Politika

Full text search

Politika
I. 5–17. (18–30.) Az OSZDMP 6. konferenciája Prágában. Két kivétellel csak bolsevik küldöttek vesznek részt. Céljai: az illegális pártszervezetek erősítése, demokratikus köztársaság követelése, a cárizmus és a liberális ellenzék „szövetségének” leleplezése. Az oroszo.-i pártmunka irányítására fölállítják az Orosz Irodát, s megválasztják az első önálló bolsevik kb-t.
IV. 4. (17.) Az angol-orosz érdekeltségű Lenzoto aranykitermelő társaság nagyezsgyinszki telepén (Kelet-Szibéria) a sztrájkoló munkások közé lövetnek. 270 halott, 250 sebesült.
VIII. 12–20. (25.–IX. 2.) Bécsben a bolsevikok prágai találkozójának ellensúlyozására létrejön az „augusztusi blokk”. Tömöríti az OSZDMP többségét. Célja: az összes szocdem frakció egyesítése. Fő szervezője Trockij.
XI. 15. (28.) Megnyílik a IV. állami duma. [1917. febr. 27 (márc. 11)-ig ülésezik.] 442 képviselőjéből 65 jobboldali, 96 októbrista, 59 kadet, 48 progresszista. 14 szocdem, 10 trudovik.
XI. Pétervárott megalakul a „Progresszív Párt”, az azonos nevű dumafrakcióból. A mérsékelt nagytőkét képviseli, kisebb reformokat, alkotmányt, dumának felelős kormányt akar.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me