Bevezető

Full text search

Bevezető
A greenwichi dombtetőn, a királyi tengerészeti obszervatórium épületének falán széles kék csík jelzi: itt húzódik a nulladik délkör, innen osztották a világot keleti és nyugati hosszúsági fokokra. A kapu melletti falrészben ott a huszonnégyes beosztású óra, az ún. standard idő mérője. Az örökérvényűség, a mindig azonos alapértékek – ha úgy tetszik, viszonyszámok jelképei, a kikezdhetetlen, megfellebbezhetetlen ténybeli igazság. Velük átellenben, a Temze folyó túlpartján építészeti csodák, az egykori londoni dokkok helyén emelt Canary Wharf posztmodern együttese viszont már annak szimbóluma: hogyan múlhat el akár a legnagyobb birodalmak dicsősége is – jelen esetben a világ egyik leggazdagabbjaként számon tartott Reichmann családé.
Nekünk, e kötet szerkesztőinek az okozta a legtöbb fejtörést az immár ötödik Tények Könyve összeállítása során: állíthatunk-e bármit is – a számok, adatok, tények nyelvére lefordítva -100 százalékos bizonyossággal a mai világban, illetve képesek leszünk-e – ugyanezen eszköztár segítségével – a valóságot minél jobban megközelítő pontossággal számot adni a világban végbemenő változások erejéről és irányáról.
Nem tagadjuk: soha ennyit nem kételkedtünk a munkatársaink, szerzőink segítségével összegyűjtött információk valódiságában, a folyamatok ábrázolásának számszerűsíthetőségében, az adott dologra vonatkozó valamennyi jellemző tény feltárhatóságában, mint most. És lehetséges, hogy az idén közzétett adatok hibaszázaléka nagyobb, mint a korábbi években, mint ahogyan a becslés önmagában kétséges gyakorlatát is többször kellett alkalmaznunk, mint szívünk szerint tettük volna. Mégis, úgy érezzük: sikerült tetten érni a változásokat, legalábbis addig a pillanatig, ameddig a szerkesztés munkáját egyáltalán elnyújthattuk, a múlt év legvégéig.
Ez már a második olyan Tények Könyve, amely nem 12, hanem 15 hónap tükre próbál lenni, ez is magyarázza, hogy az utolsó, még „előállítható" adatok hol az 1990-es, hol pedig az 1991-es évről tudósítanak. Azé az időszaké, amelyben a világ kevesebb lett egy- az eddig legrövidebb életű – birodalommal (ez volt a Szovjetunió), egy soknemzetiségű és több tekintetben is egyensúlyi szerepet betöltő állammal (ez volt Jugoszlávia), viszont nemcsak a szétválás, de az újraegyesítés (Németország) folytán is gyarapodott a történelem új szereplőivel. 1991 a demokrácia és a nacionalizmus, az integráció és az elkülönülés, az erőszak terjedésének és a vele szembeni határozott fellépéseknek a jegyében zajlott világszerte.
Kelet-Közép-Európában 1989 – némi eufemizmussal „rendszerváltásnak" keresztelt békés társadalmi forradalmait a gazdasági viszonyok szétzilálódása, az emberek életkörülményeinek drasztikus romlása követte, miközben megjelentek már egy új érdektagolt és értékorientált társadalom kezdetei is, nem kevés anakronizmussal elegyedve. A Tények Könyvének azonban nem az a feladata, hogy minősítsen, hanem hogy ábrázoljon. Méghozzá nem a szerkesztők ízlése szerint megválasztott nézőpontból és színekkel, hanem a lehető legobjektívebben. Annyira objektíven, amennyire azt a rendelkezésre álló adatok csak tehetik. Elismerjük: a gyűjtés szempontjai lehetnek szubjektívek is, ezért is várjuk nagy kíváncsisággal olvasóink véleményét, mi az, amit hiányolnak és mi az, amit esetleg fenntartással fogadnak a 852 oldal végiglapozása után.
A remélhetőleg pozitív válaszokból kaphatunk kellő biztatást ahhoz, hogy – amennyiben pénzünk is lesz hozzá – hatodszorra is belevágjunk ebbe a szellemi kalandnak is beillő vállalkozásba. Itt, a keleti hosszúság 17. és 22. foka között.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me