Biztosítási miniszótár

Full text search

Biztosítási miniszótár
ajánlat a biztosítási szerződés létrejöttét kezdeményező jogi formula. Az ajánlatot – jogi értelemben véve – akkor is a szerződő (biztosított) teszi, ha a szerződéskötést a biztosító kezdeményezi. A szerződés az ajánlatnak a biztosító által történő elfogadásával jön létre. A szerződés akkor is 15 napon belül létrejön, ha a biztosító az ajánlatra nem válaszol.
alulbiztosítás áll elő, ha a biztosított összeg alacsonyabb, mint a vagyontárgy tényleges értéke. Ilyen esetben a biztosított csak arányos (pro rata) kártérítésre tarthat igényt: a térítés úgy aránylik a tényleges kárhoz, mint ahogy a biztosítási összeg aránylott a tényleges értékhez.
biztosítás kockázatkezelésre alkalmas vállalkozási forma, amelyben a biztosító felméri az azonos, vagy hasonló veszélynek kitett biztosítottak (veszélyközösség) kockázatait, matematikai alapon kikalkulálja a kockázatvállalás ellenértékét, s megszervezi a veszélyközösséget. A biztosító áruba bocsátja kockázatvállalását, a biztosított pedig megvásárolja azt.
biztosításfelügyelet szakmai hatóság, amely a termékek kontrolljával, valamint a biztosítók fizetőképességének folyamatos figyelemmel kísérésével őrködik a biztosítási piac felett; védve mind az állam, mind a biztosítottak érdekeit. Hazánkban az Állami Biztosításfelügyelet (ÁBF) egyben a szakma versenyhivatalaként is működik. Az ÁBF a pénzügyminiszter irányítása alatt tevékenykedik.
biztosítási esemény jövőbeli esemény, amelynek bekövetkezése kiváltja a biztosító teljesítési kötelezettségét. A biztosítási esemény szerződésben való meghatározása egyben a kockázatviselés terjedelmének meghatározási módszere. A biztosító kockázatviselésének terjedelmét kizárásokkal szűkítheti. A kizárt esemény nem biztosítási esemény. A biztosítási esemény bekövetkezését mindig a biztosítottnak kell bizonyítania.
biztosítási időszak az az időszak, amelyre a biztosítási díjat meghatározzák. Ez rendszerint 1 év, amely vagy a naptári évvel azonos, vagy a szerződéskötéstől számított 12 hónapos időszakkal. A díjmegállapításon túl a biztosítási időszaknak jelentősége lehet még a szerződés felmondásánál is; a szerződés – a díj oszthatatlansága miatt – csak a biztosítási időszak végére, azt legalább 30 nappal megelőzően, és csak írásban mondható fel. A biztosítási időszakra járó díjat a biztosítók határozzák meg. A díj általában éves, mindig előre, és egy összegben esedékes. A biztosítók havi, vagy negyedéves részletfizetést engedélyeznek ügyfeleiknek.
biztosítási szerződés kétoldalú jogügylet, amelyben a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a szerződésben meghatározott jövőbeli esemény (biztosítási esemény) bekövetkezésekor (általában) pénzbeli szolgáltatást nyújt. A másik szerződő fél a biztosítási díj megfizetésére vállal kötelezettséget.
biztosító egyesület nem profit jellegű szervezet, amely kizárólag tagjai számára végez biztosítási tevékenységet és nyújt szolgáltatást. A tagok nem biztosítási díjat, hanem egyesületi tagdíjat fizetnek. Főleg területileg, ill. szakmailag szerveződő, kölcsönösségen alapuló önsegélyezésre alkalmas biztosító szervezet.
biztosított az a személy, akinek életét, testi épségét, vagy vagyonát biztosították. A biztosító szolgáltatásának felvételére mindig a biztosított lesz jogosult, még akkor is, ha a szerződést nem ő kötötte, és a díjat sem ő fizette. Ez alól egy – értelemszerű – kivétel van: ha a biztosítási esemény a biztosított halála. Ilyenkor a szolgáltatásra a kedvezményezett jogosult.
