Politika

Full text search

Politika
VI. 12. A KVB és a kb nyilvánosságra hozza az alkotmánytervezetet.
VI. 27. A KVB és a Népbiztosok Tanácsa rendeletet hoz, mely megtiltja az abortuszt.
VIII. 11. A KVB rendelete módosítja a perrendtartás 1934. dec. 1-je óta érvényes rendjét, s visszaállítja a nyilvános tárgyalást, visszaadja a kegyelmi kérvény benyújtásának és a védőügyvédek szerepeltetésének jogát.
VIII. 19–25. Az első nagy nyilvános moszkvai koncepciós per, a „16-ok” pere A „trockista-zinovjevista terrorista központot” (Zinovjev, Kamenyev, Jevdokimov, Bakajev, Szmirnov, Mracskovszkij) a Kirov elleni merénylettel, a Gestapóval való kapcsolattal, a szovjethatalom megdöntésére irányuló kísérlettel vádolja Visinszkij. A Szakszervezetek Házában tartott és Zakovszkij által rendezett tárgyaláson Ulrich, a bíróság elnöke a vádlottakat halálra ítél, amit azonnal végrehajtanak.
VIII. 22. Mihail Tomszkij öngyilkosságot követ el bolsevói nyaralójában.
IX. 23. Kemerovóban (Nyugat-Szibéria) robbanás történik az egyik bányában. A gyanút Jurij Pjatakov nehézipari népbiztoshelyettesre és a trockistákra terelik.
IX. 25. Sztálin és Zsdanov Szocsiból keltezett távirata a PI-nek arról, hogy az NKVD „négyéves lemaradásban van” az ellenforradalmi elemek leleplezésében. Leváltják Genrik Jagodát, helyére Nyikolaj Jezsovot nevezik ki az NKVD élére. Tömeges megtorlások kezdődnek.
XI. 25–XII. 5. A szovjetek VIII. (rendkívüli) kongresszusa megvitatja s elfogadja az új alkotmányt, amely deklarálja s szocializmus győzelmét a SZU-ban. Ez elméleti síkon elmossa a szocialista forradalom és a szocializmus mint társadalomelméleti formáció közötti különbséget. A felbontott kaukázusontúli föderáció helyett Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán önálló köztársaságokként lépnek be a SZU-ba. A KVB nevét Legfelsőbb Tanácsra változtatják.
XI. 30. A Pravda közli Sztálin 1931-es nyilatkozatát a Zsidó Távirati Ügynökségnek arról, hogy a SZU-ban az antiszemitizmust büntetik.
Az év folyamán Tagkönyvcsere. 1935–36-ban kb. 170 000 tagot zárnak ki, ez a tagság 9,1%-a.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me