Gazdaság

Full text search

Gazdaság
II. 14–15. – A XX. pártkongresszus elfogadja a 6. ötéves tetvet (1956–60). (Ez az első hosszú lejáratú terv, amelyet békeidőben félbeszakítanak.) A kongresszus határozata a városokban elrendeli a kötetező középiskolai oktatás bevezetését.
III. – Megszüntetik a vasúti politikai osztályokat.
VIII. – A magángazdasági tevékenység növekedése aggasztja a hatóságokat, ezért minden városi lakost, s mindazokat, akik nem kolhoztagok és állatot tartanak, adófizetésre köteleznek. Ugyanez a rendelet megtiltja a parasztoknak, hogy állataik hizlalására az állami boltokban kenyeret, burgonyát s más élelmiszert vásároljanak.
IX. 8. – Rendelettel bevezetik a minimális béreket (városon 300, falun 270 rubel), amely az addigi minimumot lényegesen emeli. Az alacsony keresetű munkások átlagosan 33%-os béremelést kapnak.
XII. – Kb-ülés dönt a 6. ötéves terv felülvizsgálatáról. A minisztériumok munkájának összefogására az állami gazdasági bizottságot gazdasági csúcsminisztériummá igyekeznek átalakítani, amely utasításokat ad valamennyi gazdasági minisztériumnak.
Az év folyamán Széles körű szociális intézkedéseket hoznak: a fiataloknak változatlan fizetés mellett rövidebb munkaidőt vezetnek be. 2 órával csökkentik a heti munkaidőt; az iparban a napi átlagos munkaidő 7,96 óra, bejelentik, hogy fokozatosan bevezetik a 7 órás (szombaton 6) munkanapot; a szülési szabadságot 112 napra emelik; visszavonják a hiányzás és az engedély nélküli munkahely-változtatás elleni büntetőjogi intézkedéseket; a közép- és felsőfokú oktatásban megszüntetik a tandíjat; a nyugdíjakat átlagosan 81%-kal emelik.
– Az 1946–53 között Lengyelországból a SZU-ba szállított szén értéke fejében törlik az összes régi lengyel adósságot.
– 5 évvel az USA után megkezdik a tranzisztorok sorozatgyártását a SZU-ban.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me