Politika

Full text search

Politika
II. 21. Az SZKP KB levelet intéz a KKP KB-hoz a nemzetközi munkásmozgalom egységének helyreállításáért. Ezzel megkezdődik a 2 párt rendszeresen nyilvánosságra hozott levélváltása.
II. 23. A SZU-ban hivatalos látogatáson tartózkodó Fidel Castro az első külföldi, akit kitüntetnek a Szovjetunió Hőse címmel. (A kubai politikus 1963 nov. elején már kritikus megjegyzésekkel illette Hruscsov politikáját).
VI. 20. Genfben megállapodás születik a Moszkva és Washington közötti közvetlen telefonvonalról, a „forró drótról”. (VIII. 30-tól működik.)
VII. 7-től A SZU, az USA és Nagy-Britannia képviselői tárgyalásokat kezdenek az atomfegyver-kísérletek megszüntetéséről. VIII. 5-én elfogadják a légköri, kozmikus és víz alatti atomfegyver-kísérletek beszüntetését tartalmazó egyezményt („részleges atomcsend”). Ezt a továbbiakban 96 ország elfogadja, Kína és Franciaország elutasítja.
IX. A sajtóban megjelenik a „nagy évtized” kitétel a hruscsovi korszakról.
XIl. 16–19. A Legfelsőbb Tanács ülésén úgy határoznak, hogy 1963-hoz képest 1964-ben 600 millió rubellel csökkentik a katonai kiadásokat.
Az év folyamán Tovább tart Hruscsov népszerűségének 1962-ben kezdődő csökkenése; párhuzamosan folyamatosan erősödik a személyének mértéktelen dicsőítésére irányuló ideológiai és propagandakampány.
Az 1960-as évek elején Az elvi, nevelő jellegű intézkedések mellett adminisztratív intézkedéseket is hoznak a pravoszlávia ellen.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me