A Nemzetközi Bíróság

Full text search

A Nemzetközi Bíróság
A Hágában székelő Nemzetközi Bíróság az ENSZ legfőbb jogi szerve. Hatáskörét és feladatait az Alapokmányhoz szervesen kapcsolódó Alapszabályok (statútum) fogalmazzák meg. Az ENSZ tagállamai a szervezet Alapokmányának elfogadásával a Nemzetközi Bíróság Alapszabályainak részeseivé váltak. A BT ajánlására az ENSZ-közgyűlés egyetértésével nem tagállamok is részeseivé válhatnak a Nemzetközi Bíróság Alapszabályainak: így Svájc (1948), Liechtenstein (1950) és San Marino (1954) az Alapszabályok részes állama.
A Nemzetközi Bíróság magánszemélyek ügyeivel nem foglalkozik.
A Nemzetközi Bíróság joghatósággal rendelkezik minden olyan kérdésben, amelyet a részes államok a Bírósághoz utalnak, különösen azon kérdésekben, amelyekről az ENSZ Alapokmánya specifikusan így rendelkezik, vagy amelyek hatályban lévő nemzetközi szerződésekben, egyezményekben kerültek szabályozásra. Ha a Bíróság joghatósága vitatott, akkor arról maga a Bíróság határoz.
Az Alapszabályokban részes államok bármikor kijelenthetik, hogy kötelezőnek ismerik el a Bíróság joghatóságát minden olyan jogvitára nézve, amelynek tárgya
a) nemzetközi szerződés értelmezése;
b) a nemzetközi jog bármely kérdése;
c) olyan tény létezésének megállapítása, amely ha valósnak bizonyul, nemzetközi kötelezettség megszegését jelenti;
d) nemzetközi kötelezettség megszegése esetén teljesítendő jóvátétel természete vagy terjedelme. Az ENSZ-közgyűlés és a BT bármely jogi kérdésben kérheti a Bíróság tanácsadó véleményét. Az ENSZ más szervei vagy a szakosított szervezetek is kérhetik a véleményét, ha erre a Közgyűlés felhatalmazza őket.
A Bíróság – melynek feladata a nemzetközi jog alapján döntést hozni az eléje terjesztett jogvitákban – eljárása során a következő forrásokat alkalmazza:
a) azokat az általános vagy különös nemzetközi egyezményeket, amelyek a vitában álló államok által kifejezetten elismert jogszabályokat állapítanak meg;
b) a nemzetközi szokást, mint a jog gyanánt elismert általános gyakorlat bizonyítékát;
c) a civilizált nemzetek által elismert általános jogelveket;
d) a bírói döntéseket s a különböző nemzetek legkiválóbb publicistáinak tanítását, mint a jogszabályok megállapításának segédeszközeit.
A Bíróság 15, különböző nemzetiségű független bíróból áll, akiket a Közgyűlés és a BT külön-külön szavazás során választ 9 évre.
Fennállása óta a Nemzetközi Bíróság 43 ítéletet hozott s 18 esetben adott tanácsadói véleményt. Az államok közötti viták túlnyomó része területi felségjogokat, területi vizek és a kontinentális talapzat határait, a halászati jogokat, a területi szuverenitás kérdéseit érintette.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me