Politika

Full text search

Politika
I. 29. (II. 11.) Elbocsátják Vlagyimir Kokovcovot, aki szembekerült Grigorij Raszputyinnal, mert követelte a botrányos életű sztarec (szent ember) eltávolítását a cári család közeléből. Az új kormányfő a reakciós, agg Ivan Goremikin.
VII. 19. (VIII. 1.) Németország hadüzenete (az I. világháború kezdete).
VII. 23. (VIII. 5.) Az Osztrák–Magyar Monarchia hadüzenete.
VII. 28. (VIII. 8.) A duma rendkívüli ülésén a pártok sorra bejelentik a kormány támogatását. A szocdem (mensevik és bolsevik) képviselők a háború ellen foglalnak állást, a hadihitelek megszavazása előtt elhagyják az üléstermet.
IX. A belügyminisztérium fölszámolja a bolsevik csoportokat, nyomdákat, lapokat, föloszlat több munkás- és szakszervezetet.
VIII. 15–17. (28–30.) A Kelet-Poroszországba betörő 2. orosz hadsereget Paul von Hindenburg Tannenbergnél (Stebark) megsemmisíti.
VIII. 18. (31.) A főváros nevét a németes Szankt-Petyerburgból Petrográdra oroszosítják. Betiltják a balti németek lapját.
IX. 4. (17.) A győztes lembergi csata után Nyikolaj nagyherceg kiáltványt intéz a Monarchia népeihez, hogy rázzák le a Habsburg-igát. Csapatai az Uzsoki-hágón át bevonulnak Magyarország területére.
X. 19. (XI. 1.) Törökország hadüzenete.
XI. 6. (19.) Ozjorki faluban letartóztatják a duma bolsevik képviselőit, akik illegális pártkonferencián vesznek részt.
XII. Először ütköznek ki Oroszo. háborúra való felkészületlenségének jegyei. Súlyos lőszer- és fegyverhiány alakul ki. Az elégedetlen közvélemény felelősségre vonást követel.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me