tartja a következő csúcstalálkozó feltételének az újabb rakéta-megállapodás tető alá hozását. – A népi Korea korlátozza a japán állampolgárok beutazását az országba. – Romániában a hideg időre hivatkozva 10 napra megtiltják a magánautó-forgalmat.
Február 5. – A Szovjetunióban rehabilitálnak 21, a személyi kultusz áldozatául esett politikust, köztük Nyikolaj Buharint és Alekszej Rikovot. – Az Egyesült Államokban vádat emelnek Manuel Noriega tábornok, a panamai hadsereg főparancsnoka ellen, a kábítószer-kereskedelemben való részvétel miatt. – Az NDK-ból az NSZK-ba engedik azt a 22 személyt, akiket egy januári tüntetésen vettek őrizetbe.
Február 8. – Gorbacsov szovjet pártfőtitkár bejelenti: ha március közepéig nemzetközi megállapodás jön létre Afganisztánról, akkor május 15-én megkezdik a szovjet csapatok kivonását. – Az osztrák államfő múltját vizsgáló nemzetközi bizottság jelentése: nincs bizonyíték Waldheim háborús bűnösségére, de egykori beosztásánál fogva tudhatott a nácik rémtetteiről. – Elnökválasztási kampány kezdődik az Egyesült Államokban.
Február 9. – Szovjet–NSZK vegyes vállalat alakul a megsemmisítésre kerülő szovjet rakéták indítóállásainak polgári célú átalakítására.
Február 10. – Japán és Dél-Korea az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását kéri, mert állítólag bizonyítékaik vannak a népi Korea elleni terrorvádak alátámasztására. – A washingtoni kormány úgy dönt, hogy bezáratja a PFSZ New York-i ENSZ-képviseletét.
Február 12. – Szovjet-amerikai hadihajó-incidens a Fekete-tengeren: 2 amerikai hadihajó 2 szovjet hadihajóval ütközik össze a Szovjetunió 12 mérföldes tengeri határain belül. – Egy párizsi bíróság 10–10 évi börtönre ítéli az Action Directe terrorszervezet 4 vezetőjét.
Február 13. – Dél-Koreában egyesül a 2 nagy ellenzéki párt. – Az NDK-ban ismét ellenzékieket vesznek őrizetbe, előzőleg egy drezdai templomban az egybegyűltek a szabad utazás jogát követelik.
Február 15. – Limasszol ciprusi kikötőben ismeretlen tettesek felrobbantják azt a hajót, amellyel Izraelből kiutasított palesztinok akarnak visszatérni hazájukba. – Pénzreform Nicaraguában: 1 új córdoba 1000 régivel egyenlő.
Február 16. – Thaiföldi–laoszi tárgyalások az előző hetekben kezdődött határ menti harcok beszüntetése érdekében. Egy nappal később tűzszüneti megállapodás.
Február 17. – Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szavazás nélkül zárja le a népi Korea ellen benyújtott közös japán-dél-koreai panasz ügyét.
Február 18. – Az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjai határozattervezetet dolgoznak ki az Iránnal szembeni fegyverszállítási embargóról.
Február 19. – A Spanyol KP kongresszusán lemond Gerardo Iglesias főtitkár, helyére Julio Anguitát választják meg.
Február 20. – Csehszlovákiában súlyos pártbüntetést kap 18 funkcionárius, köztük KB-tagok és miniszterek, mert kompromittálták magukat egy sikkasztási ügyben.
Február 21. – Újabb szovjet-amerikai külügyminiszteri találkozó Moszkvában a legközelebbi csúcstalálkozó előkészítéseként. – Cipruson a kommunistákat is maga mögött tudó, korábban magyar egyetemi diplomát szerzett Georgiosz Vasziliu üzletember győz az elnökválasztáson.
