Nemzetközi kereskedelem, pénzügyek

Full text search

Nemzetközi kereskedelem, pénzügyek
A világkereskedelem 1989-ben is a világgazdasági növekedést meghaladó ütemben, 7,25 százalékkal bővült, az 1 évvel korábbi 9 százalékkal szemben. Ez a gazdasági tevékenységek lelassulását és a befektetési kedv gyengülését jelzi –, írta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) az 1989. évi világgazdaság teljesítményéről készített tanulmányában. A kereskedelem ingadozásainak leginkább kiszolgáltatott fejlődő országok összesített folyó fizetésimérleg-hiánya 1989-ben 14 milliárdra rúgott. Nemzetközi gazdasági konferenciákon rendre erőfeszítéseket próbáltak tenni a világkereskedelmi- egyensúlyzavarok enyhítésére, szinte eredménytelenül. Az amerikaiakat és a japánokat egyre inkább aggasztja; hogy az EGK egységes piacának 1992-re tervezett megvalósulása után még nehezebben tudnak majd behatolni a nyugat-európai piacra.
A kelet nyugati kapcsolatokban látványos fordulatok következtek be 1989–90 fordulóján. Történelmi jelentőségű egyezményt kötött 1989-ben a Közös Piac a Szovjetunióval. A 10 évre szóló egyezmény a kölcsönös kereskedelem élénkítését, az együttműködés kiterjesztését irányozza elő: A Közös Piac 1995-ig fokozatosan eltörli a szovjet ipari export útjában álló mennyiségi korlátozásokat. Moszkva viszont kedvező feltételeket teremt a közös piaci cégek szovjetunióbeli tevékenységéhez. Az egyezmény az együttműködés kiterjesztését irányozza elő 12 területen, beleértve az atomerőművek biztonságos üzemeltetését, a közlekedést és több tudományos műszaki témát. A Szovjetunión kívül más kelet-európai országok – így Magyarország és Lengyelország is – hasonló szerződéseket kötött az EGK-val.
A kelet-nyugati kereskedelmi és gazdasági kapcsolatokban bekövetkezett enyhülést jelzi, hogy jelentősen megkurtították a COCOM export-ellenőrzési listát. Az NDK-t majdnem minden korlátozás alól felmentették. Magyarország, Lengyelország és Csehszlovákia pedig ezentúl kedvezőbb exportengedélyezési elbírálásban részesül a „technológiailag érzékeny” áruk vásárlásakor.
De nemcsak Kelet és Nyugat közeledett egymáshoz 1989-ben, hanem a nyugat-európai integrációk is: a Közös Piac és az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) Brüsszelben megállapodott, hogy az egységes európai gazdasági térség létrehozásáról tárgyalásokat kezd. A skandináv országok nyomására az EFTA elfogadta az EGK-nak azt a kikötését, hogy a térség kialakításában és igazgatásában az EGK döntési autonómiája az érvényes. Az 1990-ben indult tárgyalások legfőbb célja a lakosság, az áru, a szolgáltatások és a tőke szabad áramlásának megvalósítása.
Ugyanakkor mintha lelassult volna az 1992-ben létrehozandó egységes, határoktól mentes Közős Piac megvalósításának folyamata. A szervezet 1990. júliusi dublini csúcstalálkozóján csupán abban egyeztek meg, hogy újabb kormányközi tárgyalásokat kezdenek a politikai és gazdasági unió megvalósításáról. A tervek szerint a decemberi római találkozón azt tisztáznák, hogy például a Tizenkettek kormányai mekkora döntési jogkört; milyen hatásköröket engedjenek át egy közösségi szintű kormánynak, illetve hogyan reformálják meg a közösség intézményeit.
