A magyar bankrendszer felépítése

Full text search

A magyar bankrendszer felépítése
Az 1987. jan. 1-jével kialakított kétszintű bankrendszerben a jegybank a felelős a monetáris politika (pénz-, hitel- és devizapolitika) alakításáért és végrehajtásáért, a kereskedelmi bankok pedig üzleti döntéseik következményeiért viselik a felelősséget.
A bankrendszer reformjával a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) mint jegybanknak megszűntek a gazdálkodó szférával való közvetlen kapcsolatai, és a központi bank a bankok és az állam bankjává vált.
Jegybanki feladatkörében az MNB:
– bankjegyek és érmék kibocsátásával – amelyre kizárólagosan jogosult – gondoskodik a pénzforgalomhoz szükséges mennyiségű készpénzről;
– kialakítja, az országos fizetési és elszámolási rendszert, meghatározza a pénzforgalom szabályait;
– aranyból és devizából készleteket gyűjt és gazdálkodik azokkal;
– szabályozza és kezeli a külföldi kapcsolatokkal összefüggő hitel-, valuta- és devizaműveleteket.
Az MNB a bankrendszer reformja után változatlanul fenntartotta a devizamonopóliumot, azaz a külföldi hitel- és devizaműveletek központi intézménye maradt, s a nemzetközi pénz- és tőkepiacon továbbra is kereskedelmi bankként funkcionál.
Jegybanki feladataival összefüggésben az MNB előírásokat ad a bankok, szakosított pénzintézetek, biztosítóintézetek, a pénzintézeti tevékenységet is végző jogi személyek részére és ellenőrzi a jegybanki előírások megtartását.
A jegybank a pénzintézeti tevékenység szabályozását a jegybanki kamattal, a bankok számára kötelező tartalékképzés előírásával, a jegybanki refinanszírozással és az ún. nyíltpiaci műveletekkel (értékpapírok vételével és eladásával) végzi. A szabályozás során a jegybank a normativitásra törekszik.
Kereskedelmi bankok: A bankrendszer reformjakor kialakított kereskedelmi bankok részvénytársaságként jöttek létre és kereskedelmi banktevékenység (számlavezetés, betétgyűjtés, hitelnyújtás) végzésére kaptak felhatalmazást. A bankok biztonságos működéséhez szükséges alaptőkét az állami költségvetés (Pénzügyminisztérium) és a gazdálkodó szervezetek részvény jegyzésével biztosították. (Az indulás óta sor került az alaptőkék emelésére.) A részvénytársasági formában működő bankok legfőbb irányító szerve a közgyűlés, ahol a döntéseket a részvénytulajdon arányának megfelelő szavazati jog alapján hozzák.
A kétszintű bankrendszer kialakításakor 5 bank kapott általános kereskedelmi banktevékenység végzésére jogosítványt. Ezek: Magyar Hitel Bank; Országos Kereskedelmi és Hitel Bank; Budapest Bank; Magyar Külkereskedelmi Bank; Általános Értékforgalmi Bank. Bár induláskor a kereskedelmi bankok teljes körű hitelbanki tevékenység végzésére váltak jogosulttá, kezdetben nem foglalkoztak lakossági bankműveletekkel. A lakossági betétek gyűjtése és a hitelek nyújtása az Országos Takarékpénztár és a takarékszövetkezetek privilégiuma maradt. Ezt az indokolta, hogy a lakossági betétek képezik a kedvezményes feltételekkel nyújtott lakásépítési hitelek forrását.
1989 elején sor került a lakásfinanszírozási rendszer továbbfejlesztésére, s ezzel egyidejűleg megtörtént a lakossági és vállalati bankműveletek integrálása, azaz valamennyi kereskedelmi bank jogosulttá vált a lakossággal kapcsolatos aktív és passzív bankműveletek végzésére. Ezzel párhuzamosan az OTP és több szakosított pénzintézet kereskedelmi banktevékenység végzésére kapott jogosítványt.
Így az induláskor alapított 5 bankon kívül a következő ún. középbankok működnek kereskedelmi bankként: Agrobank; Általános Vállalkozási Bank; Építőipari Innovációs Bank; Interbank; Kisvállalkozási Bank; Mezőbank; Országos Takarékpénztár; Postabank; Takarékszövetkezeti Bank.
Szakosított pénzintézetek: Tevékenységük elsősorban fejlesztési folyamatok finanszírozásával kapcsolatos, csak meghatározott (általában fejlesztési) célú betéteket gyűjtenek, valamint egyéb szolgáltatás jellegű pénzintézeti feladatokat látnak el. Részvénytársasági, ill. betéti formában működnek. A szakosított pénzintézetek csoportjába tartozik: Befektetési és Forgalmazási Bank; Ipari Fejlesztési Bank; Innofinance; Investbank; Investrade; Konzumbank; Merkantil.
A bankrendszer tagjai még a külföldi részvétellel működő bankok: Közép-Európai Nemzetközi Bank (CIB); Közép-Európai Hitelbank; Uniobank; Citibank.
Állami bankfelügyelet: A kétszintű bankrendszerben – amelyben jellemzően idegen tőkével vállalkozó bankok, ill. pénzintézetek tevékenykednek – a szakmai, hatósági felügyeleteket a bankfelügyelet látja el. Funkciója az, hogy normatív szabályok előírásával oly módon határolja be a bankok, pénzintézetek tevékenységét, hogy ezáltal biztosítsa azok biztonságos működését s védje a betétesek és a hitelezők érdekeit. Az állami bankfelügyelet a jegybanki szabályozással és ellenőrzéssel összehangoltan működik. Az állami bankfelügyelet körébe tartozik:
– ki és milyen formában alapíthat bankot;
– mekkora minimális tőke szükséges az alapításhoz;
– a likviditásra, a források és a kihelyezések lejárati szerkezetére vonatkozó utasítások;
– a bankok végleges kihelyezéseinek a saját tőkéhez viszonyított felső határának a meghatározása.
A bankfelügyelet a bankok és pénzintézetek tevékenységébe csak akkor avatkozik be, ha azok tevékenysége nem felel meg a felügyeleti előírásoknak.
Az értékpapírpiac 1988-ban: ellentmondásos képet mutatott. Egyrészt nőtt a piac szereplőinek a száma, új értékpapírok jelentek meg, másrészt a lakossági kötvénypiac – az újonnan megjelenő értékpapírok, valamint az infláció miatt – válságos helyzetbe került. (Az 1988-ban kibocsátott kötvények értéke 1,2 Mrd Ft volt, az előző évinek 6,7%-a.)
Új típusú értékpapírként az állam a költségvetés finanszírozására rövid lejáratú kincstárjegyet bocsátott ki, az év folyamán kb. 4 Mrd Ft értékben. A lakosság körében igen keresetté váltak az infláció üteméhez igazodó kamatozású, a pénzintézetek által kibocsátott letéti jegyek. A letéti jegyhez hasonló típusú, de csak a gazdálkodók körében értékesíthető – főleg a kisebb pénzintézetek által kibocsátott – betéti jegyből kb. 2 Mrd Ft összegben értékesítettek a pénzintézetek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me