Adótörvények

Full text search

Adótörvények
Öt adótörvényt fogadott el 1991. év dec.-ben a képviselőház jórészt amiatt, mert a jogalkotási törvény szerint adót és adójellegű elvonást csak az Országgyűlés állapíthat meg. Olyan külföldi cégek, amelyeknek Magyarországon nincs ugyan bejegyzett vállalkozásuk, de pl. jogdíjból, építkezésből jövedelmük keletkezik, 1992-ig – egy kormányrendelet alapján – társulati adót fizettek. Ezek a vállalatok most a társasági adó „kalapba” kerültek. Hasonló okok miatt történt, hogy 1992-től a fogyasztási adóknak és a fogyasztói árkiegészítéseknek a mércékét nem kormányrendelet, hanem az 1992. évi állami költségvetési törvény melléklete határozza meg – azt követően, hogy az Országgyűlés a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésről is törvényt alkotott. A gépkocsik esetében az eddigi pénzügyminiszteri rendelkezés helyett 1992-re általános gépjárműadót vezettek be. A vállalkozásokra és a magánszemélyekre érvényes földadót is azt követően rendelték el törvényben, hogy – alacsonyabb szintű jogi szabályozás miatt – az Alkotmánybíróság 1991-ben a nagyüzemi mezőgazdaság földadóját hatályon kívül helyezte. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem módosították a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényt, hanem új kódexet készítettek, mert a jogszabály szemlélete egy lényeges ponton megváltozott; 1992-től általában a jövedelmet adóztatják. A jövedelem a bevételek és a költségek különbözete, megállapításához az állampolgároknak – kivéve a kizárólag bérből és fizetésből élőket – tételes nyilvántartást kell vezetniük bevételeik és költségeik alakulásáról.
A magánszemélyek jövedelemadójára és az alapvetően a vállalkozási nyereségadót felváltó társasági adóra vonatkozó módosítások lényege: csökken az adókedvezmények és mentességek köre, hogy bővüljön az adóalap. Ezáltal ugyan a társasági adó általános kulcsa 1992-re nem változott, mértéke továbbra is 40%, a magánszemélyek jövedelemadójának legmagasabb kulcsát azonban 50%-ról 40-re mérsékelték.
A kedvezmények szűkitése nem védi a már megszerzett jogokat. Az 1991. dec. 31-éig alakult belföldi tulajdonú magántársaságok pl. 1992-ben és 1993-ban is visszatarthatják adójuk felét, miközben mindez már nem jár az idén vagy jövőre alakuló cégeknek. Az elmaradott térségekben 1992 előtt alakult új cégeknek is jár az 5 évre kihirdetett kedvezmény. Mértéke a vállalkozás első évében 65%, a másodikban 50, a harmadikban 40, a negyedikben 20 és végül 10%. A mezőgazdasági vállalkozásoknak sem sérül az a joguk, hogy a még 1991-ben elkezdett beruházások után – az előző évi vállalkozási nyereségadó-törvény szerint – visszatartsák a beruházási költség 20%-át, vagy a hitelkamatok felét.
Az adózók csak a törvényekben felsorolt alapítványok javára történő befizetéseikkel csökkenthetik adóalapjukat. Az alapítványok adóalap-csökkentési jogosultságát az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) engedélyezi. A már működő alapítványoknak ez irányú kérelmüket febr. 15-ig kell benyújtaniuk az APEH-hez, amely az engedélyt márc. végéig adja ki. Ezért a törvény előírásai szerint 1992. márc. 15-éig minden alapítványi befizetés adóalap-csökkentő.
Végül említésre méltó módosítás az is, ha a vállalkozók – alkalmazottaikkal közösen – nyugdíjalapot hoznak létre, az erre fordított összeget (személyenként legfeljebb 500 ezer forintot, és az adott személy éves bérköltségének legfeljebb 25%-át) levonhatják az adóalapjukból. Igaz, e kedvezménnyel majd csak akkor élhetnek, ha elkészül a nyugdíjalapokról szóló törvény, amelyet a kormány 1992. harmadik negyedévére tervez.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me