1882

Full text search

1882
Jan. 4. – I. Vilmos császár a porosz államminisztériumhoz intézett leiratában hangsúlyozza igényét a birodalmi politika személyes irányítására. Robert von Puttkamer porosz belügyminiszter utasítja a hivatalnokokat, hogy a választásokon a kormány politikáját képviseljék.
Jan. 17. – Otto Schott áthelyezi üveglabóratóriumát Jénában.
Máj. 20. – Az 1879. oki. 7-én kötött kettős Olaszország belépésével hármas szövetséggé alakul át.
Máj. 31. – Újabb két ún. enyhítő vagy béketörvény helyezi hatályon kívül a kultúrharctörvényeket.
Jún. Először rendezik meg a kieli hetet, amely versenyekből és kulturális programokból áll. – A birodalmi parlament elutasítja a dohánymonopolium-törvényt. Ugyanakkor Otto von Bismarck birodalmi kancellár már 1881-ben munkásbaleseti törvényét újból elnapolják.
Júl. 26. – Bayreuthban bemutatják Richard Wagner Parsifalját.
Dec. – Frankfurt am Mainban gyárak és bankok megalapítják a Német Gyarmatosítási Egyesületet. Az alapító és az első elnök a politikus Hohenlohe-Langenburg Arnim herceg.
Az év folyamán – Robert Koch felfedezi a tuberkulózis bacilusát. – Friedrich Ratzel kidolgozza az ún. emberföldrajzot, amely nagy jelentőséget tulajdonít az emberiség fejlődésében az éghajlatnak. – Maximilian Schumann feltalálja a páncéllöveget. – C. Wolf biztonsági lámpát készít bányászok számára. – Jénában megalakul a Jénai Schott és Társai Üvegművek. – Berlinben egy utcában elektromos ívlámpákat helyeznek üzembe. – 4 kötetben jelennek meg Friedrich Nietzsche filozófiai aforizmái (Die fröhliche Wissenschaft). – Joseph Kürschner a német nemzeti irodalom jeles alkotásainak kritikai kiadására 222 kötetben sorozatot alapít. – Berlinben Német Botanikus Társaság alakul. – Megalakul Németország Evangélikus Fiatalembereinek Birodalmi Szövetsége.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me