Politika

Full text search

Politika
I–IV. A köztársasági alkotmányok kidolgozása.
I. 14. A kb, a kormány, a szakszervezetek központi tanácsa és a Komszomol munkaversenyt hirdet a termelés hatékonyságának és minőségének javítása érdekében.
IV. 14. Tbilisziben tömegtüntetések kezdődnek, mert a köztársaság új alkotmánytervezetéből kihagyják a grúzra mint államnyelvre történő utalást. A kaukázusi nyugtalanságok miatt Grúzia, Örményország és Azerbajdzsán alkotmánytervezetét módosítják, s a nemzeti nyelveket ismételten államnyelvvé teszik.
IV. 27. Az afganisztáni hatalmi harc során a népfronttaktikát képviselő Nur Muhamed Taraki eltávolítja és prágai nagykövetté nevezi ki a diktatórikus megoldás mellett síkra szálló Babrak Karmalt.
VII. 3–4. A kb plénuma a szovjet agrárpolitika 1965 óta legátfogóbb elemzését adja. A kritika hatására 10-nél több kormányrendelet születik a mezőgazdaság fejlesztéséről.
X. 21. Mikojan halála.
XI. 27. A kb plénuma személyi kérdésekről dönt: a párt káderpolitikáját meghatározó Konsztantyin Csernyenko teljes jogú pb-tag lesz Nyikolaj Tyihonovot és Eduard Sevardnadzét pedig a pb póttagjaivá választják.
XII. 5. Taraki afgán miniszterelnök barátsági és együttműködési szerződést ír alá Moszkvában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me