A magyar társasági jog fejlődése

Full text search

A magyar társasági jog fejlődése
Magyarország 1945 előtt közepesen fejlett, alapvetően német jogcsoportbeli sajátosságokkal bíró társasági joggal rendelkezett. A kereskedelmi társaságok alapformái – közkereseti és betéti társaság, valamint részvénytársaság – az 1975-ös Kereskedelmi Törvénykönyvben lényegében átvették a német, ill. az osztrák törvény rendelkezéseit, az 1930-ban bevezetett kft. pedig a svájci megoldásokat vette figyelembe. Ez a társasági jog azonban már annak idején sem állt a világszínvonalon; fejlettebb, nagyobb üzleti vállalkozásokra az 1945 előtt bevezetett formák nem voltak alkalmasak.
1948 után, a tervutasításos szocialista gazdaság mechanizmus, az ún. direkt tervgazdálkodás időszakában a gazdálkodó szervezetek közötti társulásokra nem volt szükség, mert ezeket a merev tervlebontás értelemszerűen kizárta. A társasági konstrukciókat a kapitalista gazdálkodás jogi-technikai alátámasztóiként értékelték. Az 1959-es Polgári Törvénykönyvben felvételre került ugyan a polgári jogi társaság intézménye, amelyet ebben az időszakban főleg jegyesek-élettársak vagyoni viszonyaira alkalmaztak. Emellett a kisipar-magánkereskedelem körében ismert volt az 1875-ös szabályok szerinti közkereseti társaság is. Néhány nem államosított külföldi vállalatra tekintettel pedig a Polgári Törvénykönyvet életbe léptető törvényerejű rendelet hatályában fenntartotta a közkereseti társaság, a kft. és az rt. számos szabályát, hatályon kívül helyezte viszont a betéti társaságra és a régi típusú szövetkezetekre irányadó előírásokat.
A 60-as évek elejétől a mezőgazdasági termelőszövetkezeti mozgalom körében kezdődött meg a társulások intézményeinek újraéledése. A jogi személyiség nélküli „egyszerűbb gazdasági együttműködés”, ill. „termelőszövetkezeti közös vállalkozás” egyfelől alkalmazkodott a mezőgazdasági adottságokhoz, másfelől a tagok tevékenységével szoros kapcsolatban lévő társulási formákat alakított ki. A tagoktól viszonylag elkülönülő „szövetkezeti közös vállalat” már a gazdasági reform bevezetésének terméke volt 1967-ben.
A gazdasági reformot elméletileg megalapozó 1966. májusi KB-határozat a társaságok szerepével még nem foglalkozott, a piaci viszonyok fejlesztése azonban szükségképpen felvetette a társulás szükségességét az állami szektorban is. Ebben az átmeneti helyzetben a 11/1967. (X. 11.) MT sz. rendelet úgy tette lehetővé az állami vállalatok számára a társulást, hogy közös vállalati formaként a jogszabály az 1945 előtti részvénytársaságot és korlátolt felelősségű társaságok jelölte meg. Ezek az rt.-k és kft.-k csekély alaptőkével, zömmel ügynöki tevékenységre jöttek létre, mérlegükben eredményt, tehát nyereséget és veszteséget nem mutathattak ki. A régi szabályozás alkalmatlansága azonban 2–3 év alatt egyértelműen kiderült, és ezek a vállalati formák fokozatosan elsorvadtak.
A gazdasági társulások először átfogóan szabályozó 1970-es 19. sz. törvényerejű rendeletben
a) bár az egyesülésnek nem adott jogi személyiséget, létrehozták a vállalatok „egyszerű társaságát” mint önálló formát;
b) bár az rt.–kft. alapításának lehetősége fennmaradt, a vállalatok részére intézményesítettek egy szűkebb értelemben vett közös vállalati formát, amely sokat átvett a korábbi szövetkezeti sajátosságokból (ti. a tagok kezesi felelőssége mellett működik);
c) gyakorlati igények alapján külön jogszabályokkal létrejöttek olyan kooperatív társasági formák, amelyekben a vagyonegyesítés mint hagyományos társasági vonás háttérbe szorult (ilyenek a belföldi ipar és a külkereskedelmi vállalatok ún. külkereskedelmi társaságai, vagy az ún. kutatási-fejlesztési társaságok);
d) elismerték, hogy a társulás nem egyszerűen csak polgári jogi jelenség, ezért szabályozni kezdték az államigazgatási, pénzügyi és munkaügyi vonatkozásokat is.
Az 1970-es tvr. felhatalmazása alapján 1972-ben pénzügyminiszteri rendelettel beépítésre kerültek a társulási jogba a „külföldi betársulások”, helyesebben a külföldi partnerekkel való társulás magyar területen, mégpedig oly módon, hogy a felek választhatták a régi kereskedelmi társasági formákat, de az új közös vállalatot is.
