Bevezető

Full text search

Bevezető
…Köszönjük, amint látják, megvagyunk – bár, amint látják 1990-re már szponzort kellett keresnünk. Persze: soha nagyobb gondot. Azaz: csak olvasót ne kelljen keresnünk... Bizonyos, hogy soha ennyi nyomtatott betűből magyar állampolgár nem válogathatott: a piaci verseny mintha kinézte volna magának az írásos nyilvánosságot, hogy oda törjön be elsőként. Könyvkiadók, szerkesztőségek, folyóiratok tucatjai alakultak és alakulnak. Sokan úgy érzik, miközben a nyilvánosság felértékelődött, egyik legfontosabb hordozója – az írott szó – leértékelődött. Ez – vélné az ember – törvényszerű. Mindenki el akarja mondani a magáét, s most lehetőséget lát rá. A többi – piac és verseny, áru és érték, minőség és ízlés, szerencse és pénz kérdése.
Magunk szeretnénk továbbra is a tényekhez ragaszkodni Változatlanul hiszünk benne: életünkben nő a tények szerepe. Igaz, hogy a látványos politikai reformfolyamatok közepette gazdasági, társadalmi, kulturális, életminőségi, környezetvédelmi, szociális, egészségügyi tényeink jó része lehangoló. Mégis: tények. Egy polarizálódó, egyenetlenül fejlődő ország tényei.
Hogy hol tartunk? Két idézet a Tények Könyve ’90-ből: „Tavalyhoz képest végre mérsékelt áron kaphatóak nálunk a legkülönfélébb teljesítményű mikrogépek. Működtető rendszerszoftverek is elérhetőek (bár ezeknek már sem ára, sem választéka nem igazán kedvező). Hozzá lehet jutni azokhoz a telefonvonali csatolókhoz is, amelyek segítségével a meglévő telefonhálózatot valóságos közműként lehet már igénybe venni.” Ugyanakkor: „Ha egy kétgyermekes család jövedelme és családi pótléka az eddigi átlagos mértéknek megfelelően növekszik, (1989-ben) az egy főre jutó jövedelem a családban 7–10% pontot közelít a minimumszinthez és közel ennyi %ponttal marad el a társadalmi minimumtól. Ez az általános életszínvonal-romlás az átlagos jövedelmi szinten élőknél is azt jelenti, hogy alapvető szükségleteik kielégítését kell korlátozniuk. – Magyarország, 1989.
Új kötetünk összeállításánál igyekeztünk változatlanul ragaszkodni a „törzsanyaghoz”: azokhoz az alapvető hazai és nemzetközi tényekhez adatokhoz, statisztikákhoz, amelyeknek – meggyőződésünk szerint – minden háztartásban, oktatási intézményben és munkahelyen hozzáférhetőknek kell lenniük. Ugyanakkor: igyekeztünk azokra is gondolni, akik kezdettől fogva velünk tartanak és megtiszteltek bennünket a Tények Könyve előző két kötetének megvásárlásával – egyes témák és fejezetek önmagukban is megállva ugyan, de építenek a korábban megjelent részekre/tényekre, s mintegy folytatják, kiegészítik, teljessé teszik azokat.
Külön is figyelmükbe ajánljuk a Szovjetunióról készült politika-, gazdaság-és kultúrtörténeti kronológiát: összeállításához a szerzők, mint írják, rendkívüli mennyiségű irodalmat, szovjet és nyugati publikációkat, a szovjet sajtó közleményeit egyaránt felhasználták. A történelem, a közelebbi s távolabbi múlt iránt tapasztalhatóan növekvő érdeklődés adott indíttatást a „sorsfordító” történelmi konferenciák bemutatására. Magyarország nyitása, Európához és a világhoz való felzárkózásunk jegyében készült a „Nemzetközi szervezetek” című fejezet. Világgazdasági fejezetünkben ezúttal kiemelt figyelmet fordítottunk a bérek, az árak és a vásárlóerő nemzetközi összehasonlítására, a mezőgazdasági, ill. a pénzügyi-kereskedelmi adatsorokra. A katonai témák közül ezúttal az európai, ill. az Európában állomásozó fegyveres erőkről közlünk bőséges táblázatsorokat. Tekintve, hogy a Tények Könyve harmadszor jelentkezik, immár mondhatjuk, hogy szokásunkhoz híven igyekszünk bőséges áttekintést adni a számítástechnika, az információtovábbítás, a távközlés és a hírközlés fejlődéséről. 1990-ben labdarúgó világbajnokság lesz: ezért került a könyvbe a vb-döntők rövid története és eredményei. A professzionista ökölvívás történetét nagyon sokan kérték – íme... Magyarország társadalmi feszültségei, a megingott létbiztonság, a szociális bizonytalanság és útkeresés adják a szociálpolitika áttekintésére vállalkozó fejezet aktualitását. Az adatok, táblázatok elgondolkodtató, s mindenképpen azonnali cselekvést sürgető körképet mutatnak. Magyarországról-szokásunkhoz híven-ezúttal is széles körű és alapos áttekintést kínálunk.
Egy esztendő múlva-reményeink szerint-egy többpártrendszerű parlamenti demokrácia. egy lassan-lassan civil társadalommá szerveződő „államalakulat” állampolgárai leszünk. Új kormány, új parlament, új tervek Ezeknek középpontjában bizonyára az a kérdés áll majd: hogyan lehet utolérni Európát, a világot?
E folyamat tervezéséhez igyekszik majd fekete-fehér tényeket szolgáltatni a Tények Könyve ’91.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me