Gazdaság

Full text search

Gazdaság
I. 1. – Életbe lép az új vállalati törvény, az év elejétől az iparvállalatok 60%-a működik önelszámoló formában.
I. – A SZU első közvetlen kötvénykibocsátása Nyugaton, 100 millió svájci frank értékben 10 éves futamidővel. (1986-ig a SZU nem vehetett fel kötvénykibocsátás formájában kölcsönöket, mivel az 1917 előtti cári kötvények rendezésének ügyében vitában állt Nagy-Britanniával.)
– Az Állami Bank mellett 5 másik, különféle területre szakosodott bank jön létre. Külföldi kölcsönök felvételére továbbra is csak az Állami Banknak és az átalakult Külgazdasági Banknak van joga. Az év nyarán engedélyezik a szövetkezeti bankok alapítását is. (1989. febr.-ban összesen 55 bank működik a SZU-ban.)
II. – Először vezetik be a szerződéses üzemeltetést az iparban. E működési formát eddig csak a mezőgazdaságban és a szolgáltatásokban alkalmazták. A Moszkva melletti butovói építőipari kombinát minden állóeszközét a dolgozók veszik bérbe az államtól, s használatáért előre meghatározott bérleti díjat fizetnek. A fennmaradó nyereséggel a közösség maga rendelkezik.
IlI. – A pb bírálja a központi gazdaságirányító testületeket, mert korlátozzák a vállalati önállóságot azzal, hogy az állami megrendelések a vállalati kapacitások nem csupán 60–70%-át kötik le, ahogyan azt a vállalati törvény elfogadásakor feltételezték, hanem gyakorlatilag kiterjednek a kapacitások 100%-ára.
– Összeül a IV. össz-szövetségi kolhozkongresszus az új alapszabályzat és a szövetkezeti törvény tervezetének megvitatására.
– Utoljára 1969. nov.-ben volt kolhozkongresszus.
V. – A Legfelsőbb Tanács elfogadja a szövetkezeti törvényt, amely a szövetkezeteket az állami vállalatokkal azonos jogokkal ruházza fel. A társadalmi vita során a tervezet 50 pontjából 42-t módosítottak. Ugyanezen ülésen elfogadják a 2000-ig szóló lakásprogramot, mely minden szovjet családot lakáshoz kíván juttatni.
– Az állami statisztikai bizottság felmérése szerint a hazai termékek 90%-a nem üti meg a nemzetközi mértéket.
VI. – A kormány munkakapcsolatot létesít a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és a Világbankkal.
– A pártértekezlet idején hangzik el először hivatalos szovjet megnyilatkozás az inflációról. Mértékét 1–2%-ra becsülik. 1960-hoz viszonyítva 1988-ban 1 rubel 42 kopejkát ér.
– Az iparban fizetett átlagbér 213 rubel, a mezőgazdasági munkásoké pedig 152 rubel.
IX. – A kisszövetkezetek száma 1987. júl. óta 3709-ről 32 561-re nő. forgalmuk eléri az 1040 millió rubelt.
– Enyhítik a 3 éve érvényben lévő szeszesital-árusítási korlátozásokat, miután az alkoholellenes kampány kudarcba fulladt, a munkahelyeken ugyanolyan sokat isznak, mint régebben. Becslések szerint egy átlag szovjet állampolgár évente 70–90 órát áll sorba – csak szeszes italokért.
Az év folyamán Egy CIA-tanulmány szerint 1988-ban a SZU-ban a GNP mindössze 1,5%-kal, az ipari termelés 2,3%-kal nőtt, a mezőgazdasági termelés pedig 2%-kal visszaesett. A II. világháború óta először csökkennek az ország nehézipari beruházásai.
– Az év végén 191 bejegyzett vegyes vállalat működik a SZU-ban (tőkés partnerekkel 164, szocialista partnerekkel 27).
– A SZU 15 köztársaságából 8-ban még mindig jegyre osztják a húst.
– 13 millió ember, a városi családok 22%-a él rossz lakáskörülmények között. A gyermekhalandóságot tekintve a SZU az 50. helyen áll a világon. A kórházak 35%-ában nincs melegvíz-szolgáltatás, 30%-uk nincs csatornázva.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me