A törvény jogpolitikai elvei

Full text search

A törvény jogpolitikai elvei
A társasági törvény hatálya kiterjed a belföldi jogi személyek és a magánszemélyek által egymás közt vagy egymással kötött társaságokra, valamint a külföldiek más külföldiekkel Magyarországon létrehozott társaságaira, függetlenül attól, hogy a külföldi mely országból származik. Főszabályként mind a jogi, mind a természetes személyek, továbbá mind a belföldiek, mind a külföldiek akár egymás közt, akár vegyesen bármely társasági formában társulhatnak. Közös vállalatban, ill. egyesülésben azonban csak jogi személyek vezethetnek részt. Ennek oka az, hogy e társasági formák az állami vállalatok, ill. szövetkezetek adottságaira tekintettel jöttek létre, így nem szükséges, hogy állampolgárok e formákban részt vegyenek. A közkereseti társaság aleseteként szereplő gazdasági munkaközösségnek viszont csak természetes személyek lehetnek tagjai.
A társulás szabadságának elvével nem ellentétes, hogy az állampolgárok, ill. külföldiek társaságokban való részvételére a társasági törvény, ill. a törvény alapján az alapszabály sajátos szabályokat, ill. korlátokat állapítson meg, az állam számára pedig többletjogokat biztosítson. Ilyen rendelkezéseket azonban a törvény csak szélső kivételként, a szocialista alapelvek védelmében, ill. az államérdek biztosítása érdekében tartalmaz.
Társadalmi szervezet, érdekképviselet, egyesület és alapítvány, amennyiben alapszabálya ezt lehetővé teszi, bármilyen gazdasági társaságban részt vehet. Csökkennek a költségvetési szervek korlátozásai is: lényegében csak korlátlan felelősség esetén van szükség engedélyre társaságban való részvételükhöz. Ezáltal főleg a tanácsok és a költségvetési gazdálkodású kutató- és kulturális intézmények jutnak új lehetőségekhez. Megszünteti a törvény a társulások eddigi továbbtársulásának tilalmát, ill. engedélyhez kötését is. E téren csak hitelezővédelmi szempontok tettek indokolttá néhány megkötést, nevezetesen azt, hogy a korlátlan felelősségű társaságok ne társuljanak tovább, mert ezáltal elvonhatják a tartozások fedezetét. A társasági törvény az eddiginél szélesebb körben állapít meg olyan szabályokat, amelyektől a társulók egyező akarattal eltérhetnek, és csak kisebb számban kell alkalmazni olyan kötelező szabályokat, amelyektől való eltérés részben vagy egészben érvénytelenné teszi a társasági szerződést. A törvényben az az elv érvényesül, hogy a közkereseti társaság, a betéti társaság, a közös vállalat, az egyesülés és a kft. szabályozása általában diszpozitív, tehát e törvény rendelkezéseitől a felek eltérhetnek, kivéve, ha a törvény az adott rendelkezést kifejezetten kötelezővé teszi. A személytelen vagyonegyesítő jelleg miatt azonban a részvénytársaságnál fordított szemléletből indul ki a törvény: a részvénytársaságra vonatkozó szabályok a közérdek védelmében általában kötelezőek, és az alapszabály csak akkor térhet el tőlük, ha erre a törvény kifejezett felhatalmazást ad. Ilyen lehetőséget azonban a törvény viszonylag sokat tartalmaz. Magyarországon ugyanis nincs szélesebb körű társasági kultúra, és a törvény nem teljes értékű piaci viszonyok között kerül bevezetésre.
Az új társasági törvény átfogóan a normatív feltételek rendszerét alkalmazza, az eddig túlnyomórészt alkalmazott koncessziós, tehát egyedi engedélyezési rendszer helyett. A társaság létrehozásának hatósági elismerését csak akkor lehet megtagadni, ha a társasági szerződés (alapszabály) a törvénybe ütközik. A törvényes feltételek fennállását pedig egységesen a megyei bíróságok keretében működő cégbíróságok vizsgálják. Kivételes esetben azonban a törvény az egyedi engedélyezést is lehetővé teszi (külföldiek betársulása).
A cégbíróság azt vizsgálja, hogy a társasági szerződés (részvénytársaságnál az alapszabály) a törvényes feltételeknek megfelel-e. Emellett a társaság fennállása alatt is ellenőrzi a társaság működésének alaki törvényességét, azt, hogy a társaság szerveinek határozatai megfelelnek-e a jogszabályoknak, ill. a társasági szerződésnek (alapszabálynak). Ezért az ágazati, ill. területi államigazgatási szervek által a társaságok felett gyakorolt törvényességi felügyelet – amely eddig a társulások egy részénél kizárólagosan (közös vállalat, egyesülés) vagy a cégbírósági működéssel párhuzamosan érvényesült (gmk) – 1989. jan. 1-jén megszűnik. E feladat ellátásához a cégbíróságok számára a kellő személyi, tárgyi és technikai feltételek ma még nem állnak rendelkezésre, biztosítására a Minisztertanács külön határozatot hozott.
A társasági szabályozás szükségképpen foglalkozik a versenyvédelmi és hitelezővédelmi szempontokkal. A verseny védelme alatt alapvetően az értendő, hogy a társulás ne tartalmazzon az indokoltnál nagyobb piackorlátozásra vagy piacfelosztásra irányuló törekvést, képezze akadályát a monopóliumok kialakulásának. A társasági törvény azonban nem pótolja az általános versenytörvényt, amelynek előkészítése szintén folyamatban van, és kiadására 1989-ben előreláthatóan sor kerül.
A hitelezővédelmet elsődlegesen az adott társasági formánál megállapított, az átlagosnál szigorúbb felelősségi szabályok, valamint a cégjegyzékbe bejegyzett, nyilvánosságra hozott és ellenőrzött üzleti adatok támasztják alá. A törvény több helyen eltér a munkajogi felelősség általános szabályaitól, és az általános polgári jogi felelősséget alkalmazza a gazdasági társságok vezető tisztségviselői és felügyelőbizottsági tagjai körében. Ezzel összefüggésben a nagyobb üzleti vállalkozásokra irányított társaságok vezető szerveinél a törvény következetesen elválasztani törekszik a tulajdonosi, a vállalatvezetési és az ellenőrzési funkciókat, így a részvénytársaságnál a közgyűlés, az igazgatóság és a felügyelőbizottság hatáskörét.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me