A jelenlegi ellátórendszerek becsült alakulása, ha a rendszer nem változik

Full text search

A jelenlegi ellátórendszerek becsült alakulása, ha a rendszer nem változik
A nyugdíjkiadások évi 15–17%-os növekedése mellett több kedvezőtlen folyamattal is számolni kell. Pl.:
– A nyugdíjas létszámon belül nő a rokkantak aránya. A foglalkoztatási problémák egy része is a rokkantellátásokat növeli, mert a munka nélkül maradó nyomást gyakorol saját leszázalékolása érdekében.
– Az elkövetkező években nem változik az aktív keresők és a nyugdíjasok aránya: 1,8 aktív keresőre jut 1 nyugdíjas. E tendencia ugrásszerűen csak a ma harmincas évei derekán járó „Ratkó-generáció” nyugdíjba vonulása idején fog változni: 1 nyugdíjasra kevesebb mint 1,5 aktív kereső jut majd.
– A fenti demográfiai folyamat rövid távon is érezteti hatását, ugyanis nő a 70 éven felüli nyugdíjasok aránya, akik egészségi állapotuk, csökkenő aktivitásuk miatt nem számíthatnak a nyugdíj melletti jövedelemszerzésre, külön munkavállalásra.
– Az átlagnyugdíj emelkedése mögött az egyes nyugdíjak folyamatos értékvesztése húzódik meg.
– Az alacsony bérek miatt a minimumellátások aránya az újonnan nyugdíjba vonulóknál nem mérséklődik (!). A mai bérminimumhoz képest ugyanis az öregségi nyugdíjminimum 90%.
Összességében megállapítható, hogy az egységes összegű nyugdíjemelés több éven át nem tartható.
Igényként fogalmazódik meg a régi, alacsony nyugdíjak emelése, a létminimumszintű ellátások biztosítása és az értékmegőrzés törvényi szintű garantálása is.
Mindezek alapján szükségszerű és halaszthatatlan a nyugdíjrendszer olyan korszerűsítése, amely a kiadásokat összességükben mérsékli, és garantálja az értékmegőrzés rendszerét.
A gyermekes családok ellátásainak – egy 1989. jan.-ban készített becslés szerint – átlagosan 20% körüli éves növekedése mellett is elégedetlenség várható.
Viszonylag jó színvonalúak – és nemzetközi adatokat is figyelembe véve kedvezőek – az anyasági ellátások a gyermek 3 éves koráig. Általános az elégedetlenség viszont a családi pótlékkal szemben, ami ugyanakkor e kiadások között meghatározó nagyságrendű.
Az aktívak egy főre számolt átlagos havi létminimuma 3700 Ft körül várható 1989-ben (1 gyermek létminimuma természetesen annak függvénye, hogy 1 vagy 2 keresős családban él, és hány eltartott van a családban rajta kívül). Az 1 gyermekre jutó átlagos családi pótlék havi 1670 Ft, ez az átlagos havi létminimum 45%-a. A 2 keresős, 2 gyermekes családoknál átlagos kereset esetén családi pótlékkal együtt az 1 főre jutó nettó havi jövedelem 4500 Ft, azaz a létminimum 123%-a, a társadalmi minimumnak viszont mindössze 98%-a 1989. jan.-ban.
Ha egy 2 gyermekes család jövedelme és családi pótléka az eddigi átlagos mértéknek megfelelően növekszik, az 1 főre jutó jövedelem a családban 7–10% pontot közelít a minimumszinthez, és közel ennyi %-ponttal marad el a társadalmi minimumtól. Ez az általános életszínvonal-romlás és az átlagos jövedelmi szinten élőknél is azt jelenti, hogy korlátozniuk kell az alapvető szükségleteik kielégítését.
Egy felmérés szerint 1989-ben a Budapesten élő, 2 gyermekes, átlagos jövedelmű családok helyzete romlik a leginkább, ugyanis a szociálpolitika csak a minimumszinten élőket és a 3 gyermekeseket „védi”.
Mindez finanszírozási oldalról és társadalmi fogadtatás oldaláról is a gyermekes családok támogatásának újragondolását igényli.
A táppénzes esetek és napok száma évről évre nő, de az 1 napra jutó táppénzköltség növekedése elmarad a keresetek átlagos növekedésétől. Ha ezek a tendenciák nem változnak, 3 év alatt 3,8%-ról 4,2–4,3%-ra nő a kiadásokhoz szükséges járulékmérték.
A gyógyszer- és gyógyászatisegédeszköz-kiadások a támogatás mértékének meghatározásával mérsékelhetők, de számolni kell azzal a ténnyel, hogy itt csak egy lassúbb ütemben befolyásolható közfelfogás-változás hozhat igazán eredményt.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me