Bevezető

Full text search

Bevezető
Köszöntjük az olvasót ezzel a terjedelmében, külső és belső formátumában, szerkesztési elveiben és alapinformáció-szolgáltatásában változatlan, minden más tekintetben azonban teljesen újszerű, sorrendben immár negyedik Tények Könyvével.
Kezdettől fogva tudtuk-éreztük, hogy a mindannyiunkat próbára tevő, felénk is újabb és újabb kihívásokat intéző változások közepette – a korábbi években szerzett tapasztalatok ellenére – az idén sokkal nehezebb lesz olyan almanachot készíteni, amely egyszerre próbálja meg követni az eseményeket és közben egy adott keresztmetszetben tükrözni a világ és az ország pillanatnyi állapotát.
Ahhoz, hogy azt, amit most közreadunk, minél kevésbé érezhesse bárki is már a megjelenés pillanatában elavultnak – jóllehet, az efféle évkönyvek természetéhez tartozik, hogy igazán megbízhatóan csak a múltba pillanthatnak – a feldolgozott időszakot az eddigi 12-ről 15 hónapra terjesztettük ki, a kézirat lezárását pedig akkorra időzítettük, amikor korábban a Tények Könyve már kapható volt. Az így okozott késedelemért – csakúgy, mint a számunkra is elkerülhetetlennek bizonyult áremelésért – ezúttal is elnézést kérünk, „vétségünkre” a produktum, reméljük, mentséget szolgáltat.
Az Európa keleti felében megindult történelmi változást, ami megannyi emócióval, hevülettel és indulattal, személyes és össznépi sorsfordulattal jár együtt, azonnal a tények, számok, adatok érzelemmentes, rideg tükrébe állítani: belátjuk, kockázatos vállalkozás. De ha komolyan vesszük azt a szándékot, amivel annak idején belevágtunk – hogy ti. a sok-sok egymás mellé állított Tények Könyve idővel tegnapi-mai-holnapi életünk archívuma lesz –, akkor ezt a kockázatos is vállalnunk kellett.
A már említett kihívásnak engedve, két alapvető változtatást tettünk az előző kiadásokhoz képest. Az első fejezetben lényegében duplájára növeltük az év hazai és nemzetközi eseménykrónikáját. S mert a történések, fejlemények nagy része így is csak a jelzés szintjén fért bele a kronológiába, a könyv belső szerkezetének „átszabásával” összesen háromszáz oldalnyi – több mint ezer kéziratpapírt kitevő – helyet kapott Magyarország, nagyjából fele-fele arányban megosztva a gazdaság, illetve a politika és a társadalom témái között.
Meggyőződésünk, hogy ez a terjedelmi – és természetesen tartalmi – bővítés találkozni fog olvasóink érdeklődésével. (Hasonló céllal teljesen az aktualitásokhoz igazítottuk a történelemről – Németország, Baltikum – és tekintettel az egyházak társadalmi szerepének újraformálódására és az idei pápalátogatásra, a kereszténységről szóló fejezeteket.)
A gazdaságban és a társadalomban, a politikai struktúrában, az intézményekben és az emberi kapcsolatokban végbemenő változások egyébként – bármily furcsán is hangzik – nem könnyítették meg a szerkesztők dolgát. Az eddig alkalmazott adatgyűjtési és feldolgozási módszerek az átalakulás „tettenérésére” sokszor alkalmatlannak bizonyultak, sőt, hasznosságuk sok tekintetben visszamenőleg is megkérdőjelezhető. A bizonyos adatok közzétételével kapcsolatos korábbi titokzatosságot pedig egyfajta „közlési káosz” váltotta fel, nagyobb óvatosságra intve az információk kezelésében. Az új szervezetek és intézmények viszont éppen azzal a „gyermekbetegséggel” küszködnek, hogy – megfelelő infrastruktúra hiányában – sokszor még a saját tevékenységükkel közvetlen összefüggésben sem rendelkeznek a szükséges adatokkal.
Mindez, persze, még nem ad felmentést egy ilyen típusú almanach összeállítói számára, akik – hitük szerint – ezúttal is az összes, általuk hozzáférhető és relevánsnak ítélt, az olvasó tájékozottságát növelő és tájékozódását segítő ténybeli információt adják közre: Magyarország és a világ sajátos gyorsfényképét az évezred utolsó évtizedének küszöbén.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me