A párizsi kongresszus, 1856

Full text search

A párizsi kongresszus, 1856
A cári Oroszország a bécsi kongresszus óta vitathatatlanul a kontinentális Európa vezető hatalmassága volt. A dinasztikus terjeszkedés, amely a rendszer lényegéből fakadt, ezekben az években jelentős területekkel növelte a cárizmus birtokállományát. A hódítás azonban Közép-Ázsiára és a Távol-Keletre korlátozódott, Európában csupán bizonyos pozíciónyereséget könyvelhetett el. Oroszország végső soron nem tudta vezető szerepét a számára legfontosabb európai probléma, a keleti kérdés megoldására kihasználni. Az 1848–49-es forradalmakban s az azt követő években foganatosított orosz fellépések azonban nyilvánvalóvá tették a cári külpolitikai vezetés számára Európa gyengeségét, és azt, hogy a további orosz lépések nem ütköznének hathatós ellenállásba. 1849 nyarán a magyar forradalommal szembeni orosz intervenció mentette meg a Habsburg monarchiát az összeomlástól, 1850. nov.-ben pedig az orosz diplomácia beavatkozása kényszerítette Poroszországot a német államok egyesítését dezavuáló olmützi szerződés aláírására. A lekötelezett Ausztria és a megfegyelmezett Poroszország szomszédságában veszélytelennek tűnt minden közel-keleti vállalkozás.
I. Miklós orosz cár már 1844-ben Európa beteg emberének nevezte Törökországot, 1852-ben pedig – a kedvezőnek ítélt körülmények közepette – kifejezett ajánlatot tett felosztására. Angliáé lett volna Egyiptom és Kréta, Oroszország megkapta volna Konstantinápolyt, a Balkánon pedig orosz protektorátus alatt álló kis államok rendezkedtek volna be. Az angol diplomácia azonban inkább érdekeiben állónak tekintette a török integritást, mint az esetleges osztozkodást, és elutasítóan válaszolt. A cári külpolitika ekkor, a nyugati hatalmak passzivitásával számolva, az orosz-török viszony kiélezésébe kezdett, s miután a török kormány nem teljesítette az indokolatlan kéréseket, 1853. máj.-ban megszakította a diplomáciai kapcsolatokat. Ugyanekkor az orosz csapatok megszállták a török protektorátus alatt álló Moldvát és Havasalföldet. Mindez előjátéka volt a Konstantinápoly ellen irányuló hadjáratnak. Kiderült azonban, hogy a nyugati hatalmak várható passzivitásával kapcsolatos feltételezések megalapozatlanok. III. Napóleon francia császár biztosította az angol kormányt, hogy kész együttműködni vele Törökország megvédésében. A török kormány a két nyugati nagyhatalom tanácsára ultimátumban tiltakozott a dunai fejedelemségek megszállása ellen, majd 1853. okt. 4-én hadat üzent Oroszországnak. Az angol–francia és török meghatalmazottak 1854. márc. 12-én aláírták a konstantinápolyi szövetségi szerződést, amelyben a nyugati hatalmak kötelezettséget vállaltak Törökország területi integritásának megvédésére. 1854. márc. 28-án Anglia és Franciaország hadat üzent Oroszországnak.
A 3 hatalom ellen hadiállapotba került Oroszország hagyományos szövetségeseitől, Ausztriától és Poroszországtól sem kapott segítséget. A két hatalom 1854. ápr. 20-án szövetségi szerződést írt alá, amelynek kifejezetten oroszellenes éle volt. Ausztria 1854. jún. 14-én szerződéses kötelezettséget vállalt Törökországgal szemben, hogy minden eszközzel, szükség esetén fegyverrel is kényszeríti Oroszországot, hogy az kiürítse a dunai fejedelemségeket. Az osztrák nyomásnak engedve az oroszok 1854. aug. 8-án elhagyták Moldvát és Havasalföldet, ahová aug. 22-én osztrák csapatok vonultak be. A Törökország elleni hadműveleti tevékenység ettől kezdve csupán a Kaukázus környékére korlátozódhatott. A háborút kezdeményező Oroszország elszigetelődött, és az ellenséges hatalmak gyűrűjébe került.
