FRANCIAORSZÁG

Full text search

FRANCIAORSZÁG
Nukleáris nagyhatalom, atomcsapásmérő eszközei francia ellenőrzés alatt állnak. NATO-tag, de 1966-ban De Gaulle elnök visszavonta erőit a szövetség integrált katonai szervezetéből. Ugyanakkor 48000 katonája állomásozik Németországban, s 1988-ban közös francia-német dandárt hoztak létre az európai „elem” erősítésére a NATO-ban. A Nyugat-európai Unió egyik fő támogatója. 25000 katonát állomásoztat külföldön: Francia Guyanában és az Antillákon csaknem 9 ezret, az indiai-óceáni Réunion és Mayotte szigeten több mint 3 ezret, Francia Polinéziában (ide tartozik a Mururoa-korallzátony, ahol a nukleáris kísérleteket végzik) közel 5500-at, a Melanéziához tartozó Új-Kaledóniában több mint 6 ezret. Az Öböl-háborúban 14000 katonával, főleg légierővel vett részt. Fegyveres erejének teljes létszáma 460000 fő, ebből 290 ezres a szárazföldi hadsereg, 93 ezres a légierő, 65 ezres a haditengerészet. A tartalékosok száma 420000. A félkatonai csendőrség állománya megközelíti a 100 ezret. A kötelező katonai szolgálatot 1992-ben tervezik 10 hónapra csökkenteni. Hadiipara több mint 200000 embert foglalkoztat, a Fegyverkezési Igazgatóságnak 73000 alkalmazottja van. A francia haderő szinte kizárólagos ellátója. Az ország a világ vezető fegyverexportőrei közé tartozik.
A szárazföldi erők fő csoportosítása a 170 ezres Első Hadsereg, főhadiszállása Strasbourgban van, s a közép-európai hadszíntéren való bevetésre képezték ki. Állományába tartozik 5 nukleáris tüzérezred, amelyeket Pluton rövid hatótávolságú rakétákkal szereltek fel. A másik fő csoportosítás a Gyorsreagálású Hadsereg (47000 fő). amelyhez ejtőernyős, légi deszant, légi szállítású hadosztályok tartoznak. AMX-30 és AMX-10 harckocsik mellett közel 1500 Milan típusú tankelhárító rakétája és 200 Roland típusú légelhárító rakétarendszere van. A Francia Légiónak, amely 1831 óta létezik, közel 9000 katonája van, felerészben nem franciák, főhadiszállása a Marseille melletti Aubagne.
A francia nukleáris erő javát a tengeri telepítésű ballisztikus rakéták, ill. a stratégiai nukleáris bombázók adják. A haditengerészetnek 6 atommeghajtású tengeralattjárója van, egyenként 16 atomrakéta indítására alkalmasak. Két repülőgéphordozó anyahajója (Clemenceau és Foch) alkalmas az atombombákkal is felszerelhető SuperEtendard csapásmérő gépek szállítására. Ezeken a hajókon találhatók a szinte kivételnek tekinthető amerikai gyártmányú F-8E Crusader típusú harci gépek. A nagy létszámú flotta hajókat állomásoztat az Indiai-óceán déli részén, és a csendes-óceáni nukleáris kísérleti központ környékén. A légierő csak a Mirage és a Jaguar különböző változatait használja, stratégiai „karja” a 20 darab Mirage-IV típusú szuperszonikus nukleáris bombázó, amelyet légi „tankerek” egészítenek ki. Nyilván csereüzlet keretében brazil gyártmányú kiképző-összekötő gépeket is használ.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me