Az 1978. évi 4. sz. tvr. a következő főbb új elemeket tartalmazta:
a) a szektorális elkülönítés irányába hatott az eddig önálló szövetkezeti jogi formák általános társulási formákba való beolvasztása.
b) A nem jogi személy társaságok alapvető formája a vállalatok közötti gazdasági társaság lett, amely vagyonegyesítő alapesete mellett kooperációs-kockázatközösségi változatot is tartalmazott. vállalatok állampolgárokkal azonban változatlanul az igen korlátozott tartalmú polgári jogi társaság formájában társulhattak.
c) Az egyesülés kooperatív-érdekközösségi jogi személy társulásként került szabályozásra és a korábbi kényszersülés, általánosabban a kényszertársulás intézménye a magyar jogból végérvényesen kikerült.
d) A tvr. jelentősen megerősítette a közös vállalat intézményét, egyúttal teljesen kiszorította a korábbi kereskedelmi társasági formákat. A közkereseti társasággá alakulás lehetősége a kisiparosok-kiskereskedők számára megszűnt, rt.-t és kft.-t ezután csak a Minisztertanács engedélyével lehetett tisztán belföldi vállalatok között létrehozni. (A külföldi „betársulások” szabályozását az 1978-as rendelkezések nem érintették.)
Az 1977–78-ban létrejött társulási szabályozás tehát az 1967-es rendelkezéshez képest az ellenkező végletbe esett: teljesen kizárta az értékpapíron, ill. a kockázatkorlátozáson alapuló társulási formákat, a tagok egyetemleges, közvetlen és korlátlan felelősségének túlhangsúlyozásával pedig a 70-es évek közepén uralkodó, centralizációs gazdaságpolitikai elgondolások jegyében erőteljesen a tőkeáramlás ellen hatott.
1986 végén a betéti társulásra, ill. az rt.–kft. létrehozására vonatkozó korlátozásokat megszüntették. A kisvállalkozások bevezetése az 1980-as évek elején jelentősen megváltoztatta az 1977–78-ban csak kismértékben érintett állampolgári társulások szabályozását. a kisvállalkozások jó része nem társaság ugyan, de a gazdasági munkaközösségek, ill. azok különböző változatai (főleg a vgmk) – valamint e formák visszahatása a polgári jogi társaságra – átfogó szemléletváltozással jártak. A kisvállalkozások igényei miatt a jogi szabályozás kénytelen volt a polgári jogi társaságot erőteljesen közelíteni a szervezetszerű, jogi személyiséggel rendelkező társulásokhoz.
A fentiekből kitűnik, hogy a magyar társasági jog fejlődésére – függetlenül attól, hogy lazított a tulajdonformák egymástól való merev elkülönülésén – alapvetően még mindig a szektorok szerint elkülönült szabályozás nyomra rá bélyegét. Egészen más az állami szektoron belüli, a szövetkezeti, ill. az állampolgári társulási joggal kapcsolatos, ill. a külföldiek betársulásával kapcsolatos rendezés szelleme, e négy „szektor” szabályozása egymástól eléggé elkülönült.
Az ezen változtatni kívánó új társasági törvények jogpolitikai feladata, hogy
a) egységes szemléletmódba helyezze a különböző időpontban keletkezett szabályozásokat; egy törvény kereteiben helyezkedjenek el egyfelől a korszerűsítendő hagyományos kereskedelmi társasági formák (nevezetesen a közkereseti és betéti társaság mint jogi személyiség nélküli cégek, valamint a jogi személy kft. és rt.), másfelől az eddigi szocialista fejlődés során keletkezett, a gyakorlati tapasztalatok alapján csak kismértékben finomítandó közös vállalat és egyesülés.
b) egységes törvényi szintű szabályozás lépjen az eddigi zömmel alacsonyabb szintű joganyag helyébe, és ennek keretében törvényi garanciákat kapjanak a társaságban részt vevő állampolgárok, ill. külföldiek.
az eddig fennállt társasági jog főbb hiányosságai – amelyek kiküszöbölésére az új társasági törvény törekszik – a következők:
a) A jogi személy és nem jogi személy társasági alakzatok korszerűtlen elkülönítése, amit az 1978. évi 4. sz. tvr. oly módon is kihangsúlyoz, hogy a jogi személyiséggel rendelkező formákat gazdasági társulásnak, a jogi személyiség nélküli formákat gazdasági társaságoknak nevezte. Ez a megkülönböztetés a múlt században volt általános. Alkalmazását tehát nemcsak a vállalati és állampolgári társaságok megkülönböztetésére irányuló politikai megfontolások, hanem a konzervatív jogpolitikai hagyományok is sugallták.