Február 23. – A Szovjetunióban nyilvánosságra hozzák, hogy napok óta tüntetések vannak az Azerbajdzsánhoz tartozó, örmények lakta Karabah-hegyvidéken. Az ottani lakosság az Örményországhoz való csatlakozást követeli. Egymást követik a szolidaritási tüntetések az örmény fővárosban, Jerevánban. – Pakisztánban 7 afgán emigráns csoport elhatározza, hogy ellenkormányt alakít.
Február 24. – A balkáni országok első külügyminiszteri értekezlete Belgrádban. Nemzetiségi problémákat is megvitatnak, szóba kerül a Balkán atomfegyvermentessé nyilvánítása.
Február 25. – Államcsíny Panamában. Noriega tábornok, a hadsereg főparancsnoka illegalitásba kényszeríti Arturo del Valle államfőt, mert az le akarta váltani őt. – A rakétaszerződés életbelépése előtt megkezdik a szovjet harcászati-hadműveleti rakéták kivonását Csehszlovákiából és az NDK-ból.
Február 27. – Moszkvában közlik: halálos áldozatai is voltak a Karabah-hegyvidéken az örmények és azerbajdzsánok összecsapásainak. – Kínai csapatok foglalnak el 2 vietnami korallszigetet
Február 28. – Kiújul a városok háborúja Irán és Irak között: Teheránt és Bagdadot egyaránt rakétatámadások érik.
Február 29. – Újabb zavargások Azerbajdzsánban és Örményországban.
Március 1. – Az azerbajdzsáni örményellenes pogromok színhelyén, Szumgájtban kijárási tilalmat rendelnek el.
Március 2. – Ausztriában 300 közéleti személyiség bűnvádi feljelentést tesz Kurt Waldheim elnök ellen, annak háborús múltja miatt. – Jugoszláviában elhatározzák a katonai kiadások 12%-os csökkentését.
Március 3. – Hivatalos afgán bejelentés szerint 9 hónap alatt kivonják az országból a szovjet csapatokat.
Március 4. – Hivatalos szovjet bejelentés: összesen 32-en haltak meg az azerbajdzsáni zavargásokban.
Március 6. – Teheránban tüntetők támadják meg a szovjet nagykövetség épületét tiltakozásul, hogy Irak szovjet gyártmányú rakétákkal lövi Teheránt.
Március 9. – Repülőgép-eltérítési kísérlet a Szovjetunióban. Egy cirkuszi csoport tagjai akarnak külföldre szökni; tűzharc robban ki a gép fedélzetén több gépeltérítő 3 utas és 1 utaskísérő meghal. – Általános sztrájk az Izrael által megszállt területeken.
Március 12. – Az Egyesült Államok hivatalosan bejelenti, hogy bezáratja a PFSZ New York-i ENSZ-képviseletét.
Március 16. – Jazov–Carlucci találkozó Bernben A szovjet és az amerikai védelmi miniszter leszerelési kérdésekről tárgyal.
Március 18. – Gorbacsov szovjet pártfőtitkár befejezi többnapos jugoszláviai látogatását. A kiadott nyilatkozat szerint a szocialista országoknak saját maguknak kell dönteniük fejlődésük irányairól.
Március 19. – A Szovjetunió befejezi harcászati-hadműveleti rakétái kivonását az NDK területéről.
Március 22. – Washingtonban újabb szovjet–amerikai külügyminiszteri találkozó. Bejelentik: május 29. és június 2. között tartják az újabb csúcstalálkozót Moszkvában. – A nukleáris konfliktus kirobbanásának elhárítására válságközpontot nyitnak meg az amerikai fővárosban, s közlik: hamarosan elkészül az azonos célú szovjet intézmény.
Március 24. – New Yorkban bejelentik: a nyáron hazaviszik Magyarországra Bartók Béla hamvait.
Március 28. – Az SZKP KB és a szovjet kormány határozatot hoz a Karabah-hegyvidék fejlesztésének meggyorsításáról, az örmény kultúra helyi terjesztésének lehetővé tételéről.
