Kultúra

Full text search

Kultúra
I. Megindul a központi filozófiai folyóirat, a Pod znamenyem markszizma (A marxizmus zászlaja alatt).
I. 30. – Törvény a Központi Levéltár felállításáról.
II. 27. A kb szervezési irodája határozatot fogad el „a kispolgári ideológiával szembeni harcról az irodalmi és kiadói területen”.
III. – Megjelenik a „szmenovehovista” Novaja Rosszija (Új Oroszország) c. folyóirat első száma.
IV–V. Megindul a bolsevik párt és a Komszomol KB folyóirata, a Molodaja Gvargyija (ifjú gárda).
V. 19. Lenin Feliksz Dzerzsinszkijhez intézett levelében felhívja a figyelmet a szovjethatalommal elégedetlen írók és tudósok kiutasításának körültekintő előkészítésére. Nem tartja azonban még időszerűnek a Novaja Rosszija betiltását.
V. – Megjelenik a Szerapion testvérek első almanachja.
VI. 5. Bemutatják a Kinopravda (Filmigazság) c. filmhíradó első számát. A Dziga Verlov rendezte filmhíradó az eszerek elleni perről és az éhínség elleni központi bizottság munkájáról számol be.
VI. 6. – Rendelet a Glavlit, valamennyi sajtó- és irodalmi termék cenzúráját gyakorló főhatóság felállításáról.
VII. 10. Nyilvános vita a Szmena veh c. folyóiratról. A vitában részt vesz a külföldről hazaérkező két szerkesztő is: Jurij Kljucsnyikov és Jurij Potyehin.
VII. 28. – Velemir Hlebnyikov halála.
VIII. Moszkvai, petrográdi és kijevi tudósok, írók, újságírók mintegy 160 főnyi csoportját utasítják ki Szovjet-Oroszországból. Az emigrációba kényszerülők között van többek között Nyikolaj Bergyajev, Pityirim Szorokin, Szemjon Frank, Borisz Viseszlavcev, Ivan Iljin, Nyikolaj Losszkij, Julij Ajhenvald, Lev Karszavin, Georgij Fedotov.
XI. 1. – Dekrétum a felsőfokú tanintézetek számára kötelező társadalomtudományi tantárgyak bevezetéséről. Ilyen kötelező tárgy: 1. a történelmi materializmus; 2. a kapitalizmus és a proletárforradalom; 3. az orosz föderáció politikai rendszere és társadalmi feladatai.
XI. Megjelenik a Vesztynyik szocialisztyicseszkoj akagyemij (A Szocialista Akadémia közlönye) c. folyóirat első száma.
Az év folyamán – Megjelenik Trockij könyve, Az 1905-ös év (2. kiadás). A kötetnek az orosz történelmi fejlődés különösségével foglalkozó része nemcsak elméleti, de csakhamar politikai vitát is kelt.
– Megjelenik Alekszandr Bogdanov filozófiai főművének, Az általános szervezéstudománynak utolsó kötete. (1–3., Berlin–Moszkva–Petrográd.)
– Az év irodalmi terméséből: Velemir Hlebnyikov poémája, a Zangezi; Borisz Paszternak könyve, a Luvers gyermekkora; Vlagyimir Majakovszkij verse, az Önagyonülésezők és Alekszandr Taraszov-Rogyionov a koncepciós pereket megsejtő regénye, a Csokoládé.
– Megalakul az orosz peredvizsnyikek akadémikus hagyománya folytatóinak szervezete, az ekkor még a művészeti élet perifériáján működő Forradalmi Oroszország Művészeinek Egyesülete (AHRR).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me