Egyre több a gond a KGST országok egymás közötti kereskedelmében. A szervezet 1990 januárjában megtartott szófiai értekezletén a résztvevők körében általános volt az a vélemény, mely szerint terv helyett piac, kontingens helyett vállalatközi megállapodások, kölcsönös gazdasági segítség helyett üzleti kapcsolatok kellenek, de konkrétan a KGST megreformálására elhangzott elképzelések ettől némiképp eltértek. Így például szovjet részről azzal álltak elő, hogy a jelenlegi államközi szerződések, tervhivatalok által egyeztetett kontingensek fenntartása mellett, az elszámolásokban a mindenkori világpiaci árak figyelembevételével 1991-től folyamatosan térjenek át a dollárelszámolásra. A magyar álláspont, amelyet a lengyelek is támogattak, az volt, hogy a kereskedelmet dollárban kellene lebonyolítani, azaz nem csupán elszámolási, hanem tényleges fizetőeszközként kellene használni a dollárt. Hosszas, s szinte eredménytelen vita után végül a szervezet gyökeres reformja elmaradt, s szinte észrevétlenül kétoldalú, egymás között konvertibilis valutában elszámoló kapcsolatokra bomlott szét. Már-már nemzetközi kereskedelmi botrányt váltott ki, amikor júliusban a német valutaunió megteremtését követően kiderült, hogy az NDK a KGST-országokkal megkötött szerződéseit eredeti formájukban nem teljesíti. A KGST-reformra végül Gorbacsov tette a pontot, amikor elnöki rendelettel megerősítette: a Szovjetunió a piacgazdaságra való átállás jegyében 1991. január 1-jétől kemény valutában és világpiaci árakon számol el KGST-beli partnereivel.
1989 egyébként részben a kelet-európai országok megsegítésének jegyében tett el. Így például a 7 vezető tőkés ország júliusban megbízta az Európai Közösség Bizottságát, hogy hangolja össze a lengyel és a magyar reformfolyamat támogatására vállalkozó 24 fejlett tőkés ország ez irányú tevékenységét. Az előkészítő munka után szeptemberben ismertették az úgynevezett Phare-tervet. Ennek keretében 200 millió ECU-s hitelkeretet nyitottak a két ország számára, amelyhez még 100 millió ECU járult a tágállamok egyéni felajánlásaiból. Módosult a 24 legfejlettebb tőkés ország segélyprogramja 1990 júliusában, miután a reformfolyamatok a két országon kívül máshol is megindultak. Így a 24-ek úgy döntöttek, hogy a Phare-akciót továbbfejlesztik, létrehoztak egy 10 milliárd ECU értékű stabilizációs alapot, amelyből már más kelet-európai országok, így Bulgária, az NDK, Csehszlovákia és Jugoszlávia is kaphat. Az EGK 1990-es költségvetéséből 300 millió ECU-t irányzott elő Lengyelországnak és Magyarországnak adomány formájában, a többi négy kelet-európai ország pedig 200 millió ECU-ra számíthat a szervezettől. Az EGK a következő 2 évben összesen 2 milliárd ECU értékű adományt szán e térség országainak.
A hiteleken, segélyeken túl François Mitterrand francia elnök még 1989-ben tett javaslatára 1 évvel később 40 ország, valamint az EGK fennhatósága alá tartozó Európai Beruházási Bank és az EGK brüsszeli bizottsága részvételével a kelet-európai országok gazdaságai korszerűsítését szolgáló új bank, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) alakult. A 10 milliárd ECU (12 milliárd dollár) alaptőkéjű pénzintézet részvényeinek 51 százalékát az EGK-országok tartják a kezükben, a Szovjetunió, a KGST európai országai és Jugoszlávia az alaptőke 13,5 százalékát. Ami a pénzintézet tevékenységét illeti, a tervek szerint egyrészt kereskedelmi funkciókat látna el, amennyiben hiteleket közvetítene, másrészt befektetési társaságként működne, azaz tőkerészesedéssel szállna be a különböző kelet-európai magánvállalkozásokba.
