Politika

Full text search

Politika
I. 9. A párt propagandamunkájáról szóló kb-határozat fellép egyes helyi nacionalista megnyilvánulások ellen.
I. 13. Megszüntetik a szövetségi BM-et. Funkcióit átadja a közbiztonsági minisztériumoknak átkeresztelt tagköztársasági hivataloknak. Egyben csökkentik a belügyi dolgozók egyes fizetési és nyugellátási kedvezményeit. „Népi osztagokat” kívánnak szervezni munkásokból, alkalmazottakból.
I. 14–15. A Legfelsőbb Tanács ülésén Vorosilovot saját kérésére nyugállományba helyezik. Az LT-elnökség elnökévé Brezsnyevet nevezik ki.
I. 15. Bejelentik a szovjet fegyveres erők létszámának további 1,2 millió fővel való csökkentését. – Ugyanakkor Hruscsov bejelentést tesz egy „hihetetlen erejű” új szovjet fegyverről. Hamarosan megkezdődik a tábornokok és tengernagyok egész sorának elbocsátása a hadseregből, ami kihívja a katonai vezető körök elégedetlenségét.
V. 1. U–2-es amerikai kémrepülőt lő le Szverdlovszk térségében a szovjet légvédelem. Az incidens miatt elmarad a hónap közepére Párizsba tervezett csúcsértekezlet.
VI. Az SZKP KB „információs feljegyzést” juttat el a többi kommunista párthoz, melyben a KKP vezetőinek elméleti nézeteit és igényeit bírálja (hasonló levelet küldött a KKP is a testvérpártoknak, az SZKP nézeteit bírálva). 13-án Pravda-cikk a kínai ultrabalos tendenciák veszélyeiről.
VIII. 5. A SZU 12 tengeri mérföldre terjeszti ki felségvizei határait.
IX. 20-tól Hruscsov részt vesz az ENSZ-közgyűlés XV. ülésszakán. 23-án nyilatkozatot terjeszt elő a gyarmati országok és népek felszabadításáról, ill. az általános és teljes leszerelésről kötendő szerződés tervezetéről. 30-án beszédet mond Kína törvényes jogainak helyreállításáról az ENSZ-ben.
XI. 10.–XII 1. Öt kommunista és munkáspárt képviselőinek tanácskozása Moszkvában (a JKSZ nem küldte el képviselőit). Az elfogadott nyilatkozat megállapítja, hogy létrejöttek a szocializmus további döntő győzelmének szilárd előfeltételei; elítéli a JKSZ opportunizmusát és revizionizmusát, ugyanakkor hangsúlyozzák a dogmatizmus és a szektásság veszélyeit is (ez a kínai nézetek elítélését jelenti). A KKP képviselői (Liu Sao-csi és Teng Hsziao-ping) a zárt ajtók mögötti éles viták ellenére végül aláírják a nyilatkozatot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me