Az osztrák fegyveres semlegesség hátrányos helyzetbe hozta Oroszországot, de az osztrák pozíció a nyugati hatalmak szempontjából sem volt egyértelműen kedvező. Ez a fegyveres semlegesség ugyanis eleve lehetetlenné tette az Oroszország elleni „nagy hadjárat” megindítását, amire egyébként a nyugati hatalmakban sem volt meg az igazi hajlandóság. A hadüzenetek és a katonai felvonulások után így nem hadműveletek, hanem diplomáciai tárgyalások következtek. Az osztrák fővárosban 1854. aug.-ban nagyköveti szinten konferencia kezdődött. A szövetségesek megbízottai átnyújtották az orosz meghatalmazottnak a „bécsi négy pontot”, amelyben a dunai fejedelemségek nemzetközi felügyeletét, a törökországi keresztények kollektív védelmét, a dunai hajózás nemzetközi ellenőrzését és az 1841-es tengerszoros-egyezmény revízióját javasolták. Miután I. Miklós elutasítóan válaszolt, 1854. szept.-ben angol és francia csapatok szálltak partra a Krím félszigeten.
A megkezdett és alapjában véve jelentéktelen erőkkel folytatott hadműveletek mellett továbbra sem lehetett nélkülözni a diplomáciai hadviselés eszközeit. Ausztriára fokozott nyomás nehezedett, hogy valljon színt és lépjen fel Oroszország ellen. Buol-Schauenstein külügyminiszter követelésére Ferenc József végül beadta derekát: Ausztria az 1854. dec. 2-án aláírt bécsi szövetségi szerződéssel csatlakozott a koalícióhoz, s kilátásba helyezte az Oroszország elleni beavatkozást. Határozatlan ígéretét azonban nem tudta beváltani. Amikor a frankfurti diétán az osztrák küldött előhozakodott a Német Szövetség államai haderejének mozgósításával, elutasításba ütközött. A nagypolitikában akkor még alig ismert porosz küldött, Bismarck gróf befolyása megakadályozta a keleti kérdés germanizálását. Ausztria a bizonytalan Németországgal a hátában nem léphetett be a keleti háborúba. A tehetetlen angol és francia diplomáciát a Szárd Királyság felajánlkozása vezette ki a zsákutcából. Cavour piemonti miniszterelnök az olasz egyesítéshez szükséges külső támogatás megszerzése érdekében kilátásba helyezte a fegyveres közreműködést. Anglia és Franciaország örömmel kapott az ajánlaton. Az 1855. jan. 26-án aláírt katonai egyezmény értelmében a Szárd Királyság 15000 katona kiállítását vállalta.
A 15 000-es olasz hadsereg megjelenése érezhetően megnövelte a krími expedíció ütőerejét: az orosz védekezés Szevasztopol várába szorult vissza. I. Miklós 1855. márc. 2-án meghalt, s ezzel a háború befejezésének személyi akadálya elhárult. Az új cár, II. Sándor, porosz tanácsra hajlott bizonyos engedményekre, de a bécsi négy pontot egészében véve ő sem volt hajlandó elfogadni. A katonai és diplomáciai helyzet azonban tovább romlott Oroszország számára. 1855. szept. 8-án elesett Szevasztopol, 1855. nov. 21-én pedig Svédország szövetségre lépett a nyugati hatalmakkal Oroszország ellen. A legsúlyosabb azonban az volt, hogy 1855. dec. 28-án Ausztria is ultimátumot nyújtott át Oroszországnak: ha nem fogadja el a bécsi négy pontot, Ausztria hadüzenetével is számolnia kell. A szövetségesek ugyancsak jelezték, hogy ragaszkodnak a bécsi négy ponthoz, ezenfelül a Fekete-tenger semlegesítését és Besszarábia átengedését is követelték. Szevasztopol megmutatta, hogy az orosz hadsereg nem egyenrangú ellenfele a nyugati haderőnek. A birodalom hatalmas tartalékainak mozgósítására pedig a cári rendszer keretei között nem volt lehetőség. II. Sándor úgy döntött, hogy aláveti magát a bécsi négy pontnak, s elfogadja a szövetségesek békeajánlatát. Az ellenségeskedések 1856. jan. 10-én véget értek.
