Vámkezelési fajták

Full text search

Vámkezelési fajták
Árutovábbítás: A vámhivatal az árut egy másik vámhivatalhoz (pl. a határvámhivatalból belterületi vámhivatalhoz) utalja vámvizsgálatra, az áru azonosítására és a vám megállapítására.
Vámkedvezményes (engedélyjegyes) eljárás: Egyes kereskedelmi áruforgalomban behozott árukat (pl. Hycomat gépkocsikat) vámkedvezmény illet meg mindaddig, amíg a jogszabályban meghatározott „kedvezményes módon” használják őket. Ezért ezen vámkezelés nemcsak vámvizsgálatból, a vámfizetési kötelezettség megállapításából, a vám kiszabásából és beszedéséből áll, hanem a felhasználás ellenőrzéséből is.
Raktározás: Átmeneti időre – a vámvizsgálat során megállapított határidőig – az árut raktárban kell elhelyezni. Vám- vagy előjegyzési (konszignációs) raktárba, vállalati vámraktárba, a fuvarozó-, a szállítmányozóvállalat és a posta raktárába, ill. rakodóhelyére. Ha helyben nincs vámraktár, továbbá ha a vámárut nem szabad vámraktárba felvenni, a vámáru „vámraktáron kívüli raktározásra” is kerülhet.
Behozatali előjegyzés: Az ideiglenes jelleggel, devizafizetési kötelezettség nélkül, a külföldi tulajdonjogának fenntartásával behozott árukat előjegyzésbe veszik, mondván, e termékeket meghatározott idő múlva – a kiállítás, a vásáron való bemutatás, a kipróbálás végeztével, a bérleti, haszonbérleti és lízingszerződés, a bérmunka teljesítését követően – kiviszik az országból. (A behozatali előjegyzés vámvizsgálatból, a vámfizetési kötelezettség és a visszaviteli határidő megállapításából áll.)
Kiviteli előjegyzés: Azokat az árukat, amelyeket visszahozatali kötelezettséggel szállítanak ki, kiviteli előjegyzésbe veszik a kivitelre kerülő áru azonosságának megállapítása végett.
Kiléptetés: A kiviteli ellenőrzés alá vont és a kiviteli előjegyzésben kezelt, továbbá a külföldre visszaszállításra kerülő árukat a határvámhivatal kilépteti. A kiléptetés ellenőrző vizsgálatból és az áru külföldre történő kilépésének megállapításából áll.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me