Politika

Full text search

Politika
II. 27. A halálbüntetés további kiterjesztése a rendőri szervek elleni erőszak, a nemi erőszak és a korrupció esetére.
IV. 23–25. A Legfelsőbb Tanács határozatot hoz az új alkotmány kidolgozásáról.
VI. 1–3. Az áremelést és bércsökkentést eredményező normarendezés miatt általános sztrájk tör ki Novocserkasszkban. A munkások felvonulnak a város főterére, ahol a pártbizottság épületét védő hadsereg sortűzzel és harckocsikkal támad rájuk. Sok halott és sebesült. A szervezők közül 7 embert kivégeznek, 103-at száműznek.
VII. 3–8. Raul Castro kubai katonai küldöttség élén Moszkvában tárgyal. Feltehetően itt születik megállapodás közepes hatótávolságú nukleáris rakéták és atombomba hordozására is alkalmas repülőgépek Kubába szállításáról.
VII. 9–14. Általános leszerelési és béke-világkongresszus Moszkvában.
VII. 13. A SZU bejelenti, hogy megoldotta a rakétaelhárító rendszer technikai problémáit.
X.10. Egyes rakéták már bizonyosan megérkeztek Kubába.
X. 16. Az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója bemutatja Kennedynek azokat a fényképfelvételeket, amelyek bizonyítják, hogy a SZU nem légvédelmi rakétákat (mint állítja), hanem nukleáris töltet hordozására is alkalmas föld-föld rakétákat telepít Kubába.
X. 22.–XI. 20. Kubai rakétaválság. 22-én esti tévébeszédében Kennedy bejelenti a Kuba elleni blokádot, s további intézkedéseket helyez kilátásba; ugyanitt ismerteti döntésének okait is. A SZU tiltakozik az amerikai lépés ellen, és tagadja, hogy támadófegyvereket telepített volna Kubába; az ügyben az ENSZ BT összehívását kéri. Mindkét országban riadókészültségbe helyezik a hadsereget, a nukleáris erőket is. 28-án megszületik a megállapodás: az USA kötelezettséget vállalt, hogy nem támadja meg Kubát és megszünteti a blokádot, a SZU leszereli és kivonja hadászati támadófegyvereit a szigetországból. Titkos megállapodás születik a Törökországba és Olaszországba telepített amerikai Jupiter rakéták leszereléséről is. Mikojan Kubába repül, hogy tájékoztassa a megállapodásról Fidel Castrót, aki tiltakozik a megegyezés ellen, és általános mozgósítást rendel el. XI. 20-án az USA formálisan is föloldja a tengeri blokádot.
XI. 24. A kb határozata alapján a Legfelsőbb Tanács elnöksége létrehozza a kb és a minisztertanács ellenőrzésére a párt- és állami ellenőrző bizottságot.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me