A békeszerződés kidolgozására hivatott nemzetközi kongresszus 1856. febr. 25-én nyílt meg Párizsban. A kongresszuson Anglia, Ausztria, Franciaország, Poroszország, Oroszország, a Szárd Királyság és Törökország meghatalmazottai vettek részt. Oroszország a krími háborúban katonai vereséget szenvedett ugyan, a vereség azonban nem volt olyan mértékű, ami szigorú békefeltételeket indokolt volna. Angol és osztrák részről mindamellett jelentkeztek ilyen törekvések. A Palmerston vezetése alatt álló angol kormány, amelyet Clarendon külügyminiszter képviselt a kongresszuson, Oroszország kaukázusontúli területeinek (Örményországnak és Grúziának) független állami státust indítványozott, Besszarábiát pedig egészében Törökországhoz szándékozott csatolni. A Buol-Schauenstein vezetése alatt álló osztrák küldöttség támogatta e javaslatokat. Oroszországnak azonban már a kongresszus előtt sikerült kitörnie a diplomáciai elszigeteltségből, s megnyerni az angol és az osztrák törekvésektől tartó Franciaország támogatását. Az orosz küldöttséget vezető Orlov és a francia küldöttség élén álló Walevski külügyminiszter együttesen elgáncsolta az angol és az osztrák terveket.
A békeszerződést a 7 hatalom megbízottjai 1856. márc. 30-án írták alá. A szerződés értelmében helyreállt a háború előtti területi status quo. Oroszország visszaadta Törökországnak Kars erődjét, ill. az orosz csapatok által megszállt többi kaukázusontúli területet, a szövetségesek pedig kiürítették a Krím félszigeten megszállt területeket, köztük Szevasztopol erődjét. A háború előtti állapothoz képest mégis annyi változás történt, hogy Besszarábia déli részét Moldvához csatolták. A 6 hatalom kötelezettséget vállalt Törökország függetlenségének és területi integritásának garantálására. Törökország ennek fejében kötelezettséget vállalt a határai között élő keresztények sorsának megjavítására. A dunai hajózás a Nemzetközi Duna-bizottság felügyelete alá került. Moldva és Havasalföld török szuverenitás alatt megtartotta addigi privilégiumait. Oroszország kötelezettséget vállalt, hogy az Aaland-szigeteken nem létesít erődítményeket. Végül – és ez érintette a legérzékenyebben Oroszországot – a Fekete-tengert és partvidékét semlegesítették, és megtiltották számára hadiflotta, valamint part menti erődítmények létrehozását. Az intézkedés valamennyi fekete-tengeri államra vonatkozott.
A párizsi szerződés alapokmányát különféle megállapodások egészítették ki. Az aláírók elismerték az 1841-es tengerszoros-egyezmény érvényét, s megerősítették, hogy idegen nemzet hadihajói béke idején nem futhatnak be a Boszporuszba és a Dardanellákba. Oroszország és Törökország megállapodott, hogy 6-6 kisméretű hadigőzösnél többet nem tart a Fekete-tengeren. Anglia, Ausztria és Franciaország 1856. ápr. 15-én szerződést írt alá, amelyben garantálta Törökország függetlenségét és területi integritását, s kinyilvánította, hogy a párizsi szerződés bármilyen megsértését casus bellinek tekinti.
Oroszország nem szenvedett katasztrofális vereséget, és a párizsi béke nem eredményezett lényeges változtatást Európa politikai térképén. A krími háború és a párizsi béke mégis fordulópont lett: Oroszország európai hegemóniájának vége szakadt, s a változásokra érett Európában a bécsi kongresszus által teremtett viszonyokat nem lehetett már sokáig fenntartani. A párizsi szerződés cikkelyei sem bizonyultak tartósnak. Gorcsakov orosz kancellár 1870. okt. 31-én egyoldalúan felmondta a szerződésnek a Fekete-tenger semlegesítésére vonatkozó cikkelyeit, és ezt a felmondást az 1871. márc. 13-i londoni szerződés nemzetközi jogi érvényre emelte, az 1878. márc. 3-i San Stefanó-i békeszerződés értelmében pedig Besszarábia déli része visszakerült Oroszországhoz.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me