Március 29. – Pozsonyi bejelentés: az előző héten államellenes tüntetések voltak azzal a céllal, hogy megzavarják Csehszlovákia és a Vatikán tárgyalásait. A hatóságok 125 embert letartóztatnak.
Március 30. – Jurij Ljubimov, külföldön élő szovjet színházi rendező interjút ad az Izvesztyija c. moszkvai lapnak, s arra bátorítja a művészeket, hogy támogassák Mihail Gorbacsov reformprogramját.
Április 1. – A NATO üdvözli a Varsói Szerződés felhívását, hogy kezdjenek külön tárgyalásokat az európai hagyományos fegyverzetek és fegyveres erők csökkentéséről. – Újabb tüntetések Jerevánban, a gyülekezési tilalom ellenére.
Április 2. – Halálos áldozatot követelő megmozdulás a húsvéti ünnepen Betlehemben.
Április 3. – George Shultz amerikai külügyminiszter újabb közel-keleti körutat kezd, rendezési elképzeléseit az érdekeltek nem fogadják el.
Április 4. – Sevardnadze szovjet külügyminiszter Kabulban bejelenti: az afgán-pakisztáni tárgyalások eredményétől függetlenül a Szovjetunió kivonja csapatait Afganisztánból. – Az Egyesült Államok csapaterősítéseket küld Panamába, hivatalos megfogalmazás szerint: az amerikai létesítmények és állampolgárok védelmére. – Romániában a nem román nyelvű lapok ezentúl csak a román neveket használhatják a nemzetiségek lakta városok és falvak megnevezésénél.
Április 5. – Az eddig leghosszabb idejű géprablási akció kezdete: a kuvaiti légitársaság egyik járatát terroristák kerítik hatalmukba Bangkok fölött. Iránban, Cipruson és Algírban száll le a gép. Több túszt megölnek, végül a terroristák Algírban egérutat nyernek.
Április 6. – Gorbacsov–Nadzsibullah-találkozó Üzbegisztánban. – Jugoszláviában meghal Hamdija Pozderac, az államelnökség volt alelnöke, az Agrokomerc váltóbotrány egyik főszereplője. Új miniszterelnök Kínában, Li Peng.
Április 7. – Nyilvánosságra hozzák a szovjet-afgán csúcstalálkozó közös nyilatkozatát: megerősítik a szovjet csapatok kivonási tervét, ígéret koalíciós kormány megalakítására, többpártrendszer kiépítésére.
Április 9. – Csehszlovákiában új pártprogram kidolgozását határozzák el.
Április 11. – A pakisztáni Iszlamabadban több százan vesztik életüket egy fegyver- és lőszerraktár felrobbanása nyomán. Az ország államfője, Ziaul Hakk az afgán kormány titkosszolgálatát vádolja az akció elkövetésével.
Április 12. – 9 Oscar-díjat kap Bernardo Bertolucci olasz filmrendező Az utolsó kínai császár c. alkotása.
Április 14. – Genfben aláírják az afgán rendezési megállapodást, amelyet a két nagyhatalom garantál. Az okmány szerint kivonják a szovjet csapatokat, megszűnik a külső beavatkozás Afganisztán belügyeibe, megoldják a menekültkérdést.
Április 15. – Terrormerénylet Nápolyban: egy amerikai katonai klubban robbanó pokolgép 5 embert öl meg. – A bonni parlamentben elsőként a zöldek pártja bírálja Romániát az emberi jogok megsértése miatt, és határozott fellépést követel a kormánytól. A következő hetekben a többi parlamenti párt is csatlakozik a zöldek álláspontjához.
Április 16. – Tuniszban meggyilkolják a PFSZ egyik legtekintélyesebb vezetőjét, Abu Dzsihádot. A következő napokban nyilvánvalóvá válik, hogy izraeli ügynökök követték el a merényletet, az akciót az izraeli kormány is jóváhagyta.