bonus-malus a vagyonbiztosítási szolgáltatások mellékkötelme, amellyel a biztosító a tartósan kármentes ügyfeleit növekvő mértékű díjkedvezménnyel, vagy díjtérítéssel honorálja (bonus); míg a biztosító szolgáltatásait az átlagosnál gyakrabban igénybe vevőket díjemeléssel, vagy pótlékkal szankcionálja (malus).
bróker (biztosítási alkusz) független biztosításközvetítő ügynök. Míg a biztosító által alkalmazott, vagy megbízott ügynök a biztosító nevében jár el és kezdeményez üzletkötéseket, addig a alkuszt a biztosítási védelmet kereső ügyfél bízza meg, hogy számára megfelelő fedezetet (biztosítót) keressen. A létrejött üzletet – ennek ellenére – a biztosító honorálja jutalékkal az alkusznak.
exporthitel-biztosítás az áruhitelt nyújtó exportőrt védi a gazdasági (árfolyam-) és politikai kockázatok miatti veszteségtől. Az exporthitel-biztosítással Európában általában erre specializálódott intézetek foglalkoznak.
felelősségbiztosítás magánjogi kártérítési kötelezettséghez kapcsolódó biztosítási forma. A felelősségbiztosítási szerződésben a biztosító arra vállal kötelezettséget, hogy a károkozó helyett a károsultnak kártérítést fizet. A felelősségbiztosító még saját biztosítottjának szándékos magatartása esetén sem mentesülhet a kár megtérítése alól.
hitelfedezeti biztosítás a hitelt nyújtó pénzintézetek az adóstól sok esetben azt is megkövetelik, hogy a biztosítékadás klasszikus formáin (jelzálog, kezesség) túl biztosítási kötvény bemutatásával is garantálják a hiteltörlesztés fedezetét. A bankok lakás-, ill. vállalkozási hitelek nyújtása esetén az épület, ill. a vállalkozás biztosítását, vagy a hiteladós halála esetére szóló életbiztosítást követelnek.
indexálás inflációkövető megoldás a biztosításban, amelynek alapján a tartós biztosítási jogviszonyokban vagy a fizetendő díj, vagy a biztosító szolgáltatása, ill. mindkettő általában évenként módosul (legtöbbször emelkedik). Az index mértéke az inflációval, ill. annak egyes fogyasztói kosarakra gyakorolt hatásával arányos.
írásbeliség a biztosítási szerződés lényeges tartalmi eleme az írásban rögzítés. A biztosítási jogviszony kapcsán csak az írásban rögzített jognyilatkozatok érvényesek mind a biztosító, mind a szerződő (biztosított) részéről. Szóbeli kikötésekre – a biztosítási szerződés kapcsán – senki nem hivatkozhat.
jogvédelmi biztosítás amikor a biztosító azt vállalja, hogy szükség esetén gondoskodik a biztosított jogi képviseletéről vagy védelméről a hatóságok, ill. bíróságok előtt. Főleg a külföldön nyújtott jogvédelemnek van nagy jelentősége. A biztosítás kiterjedhet egyéb szolgáltatásokra is (pl. óvadékfizetés).
kárenyhítés olyan magatartás, amely a már bekövetkezett káresemény következményeit igyekszik enyhíteni. Ha a káresemény egyben biztosítási eseménynek minősül, a kárenyhítés költségeit akkor is a biztosító köteles viselni, ha az nem vezetett eredményre.
kedvezményezett az a személy, aki a biztosított halála esetén az életbiztosítási összeg felvételére jogosult. Kedvezményezettet jelölni, vagy azt megváltoztatni csak a biztosítóhoz intézett írásbeli nyilatkozattal lehet. Ha nincs megnevezett kedvezményezett a szerződésben, akkor az öröklés szabályai az irányadóak. Kedvezményezett lehet a biztosítási kötvény bemutatója is. Ilyen esetben a biztosítási kötvény valódi értékpapírként „viselkedik”, s a kötvény bemutatójának a biztosító mindenképpen teljesíteni köteles.
