Az anglikánok

Full text search

Az anglikánok
A protestáns egyházak közül – történetét, felépítését és szertartásait tekintve – az anglikán egyház áll a legközelebb a katolikus egyházhoz.
VIII. Henrik angol király nem vallási, hanem hatalmi meggondolásokból kiindulva, 1534-ben elszakította Rómától az angliai katolikus egyházat, s a mindenkori angol uralkodó alá tartozó államegyházat alapított. Később, VI. Edward uralkodása idején, 1547-ben bevezették a kálvini hitvallást, a két szín alatti áldozást, s eltörölték a kötelező papi nőtlenséget. Azóta az anglikán egyház hivatalos tanítása protestáns, de az egyházi hierarchia megtartotta a katolikus egyházra jellemző püspöki felépítését. Az érsekeket és a püspököket az uralkodó, mint az egyház legfőbb feje nevezi ki. Az anglikán egyház spirituális vezetője a canterburyi érsek, aki – a többi főpásztorral együtt – automatikusan tagja a parlament felsőhazának. Az egyházmegyék esperesi kerületekből állnak. Az egyházközségi tanácsok képviselői (lelkészek és civilek) részt vesznek az esperesi és az egyházmegyei zsinat munkájában. Megtartották a papszentelés katolikus módját, tehát a szertartást, akárcsak a fiatalok konfirmálását, az apostolutódnak számító püspök végzi.
Az anglikán egyházon belül két fő irányzat él évszázadok óta. Az egyik az ún. High Church, a magas egyház, amely ragaszkodik a keresztény tradíciókhoz, s a reformáció előtti kereszténységgel való szerves kapcsolatra helyezi a hangsúlyt. Szertartásai hasonlítanak a katolikusokéihoz, s vallják, hogy az egyháznak fontos szerepe van az emberek üdvözülésében. A másik, az ún. Low Church, az alacsony egyház a kálvinista protestáns egyházakhoz áll közelebb, s a Szentírást tartja a legfontosabbnak. Ez utóbbi irányzatból szakadt ki a 18, sz. végén a metodista egyház. A britek gyarmati terjeszkedése révén az anglikán egyház a világ nagy részén elterjedt.
Ma az anglikán világközösség 27 autonóm egyházból áll, s közel 70 millió híve van a világon (Nagy-Britanniában 30 millió). Az egyházmegyék közel fele a Brit Nemzetközösség országaiban található. Az autonóm egyházak püspökeit az 1877-ben alapított, kötelező törvényhozó hatalommal nem rendelkező Lembeth-konferencia fogja össze (Lembeth a canterburyi érsek palotájának a neve).
Az anglikán közösség alapja egy 39 cikkelyből álló hitvallás; e szerint egyedül a hit üdvözít, két szentség van (keresztség és úrvacsora), és kizárólag a Szentírás lehet a hit alapja. (Ennek ellenére a High Church követői mind a 7 katolikus szentséget elismerik, s vallják, hogy ezeknek is szerepük van az üdvösség elnyerésében.) Nem fogadják el a kálvini eleve elrendelés tanát, mivel az szerintük reménytelenséggel töltené el a gyengébb lelkeket, viszont vallják a kegyelemre való kiválasztottság elvét.
A reformáció idején az anglikán egyházban megszűntek a szerzetesrendek, de a 19. sz. közepén az ún. Oxford-mozgalom (a katolikus egyházhoz való közeledés mozgalma) hatására a rendek kezdtek újra megalakulni. Ma már léteznek anglikán bencések, ciszterciek, különböző apácarendek, ill. a modern katolikus kongregációk anglikán megfelelői. A Lembeth-konferencia 1930-ban ismerte el az anglikán szerzetesség intézményét.
A legtöbb anglikán egyházban ma már nőket is pappá szentelnek, s elvileg annak sincs akadálya, hogy püspök legyen belőlük. E kérdés azonban erősen megosztja az egyébként sem egységes anglikán papságot és hívőket, s az utóbbi években visszavetette a Rómával korábban megkezdett ökumenikus párbeszédet is. A Lembeth-konferenciához tartozó egyházak részt vesznek az Egyházak Világtanácsa munkájában.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me