Április 17. – Újabb többnapos kijárási tilalom az Izrael által megszállt területeken az Abu Dzsihád-gyilkosság nyomán.
Április 18. – Amerikai haditengerészeti egységek elsüllyesztenek egy iráni hadihajót a Perzsa (Arab)-öbölben. Előzőleg az iráni haditengerészet amerikai kezelésben levő olajmezőt lő az Arab Emirátusok területén
Április 19. – Nagyszabású ünnepségek Varsóban a gettófelkelés évfordulóján : izraeli kormánytagok is képviseltetik magukat.
Április 20. – Damaszkuszban eltemetik Abu Dzsihádot az alkalom látványos kibékülést eredményez a PFSZ Arafat vezette szárnya és a szíriai vezetők között.
Április 21. – Moszkvában a május végére tervezett szovjet-amerikai csúcstalálkozót készíti elő a két külügyminiszter. – A dél-koreai államfő, Ro Te Vu csúcstalálkozót javasol a Koreai NDK vezetőjének, Kim Ir Szennek. Az indítvány kudarcot vall. – Panamában feloldják a szükségállapotot, amelyet az utóbbi hetek rendszerellenes tüntetései nyomán vezettek be.
Április 23. – Terrormerénylet a libanoni Tripoliban: 66 halálos áldozat.
Április 24. – Elnökválasztás Franciaországban: az első fordulóból François Mitterrand államfő és Jacques Chirac jut tovább. 2 héttel később Mitterrand nagy fölénnyel győz.
Április 25. – Arafat palesztin vezető és Asszad szíriai elnök kibékül Damaszkuszban. – Jeruzsálemben halálra ítélik John Demjanjuk háborús bűnöst; a vádlott azt állítja, hogy összetévesztették valakivel. – Közlekedési sztrájk 2 lengyel városban, Bydgoszczban és Inowroclawban. A helyi tanács teljesíti a bérkövetelést.
Április 26. – Az Egyesült Államok visszautasítja Gorbacsov szovjet pártfőtitkár javaslatát, hogy a két nagyhatalom azonos számú hadihajót állomásoztasson a Földközi-tengeren.
Április 27. – Szaúd-Arábia megszakítja a diplomáciai kapcsolatot Iránnal. – Újabb sztrájk Lengyelországban: a Nova Huta-i Vasmű dolgozói magasabb béreket követelnek.
Április 29. – A lengyel kormány törvénytelennek minősíti a Nova Huta-i sztrájkot, közben munkabeszüntetési akciót kezdenek a hadiüzemnek számító Stalo Wawola-i acélmű egyik részlegének dolgozói is. – Az azerbajdzsáni Karabah-hegyvidéken lehetővé válik az örmény televízió adásainak vétele. – Zavargások Panamában: 10 ezrek követelik Noriega tábornok, vezérkari főnök távozását az országból.
Április 30. – A lengyelországi Stalo Wawolában befejeződik a részleges sztrájk, a Lengyel Egyesült Munkáspárt azt ajánlja: a kormány kapjon különleges jogkört a munkabeszüntetések letörésére.
Május 1. – Az NSZK-beli Fulda és Würzburg között újonnan épült vasútvonalon megdöntik a francia TGV által tartott 380 km/órás vasúti sebességi világrekordot. A Deutsche Bundesbahn kísérleti szerelvénye 406 km/h-ás sebességet ért el.
Május 3. – Londonban Afrika déli részének jövőjéről kezd tárgyalást az Egyesült Államok, a Dél-afrikai Köztársaság, Angola és Kuba képviselője. – Riadókészültségben a Libanonban állomásozó szír csapatok, mert izraeli katonák megközelítették állásaikat. Incidens nem történik.
Május 4. – Lengyelországban a római katolikus egyház vezetői társadalmi nyugalomra szólítanak föl, közben terjed a sztrájkhullám. Varsó óvárosában rendszerellenes tüntetés.