kötelező biztosítás szerint biztosítási jogviszony kivételesen nemcsak önkéntesen, hanem jogszabályi parancsra is létrejöhet. Két fajtája: az ún. ex lege biztosítás, amikor a jogviszony automatikusan a jogszabály alapján jön létre (pl, tömegközlekedési eszközök utasainak kötelező baleset- és poggyászbiztosítása), valamint a szerződéskötési kötelezettségen alapuló biztosítás (pl. gépjárművek üzemben tartóinak kötelező felelősségbiztosítása). Sokan – tévesen – azt is kötelező biztosításnak nevezik, amikor a hitelintézet szerződéskötéskor megköveteli a biztosítási fedezetet (hitelfedezeti biztosítás).
kötvény a biztosítási szerződés megkötését tanúsító magánokirat. A biztosító a szerződő fél ajánlatát általában a kötvény kiállításával fogadja el. Kötvénynek minősül a biztosítási szerződés megkötését igazoló más bizonylat (pl. biztosítási bélyeg, igazolvány) is. Az elveszett, vagy megsemmisült kötvény minden további nélkül pótolható, a bemutatóra szóló életbiztosítási kötvény azonban értékpapírnak minősül.
közvetlen perlés ha a károkozó felelősségbiztosítással rendelkezik, a károsult a kárigényét közvetlenül a biztosítóhoz is benyújthatja. Ez a peren kívüli kárrendezést lényegesen leegyszerűsíti. Ha azonban perre kerül sor, kizárólag a károkozó perelhető. Ez alól a szabály alól egyetlen kivétel van: kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás alapján a károsult közvetlenül a biztosítót is perelheti.
Magyar Biztosítók Szövetsége a magyarországi biztosítóintézetek érdekvédelmi és érdek-képviseleti szervezete. Képviseli a magyar biztosítókat a külső szervek és hatóságok előtt, valamint a nemzetközi szervezetekben. Kezeli a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás kártalanítási számláját, amelynek célja a biztosítással nem rendelkező, valamint az ismeretlen üzemben tartók által okozott károk megtérítése a jogszabály keretei között.
mentesülés olyan jogszabályban vagy szerződésben meghatározott szándékos vagy súlyosan gondatlan magatartás, amelynek bekövetkezése esetén a biztosító a teljesítést megtagadhatja. (PI. ilyen esemény az önbetörés, a casco-biztosított ittassága.) A mentesülési okot mindig a biztosítónak kell bizonyítania.
önrészesedés (önrész) a kár azon része, amelyet a biztosított a szerződésben maga vállal, így az nem hárítható át a biztosítóra. Célja, hogy a bagatell károk kiiktatásával a biztosítási díj csökkenthető legyen, valamint, hogy a biztosított is érdekeltté váljék a károk megelőzésében. Az önrész meghatározása a szerződésben többféle módon történhet; abszolút összegben, vagy a kár, ill. a díj meghatározott %-ában.
premier risque olyan kockázatviselési módszer, amelynél a felek megállapodnak a kárviselés maximális összegében. Ezen belül a biztosító mindig a tényleges kárt téríti meg, de térítési kötelezettsége nem haladhatja meg a maximumként kikötött összeget. Ennél a kárviselési megoldásnál nem érvényesülnek az alulbiztosítás, ill. a túlbiztosítás jogkövetkezményei.
regressz (megtérítési követelés) ha a biztosító a kárt megtérítette, az így kifizetett összeget a kárért felelős személytől visszakövetelheti. Ha ez perben történik, a biztosító a károsult kérésére a biztosítási szerződés alapján meg nem térült kárait is köteles érvényesíteni, sőt, ebben az esetben a biztosított károsultat kielégítési elsőbbség illeti meg.
