Gazdaság

Full text search

Gazdaság
IV. 23–29. A 16. pártkonferencia elfogadja az 1. ötéves tervet, bár az már 1928. okt.-től érvényben van. Ebben a nemzeti jövedelemnek a magánszektor által előidézett növekedését 23,9%-ra tervezik. Úgy számolnak, hogy a terv befejezésekor a mezőgazdasági terület 15%-a lesz szövetkezeti és állami kézben. 1929-ben a magánszektor bonyolítja le a forgalom 13,5%-át, s a nemzeti jövedelem 39%-át állítja elő.
V. A szovjetek V. kongresszusán elfogadják az 1. ötéves tervet.
IX. 5. – Kb-határozat az egyszemélyi vezetés bevezetéséről a vállalatirányításban. A gyári pártszervezet nem zavarhatja többé az igazgató hatáskörét. A szakszervezet feladata pedig a termelési feladatok teljesítésére való mozgósítás.
XI. 7. Sztálin cikkéből értesül először a közvélemény az általános kollektivizálási kampány beindításának szándékáról.
– Rendelet a gépállomások felállításáról.
XII. 7. A pb különbizottságot hoz létre a kollektivizálás módszereinek tisztázására.
A bizottság javaslata alapján paraszti magántulajdonban kellett volna hagyni a kisebb munkaeszközöket, a baromfiállományt, a tejelő teheneket, s a kommunaforma felé haladás csak meggyőződésen alapulhatott volna. A termelőszövetkezeti kommuna formájában a lakóházak és kertek is közös tulajdonba mentek át.
XIl. 25. – 35 ipari egyesülés felállítása, amelyek átvették a Legfelsőbb Népgazdasági Tanács főosztályaitól az ellenőrző funkciókat.
XII. – A rohammunkásbrigádok kongresszusán felhívást fogadnak el az ötéves terv 4 év alatt történő teljesítésére. Hamarosan ez a hivatalos álláspont is, s az ötéves terv befejezésének dátumát 1933. szept. 30-ról 1932. dec. 31-re hozzák előre; egyúttal döntenek arról, hogy 1930-tól a naptári és gazdasági év egybeesik. Eddig a gazdasági év okt. 1-jén kezdődött.
Az év folyamán Bevezetik a folyamatos, ún. ötnapos munkahetet, ami annyit jelenteti hogy a gyárak ugyan mindennap termeltek, de a munkások 20%-a mindennap szabad volt.
– Létrehozzák az össz-szövetségi szövetkezeti központot, s megalakul az össz-szövetségi mezőgazdasági népbiztosság.
– A nyilvántartott munkanélküliek száma 1 771 000 fő.
– Új begyűjtési rendszert vezetnek be: az egyes vidékekre általános begyűjtési tervet irányoznak elő, felhatalmazzák a hatóságokat, hogy megbüntessék, sőt bebörtönözzék azokat, akik vonakodnak eleget tenni a kivetett beszolgáltatási kvótáknak.
– Okt.-re a szövetkezetekbe tömörült parasztság létszáma 1,9 millióra nő. A novemberi kb-ülés szerint a szövetkezetek létszámának felduzzadása spontán folyamat.
– Az export mindössze 0,8 millió tonnát, míg a termelés 71,7 millió tonnát tett ki.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me