Május 5. – Karl Blecha osztrák belügyminiszter bejelenti: ezentúl gyorsított eljárással bírálják el a lengyelek és a magyarok menedékjogi kérelmét, de csak kevesen számíthatnak a kérvények elfogadására
Május 6. – A lengyelországi Gdańskban rendőrök zárják körül a hajógyárat, miközben az üzem területét sztrájkolók szállták meg.
Május 7. – Romániában településrendezési tervet hoznak nyilvánosságra. Az évezred végéig csaknem felére kívánják csökkenteni a falvak számát és tovább korlátoznák a költözködési szabadságot.
Május 8. – Gdańskban a helyi püspök közvetít a hajógyárat megszálló dolgozók és a vajdasági főügyész között.
Május 9. – Franciaországban választási veresége miatt lemond Jacques Chirac miniszterelnök.
Május 10. – Mitterrand francia államfő Michel Rocard szocialista párti politikust nevezi ki miniszterelnöknek. – Gdańskban befejeződik a sztrájk, melynek szervezői egyebek között szakszervezeti pluralizmust követeltek. – A Szovjetunióban több száz tatár család számára engedélyt adnak, hogy Üzbegisztánból visszatelepülhessenek a Krimbe. – Ismét Moszkvában Jurij Ljubimov rendező, akit 4 évvel korábban megfosztottak szovjet állampolgárságától. Bejelenti: hajlandó rendezni a Taganka Színházban.
Május 11. – Genfben újabb szovjet–amerikai külügyminiszteri találkozó a moszkvai csúcsértekezlet előkészítésére. – A lengyel miniszterelnök rendkívüli felhatalmazást kér és kap a parlamenttől a lakosság életkörülményeinek javítása a vállalati gazdálkodás hatékonyabbá tétele érdekében.
Május 12. – A Szovjetunióban meghal Kim Philby, a 40-es és az 50-es évek legendás hírszerzője, aki brit államtitkokat szolgáltatott ki a Szovjetuniónak.
Május 13. – A szovjet légitársaság engedélyt kap Dél-Koreától, hogy az olimpia idején közvetlen járatokat indítson Szöulba. – Szovjet csapategységek megkezdik a kivonulást a legnagyobb afganisztáni helyőrségből.
Május 14. – Mitterrand francia államfő feloszlatja a parlamentet és jún. 5-re általános választásokat ír ki. – Az afgán fővárosban nagy erejű pokolgépes merénylet 20-an életüket vesztik.
Május 15. – Afgán ellenforradalmár szervezetek bejelentik: Pakisztánból Afganisztánba helyezik át főhadiszállásukat. – Szíriai csapatok vonulnak be Bejrút déli negyedébe, hogy véget vessenek 2 síita milícia fegyveres konfliktusának.
Május 16. – Kabulban díszünnepségen búcsúztatják az Afganisztánból távozó szovjet csapatok egyik reprezentatív egységét.
Május 17. – Az afgán kormány jegyzékben értesíti az ENSZ-et, hogy Pakisztán megsérti az Afganisztán jövőjére vonatkozó megállapodásokat. A következő hetekben a hasonló tiltakozások rendszeressé válnak.
Május 18. – A japán Osaka kikötőjében kigyullad egy szovjet utasszállító hajó: 11-en meghalnak. A vizsgálat kideríti, hogy emberi mulasztás történt. – Nagy robbanás egy ukrajnai vegyi üzemben, ahol rakétahajtó anyagot gyártanak: 3-an életüket vesztik.
Május 19. – Az indiai szikh vallási közösség szent helyére, az amritszári Aranytemplomba biztonsági erők hatolnak be és kisebb harcok árán eltávolítják a templomot elfoglaló fanatikusokat. – A Közös Piac brüsszeli központjában bejelentik: elhárították a KGST és a Közös Piac kapcsolatfelvételének utolsó akadályát; kompromisszumot találtak Nyugat-Berlin helyzetével kapcsolatban.
