OROSZORSZÁG

Full text search

OROSZORSZÁG
Földrajz: Terület: 17075000 km2, Magyarországnál kb. 184-szer nagyobb. Szomszédai: Kína, Mongólia, KNDK, Kazahsztán, Azerbajdzsán, Grúza (D), Norvégia, Finnország, Észtország, Lettország (É), Belorusszia, Ukrajna (Ny).
Népesség: Lakosság (1989): 147386000. Népsűrűség: 9/km2. Etnikai csoportok: orosz 82,6%; tatár 3,6%; ukrán 2,7%; csuvas 1,2%; baskír, lengyel, német, udmurt, burját, mari, jakutszk, oszét. Vallás: pravoszláv. Főváros: Moszkva (1989): 8769000. Városok: Nyizsnyij-Novgorod (korábban: Gorkij), Volgográd, Szverdlovszk.
Államforma: köztársaság. Államfő: Borisz Jelcin (1991. jún. óta).
Gazdaság: GDP/fő (*1990): 2718 USD.
Az 1917. nov.-i bolsevik forradalom után a szovjet hatalom bázisa, 1922. dec.-ben a Szovjetunió alapító tagköztársasága. 1990. szept.-ben a Legfelső Tanács 500 napos gazdasági tervet hirdet meg, amely a piacgazdasági áttérést teszi lehetové. Eszerint 1991. jan.-tól megkezdődik a privatizálás, elismerik a föld magántulajdonát. Febr.-ban a Legfelső Tanács arról dönt, hogy a köztársaság részt vesz a márc.-i unió-népszavazáson. A parlament elnöke, Jelcin kiterjedt hatalmi jogkört kap. A szénbányászok sztrájkolnak, Gorbacsov lemondását követelik. Jelcin aláírja előttük, hogy a bányák orosz fennhatóság alá kerülnek. Máj.-ban külön orosz belbiztonsági szervezetet hoznak létre, megteremtik az orosz elnöki rendszer jogi kereteit. Jún.-ban Jelcint az első közvetten köztársasági elnökválasztáson államfővé választják. Ezzel egy időben közvetlen választások erősítik meg hivatalában a moszkvai és a leningrádi polgármestert, Popovot és Szobcsakot. Júl.-ban Jelcin száműzi az SZKP-t a hivatalokból és gyárakból. Aug.-ban a puccsisták elleni akciók élére áll, elismeri a balti köztársaságok függetlenségét. Ősztől átveszi a kezdeményezést Gorbacsovtól a Szovjetunió utódszervezeteinek kialakításánál. Meghatározó szerepet játszik dec.-ben a minszki, majd az alma-atai megállapodásoknál. Az Orosz Köztársaság a Szovjetunió jogutóda, a nemzetközi szervezetekbe, a külképviseletekbe, a Kreml tornyára az orosz zászló kerül. Megoldatlan probléma a nukleáris fegyverek közös ellenőrzése a többi, immár független volt szovjet köztársasággal, valamint az Orosz Köztársaság területén élő vagy oda települni szándékozó kisebbségek, autonómiák ügye, közöttük a tatárok, vagy a volgai németek problémája.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me