respiro (türelmi idő) az az időszak, amely alatt az esedékessé vált biztosítási díj még jogkövetkezmények nélkül befizethető. Ez az időszak a Polgári Törvénykönyv (Ptk.) szerint 30 nap, de a biztosítótársaságok sok esetben ennél hosszabb türelmi időt is vállalnak a szerződéseikben. A respirón belül a biztosító „kockázatban áll”, tehát kár esetén fizetni köteles.
szakmai felelősségbiztosítás olyan szerződéstípus, amelyben a vállalkozásszerű szakmaűzés során másoknak okozott károk megtérítését vállalja a biztosító. Egyes szakmák esetében a jogszabály kötelezően is előírhatja a szakmai műhibákra érvényes biztosítási fedezet igazolását (pl. magánpraxist folytató orvosok, ügyvédek).
szerződő az a személy, aki a biztosítási szerződést a biztosítóval megköti. Általában azonos a biztosítottal, de a két pozíció gyakran kettéválik (pl. harmadik személy javára kötött szerződés). A biztosítási díj fizetésére azonban mindig a szerződő köteles, s csak tőle fogad el jognyilatkozatokat a biztosító.
tartalékok a biztosító díjbevételéből azok a részek, amelyek a jövőbeli kötelezettségeinek fedezetéül szolgálnak. A tartalékok 2 legfontosabb formája az életbiztosítási díjtartalék, és a vagyonbiztosításoknál a kockázati tartalék. A biztosítók a tartósan általuk kezelt tartalékokkal befektetőként jelennek meg a pénzpiacon, s ez a tevékenység a modern biztosítás egyik legfontosabb része. A biztosító a realizált hozamnak csak egy töredékét tarthatja meg magának, a zömét vissza kell adni a biztosítottaknak.
termék-felelősségbiztosítás alapján a termék, ill. a szolgáltatás hibája miatt keletkezett károkat a termék előállítója vagy forgalmazója helyett a biztosító megtéríti. Napjainkban különös jelentősége van a nemzetközi kereskedelmi kapcsolatokban, mivel az Európai Közösség országainak zömében termék csak akkor hozható forgalomba, ha a megfelelő termék-felelősségbiztosítási fedezetet bemutatták.
túlbiztosítás ha a biztosítási összeg meghaladja a vagyontárgy tényleges értékét. Mivel a biztosítási káron előnyhöz jutni a Ptk. szerint nem lehet, a tényleges értéken felüli részben a biztosítási szerződés semmis, az esetleg túlfizetett díjak pedig a biztosítottnak visszajárnak.
üzemszüneti biztosítás szerint a klasszikus elemi károk megtérítésén túl a biztosító a kár helyreállítása alatti üzemszünetből eredő veszteségek szerződésben meghatározott részét is megfizeti.
viszontbiztosítás a biztosítóintézetek kockázatainak megosztására alkalmas módszer. A biztosító a hozzá befolyt díjak egy részét átengedi egy másik, az ún. viszontbiztosítónak, amely vállalja, hogy az esetleges károkból is ugyanilyen arányban részt vállal.
visszavásárlás a tartós lejáratú életbiztosításoknál a biztosított az egyéni díjtartaléka terhére kölcsönt vehet fel, vagy a díjtartalékát – meghatározott idő elteltével – fel is veheti. Ilyenkor a szerződés és a biztosító kockázatviselése természetesen megszűnik.
zöld kártya fedezetet igazoló nemzetközi gépjármű-felelősségbiztosítási bizonylat, amely azt tanúsítja, hogy az üzemben tartó hazájában megkötött felelősségbiztosítás a meglátogatott országban is érvényes. Hazánk az európai országok zömével a Zöld Kártya megállapodáson túl ún. rendszámegyezményt is kötött, amelynek értelmében a belföldi hatósági rendszám és az országjel (H) igazolja a felelősségbiztosítási fedezetet.

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me