A tőzsde szabályai

Full text search

A tőzsde szabályai
A Budapesti Értéktőzsde a magyar értékpapírpiac központi intézménye. Magánjogi társaság, amelynek jogi személyiségét az Értékpapír Törvény biztosítja. Tulajdonjogilag az államtól független, nem nyereségérdekelt szervezet, amelyet az értékpapírpiac közvetítő intézményei alapítottak. A tőzsde állami felügyeletét az Állami Értékpapír Felügyelet látja el.
A tőzsde önszabályozó szervezet, az értékpapírtörvény feljogosítja arra, hogy a törvényi kereteket betartva, de alapvetően saját maga állapítsa meg a tőzsdei kereskedés szabályait, a vállalatok tőzsdei bevezetésének feltételrendszerét. A tőzsdei intézmény hatósági jellegű feladatokat is ellát, őrködik a piac tisztasága, a szabályok betartása és érvényre juttatása felett. Jogosult díjakat szedni és szankciókat alkalmazni.
A tőzsde ugyanakkor önkormányzati szervezet is, amely jogosult tisztségviselőit megválasztani, visszahívni. A tőzsde közgyűlését a több mint 50 tagból álló tulajdonosi kör alkotja. A tőzsdetanácsban nemcsak a tulajdonosok, hanem – mintegy az egész értékpapírpiacot reprezentálva – a befektetők és a kibocsátók érdekeit képviselő személyek is részt vesznek.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me