Gazdaság

Full text search

Gazdaság
IV. Az állami tervbizottság a kb elé terjeszti a 6. ötéves terv módosított változatát, jóváhagyására azonban nem kerül sor. Elhatározzák, hogy az 1959-65-ös időszakra hétéves tervet készítenek.
– Megszüntetik a „kötelező önkéntes” kölcsönjegyzést, de 20 éves moratóriumot jelentenek be a régi kötvények törlesztésére és kamatainak visszafizetésére.
VII. – Megtiltják a nők alkalmazását a bányákban, kivéve a felügyeleti és szolgáltatási munkákat.
XII. – A kb-ülés bírálja a szakszervezeteket a dolgozók érdekvédelmének és érdekképviseletének elhanyagolásáért.
Az év folyamán Hruscsovnak febr.-ban sikerül elérnie, hogy a gazdaságirányítás szervezeti átalakításának nem az 1956. dec.-i kb-ülésen elfogadott változatát bocsássák vitára, s emeljék törvényerőre máj.-ban, hanem egy ezzel teljesen ellentétes elképzelést, amely a minisztériumok birodalomépítő tevékenységéből és az elégtelen együttműködésből eredő hátrányokat az ipari minisztériumok teljes megszüntetésével igyekszik kiküszöbölni. A polgári termelést folytató ipari vállalatokat a regionális népgazdasági tanácsok vezetése alá helyezik. Mindegyik népgazdasági tanács teljes felügyeletet gyakorol a hozzá tartozó vállalatok fölött, tagjait a köztársasági minisztertanács nevezi ki, s annak is felelősek. Az össz-szövetségi állami tervbizottság felelős az általános tervekért, a tervek egyeztetéséért, a legfontosabb árucikkek köztársaságonkénti elosztásáért, anélkül, hogy végrehajtó hatalommal rendelkezne. Ezt az össz-szövetségi kormányra bízták. Az állami gazdasági bizottság megszűnik.
– A nem mezőgazdasági dolgozók havi adómentes bérminimumát 370 régi, pénzreform (1961) előtti rubelre emelik.
– Vízre bocsátják az első atom-jégtörőhajót (Lenin jégtörő).

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me