ÉSZTORSZÁG

Full text search

ÉSZTORSZÁG
Terület: 45100 km2. Fekvés: a Szovjetunió ÉNY-i részén, a Balti-tenger és a Finn-öböl partján. Szomszédai Oroszország (K), Lettország (D). Lakosság: 1 583 000. Népsűrűség: 35 fő/km Nemzetiségek: észt 64,7%; orosz 27,9%; ukrán 2,5%; belorusz 1,6%; finn 1,2%; egyéb 2,1%. A Szovjetunióban élő észtek 99,72%-a él Észtország területén. Városi lakosság: 75%. Főváros: Tallinn (kb. 500 000). Városok: Tartu, Narva, Kohta-Järve, Pärnu. Vallás: a döntő többség lutheránus.
1988. ápr. 13. – Az észt televízió vitaműsorában felhívás hangzik el egy a peresztrojkát támogató demokratikus szervezet (Népfront) felállításáról.
1988. jún. 25. – Az észt parlament visszaállítja a hagyományos észt nemzeti szimbólumokat, így a kék-fekete-fehér zászlót is.
1988. aug. 22. – Bruno Saul észt miniszterelnök Finnországban kijelenti: hónapokon belül megvalósulhat az észt tagköztársaság gazdasági és pénzügyi autonómiája.
1988. okt. 2. – Tallinnban ülésezik az észt népfrontkongresszus. A tanácskozás a helyi nyelv egyenjogúsításának és a peresztrojka támogatásának jegyében zajlik.
1988. nov. 8. – Észtországban lemond a nagyobb autonómia hívének számító Bruno Saul miniszterelnök.
1988. nov. 16. – Az Észt Legfelsőbb Tanács rendkívüli ülésszaka kinyilvánítja Észtország szuverenitását. Az észt parlament föderatív szerződés megkötését javasolja a Szovjetunió Legfelsőbb Tanácsának. A szovjet parlament elveti a szovjet sajtó által is élesen támadott észt alkotmánymódosítást.
1989. jan. 18. – Az észt parlament az államnyelv rangjára emeli az észt nyelvet.
1989. júl. 24–27. – Mintegy 13 ezren – javarészt orosz nemzetiségűek – sztrájkba lépnek az új választójogitörvény-tervezet nyilvánosságra hozatala után, annak diszkriminatív rendelkezései miatt. A sztrájkot 3 nap után felfüggesztik, amikor, kormánydelegáció kezd tárgyalásokat a sztrájkolókkal. Kompromisszum nem születik, így a törvény elfogadásakor, aug. elején újabb sztrájkhullám kezdődik.
1989. aug. – A szovjet parlament elfogadja – első olvasatban – az Észtország és Litvánia által beterjesztett törvényjavaslatot a két köztársaság gazdasági önállóságra történő áttéréséről.
1989. aug. 8. – Az észt parlament apró változtatásokkal elfogadja az új választójogi törvényt. Megmaradnak azonban a törvény diszkriminatív jegyei: kirekeszti a választók köréből a köztársaság területén 5 évnél rövidebb ideje élőket, s a megválaszthatók köréből a 10 évnél kevesebb ideje Észtországban lakókat. A törvény elleni tiltakozásul mintegy 40 ezren lépnek sztrájkba.
1989. szept. – Ülésezik „Észtország Népeinek” III. Fóruma. A tanácskozás munkájában 14 etnikai csoport képviselői vesznek részt.
1989. dec. 10. – Tanácsi választások Észtországban.
1990. jan. – Az észt főváros ad otthont a szovjetunióbeli szociáldemokrata pártok és csoportok szövetségét létrehozó kongresszusnak. Az észt legfelsőbb tanács gazdasági szuverenitására hivatkozva (amit a szovjet parlament 1989. nov. 27-i törvénye szentesített) önmagára nézve érvénytelennek tekinti a szovjet állam 1990-es költségvetési törvényét.
1990. márc. 18. – Parlamenti választások Észtországban.
1990. márc. – Ülésezik az Észt Kommunista Párt XX. kongresszusa. A párt a központi bizottság által beterjesztett dokumentumban önállósodása mellett foglal állást. A küldöttek egy csoportja ezt nem támogatja, majd amikor már úgy tűnik, hogy sikerül kompromisszumos megegyezésre jutni, 123 küldött bejelenti, hogy Moszkvához hű platformot hoz létre, kiválik a kongresszus további munkájából.
1990. máj. 13. – Az észt, a lett és a litván parlament elnöke nyilatkozatot fogad el köztársaságaik együttműködéséről. A tallinni találkozón felállítják a balti államok tanácsát. Ismételten kinyilvánítják közös törekvésüket államaik teljes függetlenségének elnyerésére.
1990. máj. 15. – Az észt parlament előtt a köztársaság nem észt lakosságának képviselői szovjet zászlók alatt tüntetnek a függetlenségi törekvések ellen.
1990. júl. – Az észt parlament határozata lehetővé teszi magánboltok, -éttermek és szolgáltató szalonok nyitását.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me