Május 20. – Nehézvízbotrány: Norvégia szerint Románia Izraelnek adott tovább a skandináv országból származó nehézvizet. Romániában ezt hivatalosan cáfolták.
Május 21. – Leváltják Szovjet-Azerbajdzsán és Örményország pártjainak első titkárait. Azerbajdzsánban Bagirov utóda Vezirov, Örményországban Demircsjan utóda Arutyunjan lesz.
Május 22. – A litván fővárosban, Vilniusban a sztálini törvénysértések áldozatairól emlékeznek meg társadalmi szervezetek; szovjetellenes jelszavak is elhangzanak.
Május 23. – Bille Agust dán filmrendező Hódító Pelle c. alkotása kapja a cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díját.
Május 24. – Thaiföldi lány nyeri a világszépeversenyt, amelyet először tartanak Tajvanon.
Május 25. – Árvíz Kína déli tartományaiban: 1 millió embernek kell elhagynia lakhelyét, 13 ezer hektár termőterület elpusztul. – Moszkvában bejelentik, hogy a diplomáciai kapcsolatok megszakítása óta először hivatalos izraeli delegációt fogadnak. Egy szovjet konzuli küldöttség már hónapok óta Izraelben van. – Első hivatalos adatok az Afganisztánban elszenvedett szovjet veszteségekről: 8 és fél év alatt 13 ezer szovjet katona halt meg, 300 eltűnt. – Hanoiban közlik: még ebben az évben megszüntetik a vietnami csapatok kambodzsai parancsnokságát és hazahívnak több 10 ezer katonát.
Május 26. – A szovjet parlament törvényt fogad el arról, hogy a szövetkezeti tulajdon ezentúl egyenrangú az állami tulajdonnal. – A NATO-tagállamok védelmi miniszterei megerősítik: Olaszországba helyezik át a Spanyolországból kitelepítendő 72 darab F–16-os amerikai vadászbombázót.
Május 27. – Kolumbiában sok halálos áldozatot követelő kormányellenes tüntetések; gerillák támadnak stratégiai jelentőségű létesítményeket, a hadsereget készültségbe helyezik. – A jugoszláv államelnökség cáfolja a szlovén ifjúsági lap jelentését, miszerint a hadsereg puccsra készül a szlovén tagköztársaságban. A cikk szerzőit néhány nappal később őrizetbe veszik. – Az amerikai szenátus óriási többséggel törvénybe iktatja a szovjet-amerikai rakétaegyezményt.
Május 28. – A szovjet parlament ratifikálja a szovjet-amerikai megállapodást a közepes hatótávolságú nukleáris rakéták felszámolásáról.
Május 29. – Moszkvába érkezik Ronald Reagan amerikai elnök és tárgyalásokat kezd Mihail Gorbacsov pártfőtitkárral. – A szovjet külügyminisztérium kilátásba helyezi: lelassítja csapatainak kivonását Afganisztánból, ha folytatódik a pakisztáni beavatkozás az afgán belügyekbe.
Május 30. – Országos pártértekezlet Jugoszláviában: a résztvevők egybehangzó véleménye szerint a tartós válság megingatta a közvélemény bizalmát a pártban. – Pokolgépes merénylet Bejrút keresztények lakta városrészében: 20 halálos áldozat.
Május 31. – Megállapodások a szovjet-amerikai csúcstalálkozó keretében: fegyverzet-ellenőrzési egyezmény, megállapodás a közös nukleáris robbantásokról, egymás tájékoztatásáról az interkontinentális és a tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéták fellövése esetén.
Június 1. – Mihail Gorbacsov és Ronald Reagan sikeresnek tartja a befejeződött csúcstalálkozót, bár a szovjet vezető szerint az amerikai fél magatartása miatt egy sor lehetőséget elszalasztottak. – Borisz Jelcin leváltott moszkvai első titkár a BBC tévétársaságnak adott nyilatkozatában élesen bírálja Jegor Ligacsovot, a párt második számú vezetőjét.
