Politika

Full text search

Politika
I. 2. Korlátozzák a magánszövetkezetek tevékenységét. Az újonnan alakult szervezeteknek tilos bármilyen alkohollal, valutával, könyvkiadással vagy videokölcsönzéssel kapcsolatos tevékenységgel foglalkozni.
I. 4. Feloszlatják az antiszemita propaganda céljára 1983-ban létrehozott Anticionista Bizottságot.
I. 12. A Legfelsőbb Tanács döntése értelmében nemzetiségi zavargások miatt különleges irányítási formát vezetnek be a Karabahl Autonóm Területen.
II. 2. A Varsói Szerződés egyesített fegyveres erőinek élére Kulikov marsall távozása után Pjotr Rusevet nevezik ki.
II. 15. Az utolsó szovjet katona is elhagyja Afganisztánt.
III. 12. Kisinyovban a február végi több ezres tüntetést megismételve tömegdemonstrációra kerül sor a moldován nyelv és a totin írás visszaállítását követelve.
III. 15–16. A kb mezőgazdasággal foglalkozó plénuma megszünteti az állami agráripari bizottságot, s létrehozza a kormány mellett működő élelmezési és felvásárlási állami bizottságot. Az ülés vitájában kompromisszum születik az agráripari kombinátok elsőbbségét valló ligacsovi irányvonal és a bérleti rendszer elterjesztését szorgalmazó gorbacsovi álláspont között. Az ülés különbizottságot állít fel Jelcin, volt moszkvai első titkár politikai megnyilatkozásai kivizsgálására.
III. 18. Az Abház ASZSZK-ban tömeggyűléseken követelik a Grúziából való kiválást, az önálló szövetségi köztársaság státusát. Az események Tbiliszi éles reagálását váltják ki.
III. 26. Parlamenti választásokat tartanak; a szovjet fővárosban és a Baltikumban 84% körüli a részvételi arány. A képviselői helyekért induló pártvezetők 20%-a kibukik a választásokon. Az egyjelöltes körzetekben induló pártállami vagy katonai vezetők 40%-át nem választják meg. Moszkvai választókerületében 90%-os, elsöprő győzelmet arat Jelcin.
IV. 7–8. Tbilisziben a nemzeti jelszavakat hangoztató békésen tüntető tömeget a Belügyminisztérium különleges egységei – ideggázt is felhasználva – brutálisan szétverik. (18 halott és 127 sebesült.)
IV. 25. A kb ülésén 83 nyugdíjast felmentenek tagsága alól (köztük Gromikót, Zimjanyint, Gyemicsevet, Alijevet, Tyihonovot, Kulikovot, Szolomencevet). A megüresedett helyek egy részét nem töltik be, így az SZKP KB létszáma 301-ről 251-re csökken.
V. 5. A lett parlament az észt legfelsőbb tanács jan. 18-i döntéséhez hasonlóan államnyelvvé nyilvánítja nemzeti nyelvét.
V. 15–18. Gorbacsov 30 évi szünet után Pekingbe látogat. A szovjet–kínai kapcsolatok teljes normalizálását célzó tárgyalásokkal egy időben diákmegmozdulások kezdődnek a kínai fővárosban.
V. 25.–VI. 9. Moszkvában megnyílik a Legfelsőbb Tanácsot újraválasztó népi küldöttek kongresszusa. A példátlanul hosszú időtartamú és szokatlanul éles vitákkal teli ülésszakon Szaharov képviselő javasolja, hogy a Legfelsőbb Tanács hatáskörének egy részét adják át a népképviseleti kongresszusnak. A tanácskozás a Szovjetunió államfőjévé Mihail Gorbacsovot, kormányfőjévé pedig Nyikolaj Rizskovot választja.
VI. 4–12. Az üzbegisztáni Fergana-völgyben fegyveres üzbégek pogromokat rendeznek a betelepített meszheti törökök között. A rendet a hadsereg bevetésével s a betelepítettek elköltöztetésével állítják helyre
VI. 16–19. Novil Uzeny kazah városban 3 halottat és 53 sebesültet követelő összecsapások az őslakos kazah és az odatelepült kaukázusi lakosság között.
VI. 20. Gennagyij Geraszimov szóvivő egyéni újságírói véleménynek nyilvánítja a TASZSZ éles hangú kommentárját a Nagy Imre-temetés alkalmával jún. 16-án elhangzott gyászbeszédekről.
VI. 26. – Egy Echo–2 típusú, nukleáris fegyvereket hordozó szovjet atom-tengeralattjáró balesete a Medve-szigetektől (Norvégia) 350 km-re délre. – Megkezdődik az újonnan megválasztott Legfelsőbb Tanács első (aug. 4-ig tervezett) ülésszaka. Ismét Nyikolaj Rizskovot választják kormányfőnek.
VI. 28. Besszarábia és a Szovjetunió „újraegyesítésének” (1940. VI. 28.) évfordulós ünnepségeit nacionalistának bélyegzett csoportok zavarják meg Moldáviában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me