Nemzetközi Valuta Alap

Full text search

Nemzetközi Valuta Alap
International Monetary Fund (IMF)
A Világbank ikerszervezete, ugyancsak a Bretton Woods-i értekezleten döntöttek létrehozataláról; 1947 novemberében lett az ENSZ szakosított intézménye.
Feladata a tagországok közötti valutáris együttműködés elveinek kollektív kialakítása, a nemzetközi valutáris mechanizmus zavartalan működésének biztosítása s a világkereskedelem kiegyensúlyozott növekedésének megkönnyítése volt.
Eredetileg a valuták egyenértékét aranyban vagy az 1944. júl. 1-jén érvényben volt aranyárnak megfelelő USD-ben kellett meghatározni. (Az amerikaiak igen kedvező dollárárfolyamot fogadtattak el, mely szerint egy uncia arany 35 USD-nek felelt meg.) Ehhez az aranyértékhez kellett igazodni az összes valutaárfolyamnak. A nemzetközi pénzpiaci fejlemények (pl. az USD többszöri kényszerű leértékelése, a konvertibilitásra áttérő országok viszonylag kis száma stb.), a világgazdasági változások az IMF-et hagyományos eszközeinek módosítására késztették: 1969-ben bevezették a különleges lehívási jogok (SDR) rendszerét (az SDR tulajdonképpen könyvelési pénz, értéke eredetileg az USD-vel volt azonos, majd a későbbiekben ahhoz képest fokozatosan nőtt).
Válaszként a Bretton Woods-i monetáris rendszer összeomlására, mely 1971-ben a dollár aranyra átválthatóságának megszüntetésével kezdődött és 1973 tavaszán a vezető tőkés valuták árfolyamának lebegtetésével fejeződött be, 1976 januárjában a jamaicai Kingstonban csomagtervet fogadtak el a nemzetközi pénzügyi rendszer reformjának első fázisáról (kvótaemelés, a hivatalos aranyár törlése, árfolyam-lebegtetés). 1978-tól a tagállamoknak joguk van bármilyen valutaárfolyam fenntartására, csak ezt nem rögzíthetik az aranyhoz. Az SDR szabadon átutalható, tartalékeszköz – szerepe jelentősen nő.
Az IMF is részvénytársasági formában működik; alaptőkéjét 151 tagállam részvényjegyzéseivel képezik, amelynek mértékét a tagországok nemzeti jövedelme, arany- és valutatartalékainak szintje, valamint a külkereskedelmi forgalom alapján kialakított kvóták szabják meg. A kvótákat a tagállamok részben konvertibilis valutában vagy SDR-ben (25%), részben saját valutájukban (75%) fizetik be. 1987 júliusában a kvóta összege közel 90 Mrd SDR-re rúgott.
Magyarország 1982 óta tagja a Nemzetközi Valuta Alapnak.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me