Június 2. – Erich Honecker NDK államfő először fogadja a zsidó lakosság képviselőit: nemzetközi alapítvány létrehozását javasolja a berlini zsinagóga felépítésére, majd néhány nappal később kártérítést ígér a fasizmus áldozatai hozzátartozóinak.
Június 3. – 30 év után először léphet a nyilvánosság elé a legtekintélyesebb jugoszláv ellenzéki személyiség, Milovan Gyilasz; egy szlovén egyetemen tart előadást.
Június 4. – Jegor Ligacsov, az SZKP KB titkára cáfolja, hogy a Politikai Bizottságban ellentétek vannak. – Moszkva központjában, a Puskin téren nem hivatalos egyesületek tagjai tüntetnek a konzervatív erők ellen.
Június 5. – A parlamenti választások első fordulója Franciaországban. – Tüntetés Moszkvában az örmények jogainak védelmére. – Szaúd-Arábiában tárgyal Kurt Waldheim osztrák államfő, megválasztása óta eddig csak a Vatikánban fogadták.
Június 6. – Nicolae Ceauşescu román államfő a településrendezési terv gyorsított megvalósítására szólít föl. – Csaknem 100 halálos áldozatot követelő vasúti katasztrófa a Szovjetunióban: ipari robbanóanyagot szállító vagon robban föl Gorkij város közelében, egy pályaudvaron.
Június 7. – Rendkívüli leszerelési ülésszakot tart az ENSZ közgyűlése, de 2 hét alatt nem sikerül záródokumentumot tető alá hozni. A kétoldalú találkozók közül figyelmet érdemel Sevardnadze szovjet külügyminiszter és Samir izraeli miniszterelnök tárgyalása.
Június 8. – Bizonyossá válik, hogy Michael Dukakis lesz a demokrata párt elnökjelöltje a novemberi elnökválasztáson az Egyesült Államokban.
Június 9. – A Szovjetunióban feloldják a krími tatárokat sújtó utazási korlátozásokat, de elutasítják önkormányzatra vonatkozó követelésüket. – Az orosz ortodox egyház zsinata támogatásáról biztosítja az átalakítás politikáját.
Június 10. – Arab csúcsértekezlet Algírban támogatás a palesztin felkelés résztvevőinek. – Belga kutatók megtalálják az AIDS-vírus harmadik változatát, ez ideig a HIV–1 és a HIV–2 jelzésűt ismerték.
Június 11. – Az NSZK-beli Borkenben megtalálják a néhány nappal korábban történt bányarobbanás utolsó áldozatát: összesen 51-en vesztették életüket. – Egyházi ünnepségek a Szovjetunióban az orosz kereszténység felvételének ezredik évfordulója alkalmából; a legmagasabb rangú szovjet vezetők fogadják az ortodox és más külföldi egyházak tekintélyes főpapjait, köztük Casaroli vatikáni érseket. – Maratoni koncert a londoni Wembley stadionban Nelson Mandela dél-afrikai szabadságharcos kiszabadításáért.
Június 12. – Második forduló a franciaországi parlamenti választásokon: sem a szocialista párt, sem a jobboldal nem szerez abszolút többséget, ismét Michel Rocard alakít kormányt.
Június 13. – Szovjet-Azerbajdzsánban vadászfegyverrel lelőnek egy rendőrt; közben Örményországban is folytatódnak a tüntetések és sztrájkok. – Lemond az Olasz Kommunista Párt főtitkára, Alessandro Natta, utóda Achille Occhetto. – 36 év után először görög–török kormányfői tárgyalás Athénban. Andreasz Papandreu és Turgut Özal készségét fejezi ki a viták rendezésére.