A harmadik világ 1290 milliárd dolláros adóssághegyét csökkenteni hivatott Brady-terv első állomásaként a mexikói kormány 1989 augusztusában egyezséget kötött a neki hitelező 15 legnagyobb külföldi magánbankkal a velük szemben fennálló 54 milliárd dolláros adósságának 35 százalékkal történő csökkentéséről. Nicholas Brady amerikai pénzügyminiszter még márciusban vázolta fel annak az azóta Brady-tervként emlegetett adósságcsökkentő programnak a körvonalait, amely a legeladósodottabb országok terheinek enyhítését irányozta elő. A terv eredményességét korlátozza, hogy a magánbankok egyre inkább kivonulnak az eladósodottak megsegítéséből: míg 1987-ben még 559 milliárd dollár volt a magánbankok része a fejlődő országoknak nyújtott hosszú távú hitelekből, addig ez 1989-ben már csak 528 milliárdot tett ki. Eközben a nemzetközi pénzintézetek és a kormányok által folyósított hosszú távú kölcsönök összege 467 milliárdról 517 milliárd dollárra emelkedett.
A fejlődő országok nehezményezték; hogy a Párizsi Klub 12 tagországa megegyezett a varsói kormánnyal összadósság-állománya negyedének, 9,4 milliárd dollárnak 14 évre szóló átütemezéséről. Az összegből 3,4 milliárdot tett ki az 1989-ről elmaradt, 6 milliárdot pedig az 1991-ig esedékes törlesztések összege. A megállapodás vonatkozott a tőketörlesztésekre, a kamatokra, de még a fizetési moratórium idején esedékes kamatokra is. Mazowiecki miniszterelnök ezzel szemben nemcsak átütemezést, hanem az ország kamatterheinek jelenlegi szinten történő befagyasztását, gyors és hatékony adósságenyhítést is kért a Párizsi Klubtól. Lengyelországnak a mintegy 40 milliárd dolláros összadósság-állományából 27 milliárdot tesznek ki a kormánykölcsönök, 14 milliárdot pedig a kereskedelmi bankokkal szembeni tartozások. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 1990 február elején jóváhagyott Lengyelországnak egy 723 millió dolláros készenléti hitelt – ez az első hitel, amit Varsó a szervezetbe történő 1986-os felvétele óta kap. Az IMF-en kívül 1990 első két hónapjában a Világbank 630 millió dollárt, a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) 215 millió dollárt folyósított Lengyelországnak. Magyarország és Jugoszlávia is több hónapos csatározásokat vívott az IMF-fel, amíg sikerült elfogadtatniuk gazdasági programjukat, amely a soron következő készenléti hitel elengedhetetlen előfeltétele.
Először 1989-ben láttak napvilágot hiteles számok a kelet-európai országok adósságállományáról: E szerint a nyugati bankokkal szemben fennálló teljestartozásuk 86 milliárd dollárt tett ki, míg a nettó adósság mintegy 53 milliárd dollárra rúgott.
Elvi megállapodás született 1990 májusában a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagországai között, hogy a szervezet – immár kilencedik alkalommal, ezúttal 50 százalékkal – emeli alaptőkéjét. A döntés nyomán a szervezet alaptőkéje az eddigi 120 milliárd dollárról 180 milliárd dollárra emelkedett. A tervek szerint a kvótaemelés 1991. december 1-jén lép életbe, feltételéül szabták viszont, hogy a tartósan nem fizető országok mutassanak hajlandóságot, együttműködési készséget a Valutaalappal tartozásuk felszámolására. Csehszlovákia, Bulgária és a Szovjetunió-is jelezte csatlakozási szándékát a szervezethez.
