Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Rt.

Full text search

Chinoin Gyógyszer- és Vegyészeti Termékek Gyára Rt.
Címe: 1325 Budapest, Tó u. 1–5. Gyárak (telepek): Újpesti Gyáregység, 1325 Bp., Tó u. 1–5.; Nagytétényi Gyáregység, 1225 Bp., Bányalég u.; Csanyik-völgyi Injekciós Üzem, 3835 Miskolc, Csanyik-völgy; Diósgyőri Telep, 3531 Miskolc, Kiss Ernő u. 19. Márkanév: A vállalatnak közel 500 bejegyzett védjegye van, ebből a használt védjegyek száma 130. Leányvállalatok, alapítások, érdekeltségek: Medimpex Gyógyszerkülker. Közös Vállalat; Gyógyszerkutató Intézet Közös Vállalat; Szervesvegyipari Fejlesztő Közös Vállalat; Gyógynövénykutató Intézet Közös Vállalat; Dorogi Hulladékégető Közös Vállalat; Pharmavit Svájci–Magyar Közös Vállalat (21%-os tőkerészesedés, 1988); Biochin Fermentációs Leányvállalat (100%-os tőkerészesedés, 1988); Cyclolab Ciklodextrin Kutató-fejlesztő Leányvállalat (100%-os tőkerészesedés, 1989). Fontosabb termelési ágak, termékek: kémiai szintézissel és bioszintetikus úton előállított intermedierek, gyógyszerhatóanyagok és formázott gyógyszerek (No-Spa, Libexin, Probon, Trasicor, Trental, Sensit, Jumex, Osteochin, Gentamicin, Pyassan, Doxiciklin-Chinoin, Nystatin stb.); kémiai szintézissel előállított növényvédő szerek, intermedierek, hatóanyagok és formázott szerek (Fundazol 50 WP, Chinetrin 25 EC, Agrocit, Kolfugo).
Vezetői: Bihari István (vezérigazgató); Kováts Ferenc (vezérigazgató-helyettes); dr. Kemenár János (gazdasági igazgató); Császár János (gyáregység-igazgató); dr. Stickl László (gyáregység-igazgató). Vezetési struktúra: 1985 óta vállalati tanács irányítja a vállalatot. A testület 35 főből áll. Tagjai: a vezérigazgató, továbbá a vállalatvezetés képviselői (16 fő; közülük 4 a vezérigazgató által, 12 a munkaköre alapján delegált), ill. a dolgozók választott küldöttei (18).
Fontosabb gazdasági mutatók (1988): vagyon 6241,9 M Ft; értékesítés nettó árbevétele 9108,7 M Ft; konvertibilis export árbevétele 2750,5 M Ft; rubelexport árbevétele 2888,2 M Ft; tiszta eredmény 383,5 M Ft; teljes munkaidőben foglalkoztatottak átlagos létszáma 4319 fő; évi átlagos összes kereset 126 411 Ft/fő; évi átlagos összes kereset az ágazat átlagához képest 93,4%.
A vállalat rövid története: 1910-ben alapították a vállalat jogelődjét, Alka Vegyészeti Gyár néven, betéti társaságként. Első terméke egy yohistrintartalmú állatgyógyászati készítmény volt (Yohimbin kincsem). 1912. jan.-ban a gyár rt.-vé alakult át. A nagyüzemi termelés alapjait 1916-ban a szalicilsavgyártás megszervezésével (komplett üzem megvásárlásával) rakták le. A Chinoin nevet az 1917-től forgalmazott, Distol nevű, májmétely elleni állatgyógyászati készítmény tette világszerte ismertté. Ennek nyomán kezdtek egyéb, a mezőgazdaságban alkalmazható szereket gyártani. Az I. világháború idején a haditermelésre való átállás fellendítette a gyár fejlődését. A 30-as évek közepén kutatói kidolgozták a szintetikus Papaverin-gyártást: a világszükséglet döntő részét a Chinoin fedezte. A II. világháború alatt óriási anyagi, erkölcsi és szellemi károk érték a vállalatot; az egyik legsúlyosabb veszteséget az jelentette, hogy a világpiacon elveszítette korábbi szerepét. 1948. márc. 25-én államosították, de formálisan ezután is rt.-ként működött. Az államosítás után a belföldi gyógyszerellátás érdekében megteremtették a szulfonamidgyártás, ill. a hazai penicillingyártás bázisát, a növényvédőszer-gyártás viszont fokozatosan háttérbe szorult. Nagyobb fejlesztésre csak az 1955-ben megkezdett rekonstrukció keretében került sor, ennek során jelentősen bővült a gyárterület, az infrastruktúra, többszintes gyógyszerhatóanyag-gyártó csarnokok épültek. Az 50-es, 60-as évek rekonstrukciói megteremtették a továbbfejlődés lehetőségét. 1968-ban a Bányagyutacsgyár szanálás útján a vállalathoz került; ez képezte a nagytétényi gyáregység alapját. A 60-as évek végén a termelést diverzifikálták; ennek során újjáéledt a növényvédőszer-gyártási ágazat. Ekkor kezdett kiépülni a hatékony kutató-fejlesztő apparátus is, amely új, eredeti készítményeket fejlesztett ki (Ebrimycin nevű antibiotikum, a Parkinson-kór elleni Jumex, a csontritkulás-gyógyszer Osteochin). 1981-ben a fermentációs gyártások, 1983-ban a nagytétényi Fundazol-gyártás kapacitása növekedett; 1985-től Tetrametrin-gyártó üzem is működik. Az 1968-ban félbeszakadt rekonstrukció folytatására gyakorlatilag csak a világbanki hitel megnyitásával nyílt lehetőség. Ennek nyomán került sor a tabletta-, drazsé- és injekciógyártó üzem korszerűsítésére (1986); a Pietroid-gyártó üzem kapacitásbővítésére, a gyógyszerhatóanyag-gyártás korszerűsítésére, hidrogénező, hidrogénfejlesztő üzem létesítésére, új injekciósüzem létesítésére Miskolc-Csanyik-völgyben, Ipriflaron-üzem építésére (1988).
Új jogosítvány: szellemi export-import jog (1982).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me