A modern társadalmakban nemcsak az egyes ember, ill. a jogi személynek minősített szervezet lehet jogképes, hanem jogalanyisággal közösségek, embercsoportok is rendelkezhetnek. A gazdasági társulás és a gazdasági társaság közti megkülönböztetést a kft. és az rt. belföldön történt újrameghonosítása a 80-as évek közepén végképp értelmetlenné tette.
b) A vállalati ás állampolgári társaságok merev elkülönítése. Jogi személy társaságban vállalatok és állampolgárok együtt 1988-ig a magyar jogban (az egészen speciálisan szabályozott vízgazdálkodási társulatok kivételével) egyáltalán nem vehettek részt. (1988. jan. 1-jétől a kft. már vegyes intézménnyé vált.) A jogi személyiséggel nem rendelkező társaságok közül állampolgár és vállalat kizárólag a polgári jogi társasági formában társulhatott egymással, ezt a formát azonban 1987-ig magas adó sújtotta, tehát kifejezetten hátrányosan kezelték az állampolgároknak vállalatokkal társasági formában történő kooperációit.
c) A belső és a „nemzetközi” társulások túlzott elkülönítése. Elvi lehetősége ellenére a magyar gazdálkodó szervezetek egymás közötti társulásaira megállapított formákat (közös vállalat, betéti társulás) a külföldi beruházók egyáltalán nem vették igénybe. A vegyesvállalatok a régi kft, ill. (újabban) rt. formában jöttek létre (ez utóbbi a pénzintézetekre volt jellemző). 1987-ig rt. és kft. tisztán belföldi tagokkal nem volt alapítható.
A nemzetközi tapasztalatok egyértelműen jelzik, hogy tisztán belföldi, ill. kizárólag külföldi tagokkal rendelkező társulások egymástól való elkülönítése fejlett áru- és piaci viszonyok között nem lehetséges.
Helytelen továbbá a tőkés-, ill. a KGST-országokból történő betársulás egymástól való ugyancsak merev elkülönítése, ill. kizárólag a nyugati beruházókra való gondolás a közös vállalkozások (joint ventura) körében. A gazdasági reformok újabb hullámában egyre több szocialista ország foglal állást a vállalatközi közvetlen kapcsolatok, így a társulási formában történő közös vállalkozások fejlesztése mellett.
d) A korlátlan, ill. egyetemleges felelősség túlhangsúlyozása jelentősen gátolta a lakossági befektetéseket, de visszatartó erőként működött a vállalatok közötti társulások esetében is. A korlátlan, ill. egyetemleges felelősség a legprimitívebb hitelezővédelmi intézmény, amelyet fejlett társasági jogban nem lehet elsődlegesen alkalmazni. Mindebből következik, hogy a korlátlan, ill. egyetemleges felelősséggel járó egyszerűbb formák mellett helytelen a teljesen vagy részlegesen korlátolt felelősségen alapuló, tehát a vállalkozó kockázatkorlátozását lehetővé tevő társasági formák (betéti társaság, kft., rt.) háttérbe szorítása. Ez utóbbi összefüggött az értékpapíron nyugvó társasági formák, tehát a részvénytársaságok kizárásával a belföldi forgalomban.
e) A vállalatot képező társulások eddig kizárólag másodlagos vállalatként, azaz elsődleges vállalatok (állami vállalatok, szövetkezetek stb.) társulásai útján jöhettek létre. Állami vállalat önmagában társasági formában nem keletkezhetett.
f) Nem állt rendelkezésre a társaságok rendeltetésszerű működéséhez szükséges infrastruktúra. 1986-ban szabályozták ugyan a felszámolási eljárást, de a jogszabály a gazdasági társaságok sajátosságait alig vette figyelembe. Feltétlenül szükséges a társasági jogban a hitelező- és a kisebbségvédelem kiépítése, amire 1988-ig a szabályozás alig gondolt. A hitelezővédelem sajátos szervezetek létrehozását igényli, és jól működő társasági jog elképzelhetetlen a cégbíráskodás jelentős fejlesztése nélkül. Egy modern társasági jog alapkérdése a mérleghitelesség biztosítása, a megfelelő könyvvitel és vagyonértékelés megteremtése, valamint a kellő nyilvánosságot biztosító intézmények kiépítése – ezek nélkül értékpapírokon nyugvó társasági formák nem lehetnek életképesek. Továbbá egy értékpapírokat felhasználó társasági joghoz hozzátartozik az értékpapírpiac, a tőzsde modern jogi szabályozása is. Ezekkel a feltételekkel eddig a társasági jog nem rendelkezett.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me