Tőzsdei folyamatok

Full text search

Tőzsdei folyamatok
A magyar gazdaság helyzete és fejlődése az elmúlt időszakban kevéssé kedvezett a tőzsde fejlődésének és az értékpapír-forgalom bővülésének. A monetáris szigor, az infláció és az inflációs várakozások jelentős mértékű általános kamatláb-emelkedéshez vezettek. Emiatt versenyképtelenné váltak a közép-, ill. hosszú lejáratú, fix kamatozású, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, így a tőkepiacnak ez a része 1990–91-ben gyakorlatilag befulladt.
Az értékpapírpiacon jelenleg a nagyon rövid lejáratú papírokat keresik, amelyek azonban általában nem tőzsdeképesek.
A cégek társasággá alakulása, az állami tulajdon magántulajdonba adása, az ún. privatizáció s ennek részeként a részvénypiac kialakulása ugyan már 1989-ben elkezdődött, de a privatizáció tőzsdét is érintő része – néhány kivételtől, például az 1990-ben tőzsdére bevezetett IBUSZ-részvényektől eltekintve – még nem indult meg. Az Állami Vagyonügynökség által 1990. szept.-ben meghirdetett első privatizációs program keretében eladásra kerülő 20 nagyvállalat részvényei közül 1991-ben egy sem került a tőzsdére. A Budapesti Értéktőzsdére 1991. szept.-ig 19 társaságot vetettek be, jó részük már megalakulásukkor is magáncég volt (pl.; Fotex, Kontrax). A folyamatosan növekvő részvények piaci értéke 1991. szept.-ben meghaladta a 40 Mrd Ft-ot, míg 1990-ben a tőzsdealapítást követően, az árfolyamértéken számított forgalom (kötvény, részvény, azonnali, határidős, opciós ügylet) mindössze 12 Mrd Ft volt. A tőzsdei forgalom növekedését elősegítette a tőzsdetagok számának gyarapodása, ill. átstrukturálódása is. Csökkent a bankok szerepe, nőtt a brókercégeké. A forgalmat ugyan összességében kevés tőzsdetag bonyolította, de időközben mégis nőtt az aktív résztvevők száma.
Az alapítást követő első fél évben a részvényforgalom súlyának növekedésével egy időben jelentős mértékben visszaesett a kötvények forgalma. 1990 első félévében a forgalom háromnegyed része még a kötvények adásvételéből adódott, a második félévben ez az arány 13%-ra csökkent, és 1991-ben a kötvényforgalom az összforgalom 1%-át sem érte el. A forgalom napi értéke rendkívül változó képet mutat, 1990-ben ugyan az átlagos napi forgalom 17 M Ft volt, 1991-ben meghaladja a 40 M Ft-ot, de volt olyan nap, amikor a forgalom még a 10 M Ft-ot sem érte el, máskor viszont 100 M Ft-nál is több volt.
Mint mindenütt a világban, a Budapesti Értéktőzsde forgalmát is befolyásolják a nemzetközi események. Az 1991. év eleji Öböl-háború, majd aug.-ban a jugoszláv fegyveres konfliktus és a moszkvai puccs hatására lanyha forgalom volt a tőzsdén. A vásárlásokat ugyanis túlnyomó részben külföldi befektetők biztosítják, akik igen érzékenyek a világ, de különösen a kelet-közép-európai régió eseményeire. Hazai intézményi befektetők ugyanis majdhogynem teljesen hiányoznak a Budapesti Értéktőzsdéről. Csekély azoknak a belföldi magánszemélyeknek a száma is, akik az utóbbi 2 évben részvényeket vásároltak, ill. rendszeresen tőzsdéznek. Úgyhogy a tőzsde egészségesebb működéséhez feltétlenül szükséges, hogy a jövőben a kisbefektetők megtakarításait a befektetési alapok, az egyéb intézményi befektetők a tőzsdei forgalomba összpontosítsák.
A tőzsdei árfolyammozgások hasonlóan alakulnak, mint a forgalom. Az árak rövid idő alatt jelentős mértékben mozdulnak el, fel vagy le. A változékony ármozgások ugyanis a születőben lévő pénzpiacok természetes velejárói. Általános következtetéseket legalább fél- vagy egyévi trendekből lehet csak levonni.
A tőzsdei árak változását megközelítően kifejező hányados átlagos árfolyamérték/névérték (P/E) –1991. jan.-ban 25,8 volt, majd ápr.-ban 29,7, ugrásszerűen megnőtt, júl.-aug.-ban azonban a mutató értéke 19 pontra süllyedt. Közel azonos változást mutat a Budapesti Értéktőzsde ideiglenes indexének alakulása is.
Hardy Ilona

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me