Minden kétséget kizáróan az 1990-es év legnagyobb nemzetközi pénzügyi szenzációja a német valutaunió. A világ pénzpiacai még februárban – amikor a két német állam elhatározta a gazdasági uniót – kis híján pánikba estek, mivel attól tartottak, hogy a keletnémet vásárlók hirtelen költekezése következtében a nyugatnémet márka jelentősen meggyengül, s felfut az infláció. A monetáris unió kezdetekor a váltási napokra 23 milliárd NSZK-márkát, 11 ezer tonnányi pénzt szállítottak az NDK-ba, de az első jelek szerint a keletnémet lakosság nem költekezett. A bonni kormány az egyesítés első 4 évére 115 milliárd márkás alapot különített el.
A kelet-európai nyitás, a piacgazdaságokra való áttérés megindulása, a kelet-nyugati kereskedelem új lehetőségei szinte szárnyakat adtak a nyugati pénz- és értékpapírpiacoknak 1989–1990 fordulóján. A féléves értékelésnél az osztrák részvények kerültek az élre: átlagosan 22,5 százalékkal emelkedtek az árfolyamok. A második legmagasabb növekedést a hongkongi tőzsde mutatta, ahol a legfontosabb részvények árfolyama átlagosan 15,6 százalékkal emelkedett. A világ tőzsdéinek ranglistáján az élbolyban végzett Olaszország, Svájc és az NSZK is, ahol az árfolyam-növekedés meghaladta az 5 százalékot. Végül pozitív növekedéssel zárta 1990 első felét a Wall Street is, miután az év eleji gyenge kezdést kompenzálta a Dow-Jones-index második negyedév végén elért történelmi csúcsszintje. Ebben az időszakban az abszolút vesztes a tokiói tőzsde volt, ahol szinte már tőzsdekrach szintű visszaesés következett be: a Nikkei-index átlagárfolyama 30 százalékkal esett vissza, amit kismértékű növekedés követett, s így az átlagos veszteség 18 százalék volt.
 

 

A világkereskedelem mennyiségi növekedése és a cserearányok alakulása (évi %-os változás) A fejlett tőkés országok cserearányának alakulása (évi %-os változás) Egyes tömegáruk főbb csoportjainak áralakulása (USD-ár, évi %-os változás) A Világbank-árindex alakulása (USD, 1985 = 100) A világkereskedelmi szempontból fontos nyersanyagok reprezentatív árindexei (1985 = 100) A fejlett tőkés országok összesített fizetési mérlegének szerkezete (Mrd USD) Fizetésimérleg-egyenlegek összesítése (Mrd USD) A hivatalos tartalékok alakulása (Mrd SDR) Hivatalos aranytartalékok néhány országban az év végén (t) Nemzetközi finanszírozás (Mrd USD) Egy évnél hosszabb lejáratú (új) nemzetközi bankhitelek (a kölcsönfelvevő országok szerint [M USD]) Nemzetközi kötvénykibocsátások (Mrd USD) Eurokötvény-kibocsátások devizanemek szerint (M USD) Kelet-európai banktartozások* (M USD) A fejlődő országok külső tartozásai és arányuk az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) A fejlődő országok adósságszolgálata és annak aránya az áru- és szolgáltatásexporthoz (%) Jegybanki kamatlábak néhány országban (az időszak végén, éves kamatszázalék) Belföldi hitelkamatlábak néhány országban (évi átlagos %) Hosszú lejáratú kormánykötvények hozama (évi átlagos %) A londoni bankközi kamatlábak (LIBOR) alakulása (évi átlagos %) A világ 100 legnagyobb bankja, 1989 (M USD) A világ 10 vezető áru- és pénzügyi tőzsdéje (Forgalom a kontraktusok számával kifejezve) Az árutőzsdék legsikeresebb cikkei (Forgalom a kontraktusok számával kifejezve) Egyes színesfémek éves átlagárai a londoni fémtőzsdén (font sterling/tonna) A nemzetközileg legsikeresebb részvények 1989-ben (a forgalom alapján) A világ valutái (Financial Times, 1990. április 9.)

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me