Június 14. – Futballhuliganizmus a labdarúgó Európa-bajnokság ideje alatt az NSZK-ban. A brit szurkolók magatartása miatt a londoni kormány válságértekezletet tart; a brit klubcsapatok továbbra sem indulhatnak a nemzetközi kupaküzdelmekben.
Június 15. – Az örmény parlament a Karabah-hegyvidék Örményországhoz csatolását követeli; 2 nappal később az azerbajdzsán parlament a belügyekbe történő beavatkozásnak minősíti az örmény döntést.
Június 16. – A Református Világszövetség levélben tiltakozik Ceauşescu román államfőnél a falvak felszámolásának tervei miatt. – A szibériai Csita városában a helyi lakosok adományaiból emlékművet emelnek a sztálinizmus áldozatainak.
Június 17. – Belgrádban példátlan méretű tüntetés az életszínvonal csökkenése miatt.
Június 18. – Sikertelen merénylet a török miniszterelnök ellen Turgut Özalra egy politikai nagygyűlésen lőnek rá, a tettes egy szélsőjobboldali szervezet tagja. – Romániában leváltanak egy minisztert, egy államtitkárt és a tervbizottság elnökét, miután kiderül, hogy a sulinai szabad kikötőben külföldről származó veszélyes vegyi hulladékot tároltak.
Június 19. – Tőkés csúcsértekezlet Torontóban. A 7 vezető tőkés ország állam- és kormányfői derűlátóan ítélik meg a világgazdaság helyzetét, a csúcsértekezlet nyomán emelkedni kezd a dollár nemzetközi árfolyama.
Június 20. – Katonai puccs Haiti szigetén Henry Namphy tábornok, korábbi államfő szerzi vissza a hatalmat.
Június 21. – Szovjet szakértők kezdenek vizsgálatot az Egyesült Államokban arról: miként lehetne közös nukleáris kísérleteket végezni. – Diplomáciai feszültség a Szovjetunió és Kanada között. Kémkedés vádjával szovjet diplomatákat utasítanak ki Kanadából, mire a moszkvai kormány kanadai követségi alkalmazottakat szólít fel távozásra.
Június 23. – II. János Pál pápa Ausztriában; a darázsfalvi misén több 10 ezer magyar zarándok is részt vesz.
Június 25. – Hivatalos kapcsolatot létesítenek a KGST és a Közös Piac között. Az egymás elismeréséről szóló okmányt Brüsszelben írják alá.
Június 26. – Afgán ellenforradalmárok a kabuli repülőtéren rakétákkal megsemmisítenek 8 szovjet katonai gépet. – Nyugat-afrikai csúcsértekezlet; a térség országai megállapodnak: nem engednek területükre külföldről származó veszélyes hulladékot.
Június 27. – Moszkvában megkezdik az Afganisztánban elesett szovjet katonák emlékművének építését. A költségek egy részét közadakozásból fedezik.
Június 28. – Országos pártértekezlet a Szovjetunióban. A 4 napon át tartó 60 éve nem tapasztalt hevességű vita eredményeként határozatba foglalják a politikai és a gazdasági reformok folytatását: a legfelsőbb hatalmi szerv a Népképviselők Kongresszusa lesz, amely kijelöli a folyamatosan ülésező kétkamarás parlament tagjait. A legmagasabb rangú pártvezetők is legfeljebb 2 választási időszakon át maradhatnak posztjukon. A párt- és az állami életben egyaránt bevezetik a többes jelölést és a titkos szavazások rendszerét. A küldöttek visszautasítják Borisz Jelcin leváltott moszkvai első titkár önmaga rehabilitálására vonatkozó kérését. – 59 halálos áldozatot követelő vasúti szerencsétlenség Párizsban.
Június 30. – II. János Pál pápa kiközösíti a katolikus egyházból Marcell Lefebvre francia püspököt és néhány hívét. A hivatalos irányvonallal szembeszálló papok tiltakoznak a Vatikán és a többi egyház párbeszéde ellen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me